НЕнаука

Big brother не е социален експеримент! Той не отразява действителността!

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Вярвате ли на българските социолози? Аз не… През изминалите години те се доказаха като шарлатани, които правят предсказания, а не прогнози. Хвърлят боб, а не използват научния метод. Почти всички български социологически агенции не успяха на няколко пъти да познаят (не прогнозират) кой ще бъде новият президент, а предсказанията на някои се разминаваха с над 10% от реалния резултат. За сравнение световната социологическа агенция Галъп е остро критикувана, ако направи прогноза с отклонение няколко десети от процента… Та защо да вярваме на Мира Радева, според която хората участващи в това селско предаване Big Brother са представителна извадка и модел за подражание?Нова телевизия, lenata.com (http://www.lentata.com/page_7805.html), Ники Кънчев и Мира Радева усилено се опитват да наложат няколко много нагли лъжи:

  • 1) Хората в къщата са представителна извадка на българското общество.
  • 2) Big brother e реален социален експеримент.
  • 3) Хората в къщата са модел за подражание.
Хората в къщата НЕ са представителна извадка на българското общество

В едно статистическо и най-вече социологическо проучване функцията на представителната извадка е да се направят изводи за състоянието на популацията според данните от извадката, което изисква извадката да отразява  пропорционално основните черти на популацията. Всеки един индивид от тази извадка трябва да е подбран на случаен принцип, на сляпо. Но подборът на участниците в това предаване не е на случаен принцип, а чрез кастинг, който се подчинява на строги правила. “Представителната извадка” трябва да е атрактивна, скандална, шокираща, дори отблъскваща. Хората едва ли биха се впечатлили да гледат ежедневието на една обикновена домакиня?

Представителната извадка се състои от млада майка, която е решила да изхранва детето си чрез стриптийз. Момче, което може да се похвали, че в миналото е бил футболист, сега ходи на фитнес и толкова. Гей с ниска обща култура и психични отклонения. Дами, станали жертва на пластичната хирургия. Открита проститутка. Нима това е представителна извадка? Аз подобни познати нямам. А вие?

Big brother НЕ е социален експеримент!

Социалният експеримент всъщност е реален научен метод. Прилага се върху група от хора – семейства, училища, институции, бизнес, като се прави в реални условия или условия близки до реалността. Най-често се изпитват нови законопроекти, решения, правила, правилници, чиито ефекти върху обществото са неизвестни.

Big brother много прилича на социален експерт, но не е. Той е просто клоунада. Няма ясно поставена цел. Няма проблем, който да се изследва. Авторите не търсят отговори, а просто комични ситуации. Средата, в която живее “представителната извадка” е затворена, но не е реална. Тя е предпоставка за конфликти между отделните индивиди. Екипът на предаването поставя хората в странни и абсурдни ситуации, които не целят решаване на даден проблем, а просто да се създаде атракция, която не винаги печели вниманието на публиката.

Задачите поставяни пред хората в “експеримента” всъщност са чисто манипулативни. Очакваният резултат от тях е лесно предвидим. Big brother не кара хората да решават реални проблеми, а ги манипулира да извършат нещо атрактивно, което да забавлява публиката. Да накараш някой да се разхожда един ден в абсурдни дрехи едва ли цели да разреши някакъв проблем в социалния експеримент. По-скоро има за цел да злепостави участниците, за да се забавляват зрителите. Но практиката показва, че не винаги е забавно това, което продуцентите на предаването си мислят, че е…

Хората в къщата НЕ са модел за подражание!

Според Мира Радева хората търсят модели за подражание, а този подбор е идеален модел за тях…

Дали някога големите медии са си давали сметка, че те носят огромна отговорност за опростачването и затъпяването на населението? Те са основната причина за налагане на съмнителни ценности! Едва ли са се сещали дори… Важни са само рейтингът и приходите…

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм