Наука

Безглутенов пазар за милиарди

Знаете ли, че преди 2007 година никой не го е интересувал за глутена в хляба, пастата, сладките? Не просто никой не се е интересувал, а почти никой не е знаел какво е глутен. Дори в момента хората, които рекламират този начин на хранене не знаят какво е глутен. През 2008 година се случва нещо епохално – Опра обявява, че ще проведе триседмична безглутенова диета , което популяризира тази нова култура. Малко по-късно в пекарна в Денвър започва да се продава първият безглутенов хляб. През 2010 година хората полудяват по безглутеновата сватбена торта на Челси Клинтън. През 2011 година на пазара е представено първото безглутеново брашно. През 2013 година започва да се сервира безглутенова паста. През 2014 година правителството на САЩ кара много от производителите на скъпи безглутенови продукти реално да махнат глутена от тях… Днес безглутеновата индустрия намира пазар за милиарди по цял свят. Но има ли някаква причина да ядем храни без глутен?

Глутенът е съставен от два протеина открити основно в пшеницата и други зърнени култури. Тези два протеина наречени глиадин и глутенин взети заедно образуват глутен – подпомага изхранването на растителните ембриони, а в храната играе ролята на сгъстител.  Много прилича на лепило, именно глутенът придава тази еластичност на тестото.

Науката и псевдонауката зад безглутеновата истерия

123През 2011 година проф. Питър Гибс (професор по гастроентерология) публикува проучване, в което разкрива, че глутенът причинява гастроинтестинални разтройства у пациенти без Цьолиакия – автоимунно заболяване причинено от глутен. Но това проучване не дава отговори какво би причинило глутенова непоносимост у хора без цьолиакия. Авторът повтаря проучването, като този път премахва от диетата на тестовите обекти всички странични дразнители или алергени, които биха могли да компрометират проучването – лактоза, някои консерванти като бензоат, пропионат, нитрити, сулфити и въглехидрати, които трудно се абсорбират.

В новия експеримент участват 37 тестови обекта, които не страдат от цьолиакия, но при които безглутеновата диета е подействала положително. Две седмици са хранени с храни без глутен или без споменатите по-горе дразнители. След това хората са хранени с допълнително 16 грама глутен (високоглутенова диета), 2 грама глутен и 14 грама млечен протеин (нискоглутенова диета) или само 16 грама млечен протеин (плацебо). Всеки е преминал през трите типа диети, за да си служи като собствена контрола.

Получените резултати са били изключително странни и показват, че пациентите съобщават, че страдат от гастроинтестинално разтройство, но без това да е причинено от някакъв дразнител. Или с други думи този ефект е психологически – хората си внушават, че изпитват тежко болестно състояние, което е причинено от глутена в диетата. Oчевидно глутенът води до неприятни физиологични ефекти само при хора, които страдат от цьолиакия.

Пазарът на безглутенови продукти

Интересен е фактът, че безглутеновата мода, която завладя света, тръгна от САЩ, а там според статистически прогнози 1 на всеки 133 страда от цьолиакия. Това означава, че останалите 122 човек нямат причина да не консумират продукти с глутен.

Притеснително е, че много от потребителите се самодиагностицират, че страдат от глутенова непоносимост. Други смятат, че  като цяло подобни продукти са по-здравословни или просто може да отслабнеш с тях. В САЩ 25% пазаруват безглутенови продукти, защото смятат, че са по-здравословни. 19% смятат, че с подобни продукти могат да контролират теглото си. 18% са видели, че техен близък има положителен ефект от подобна диета и са решили да пробват. 17% смятат, че подобни продукти имат по-високо качество, а 16% смятат, че са с ниско количество на въглехидрати. Само и единствено грешни схващания поради недостатъчно осведоменост.

Пазарът за безглутенови продукти расте и това се вижда не само от финансовите резултати. Хората са луднали по тях и то без да си дават сметка защо. Ако преди време безглутеновите продукти са се броели на пръсти, те постепенно са заемали малко пространство в магазините, а днес вече има специализирани магазини за тях. Според компанията за маркетингови проучвания Mintel , до 2016 година приходите от продукти без глутен ще достигнат над 15 млрд. $.

Търговците виждат огромните възможности за печалба и използват абсурдни начини, за да отхапят парче от нея. Продукти, които традиционно не съдържат глутен се рекламират, че са безглутенови. Множество алкохолни компании например пуснаха безглутенова водка. Други подобни продукти са безглутенови ядки, пуканки, картофен чипс, оризови ядки. Дори хранителната верига Била пусна в България реклама на безглутеинова шунка.

А най-тъжното е, че присъствието на “БЕЗ ГЛУТЕН” на етикета на продукта веднага покачва неговата цена. Така в България има специализирани магазини, в които продават обикновени, но безглутенови бисквити за 6.55 лв за 175 грама. Сода бикарбонат без глутен -3.79 лв за 200 грама. Оризови протеинови барчета без глутен (оризът не съдържа глутен) за по 3.49 лв. Безглутенова бира – 6.93 лв  за 500 мл. Безглутенова ванилова захар – 1.53 лв за 8 грама. Безглутенова мая (дрожди без глутен…) – 0.77 лв за 11 г.

Трябва ли ви сода без глутен?

sdf4sgИзточник: No Effects of Gluten in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity After Dietary Reduction of Fermentable, Poorly Absorbed, Short-Chain Carbohydrates

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook