НЕнаука

Big brother не е социален експеримент! Той не отразява действителността!

Вярвате ли на българските социолози? Аз не… През изминалите години те се доказаха като шарлатани, които правят предсказания, а не прогнози. Хвърлят боб, а не използват научния метод. Почти всички български социологически агенции не успяха на няколко пъти да познаят (не прогнозират) кой ще бъде новият президент, а предсказанията на някои се разминаваха с над 10% от реалния резултат. За сравнение световната социологическа агенция Галъп е остро критикувана, ако направи прогноза с отклонение няколко десети от процента… Та защо да вярваме на Мира Радева, според която хората участващи в това селско предаване Big Brother са представителна извадка и модел за подражание?Нова телевизия, lenata.com (http://www.lentata.com/page_7805.html), Ники Кънчев и Мира Радева усилено се опитват да наложат няколко много нагли лъжи:

  • 1) Хората в къщата са представителна извадка на българското общество.
  • 2) Big brother e реален социален експеримент.
  • 3) Хората в къщата са модел за подражание.
Хората в къщата НЕ са представителна извадка на българското общество

В едно статистическо и най-вече социологическо проучване функцията на представителната извадка е да се направят изводи за състоянието на популацията според данните от извадката, което изисква извадката да отразява  пропорционално основните черти на популацията. Всеки един индивид от тази извадка трябва да е подбран на случаен принцип, на сляпо. Но подборът на участниците в това предаване не е на случаен принцип, а чрез кастинг, който се подчинява на строги правила. “Представителната извадка” трябва да е атрактивна, скандална, шокираща, дори отблъскваща. Хората едва ли биха се впечатлили да гледат ежедневието на една обикновена домакиня?

Представителната извадка се състои от млада майка, която е решила да изхранва детето си чрез стриптийз. Момче, което може да се похвали, че в миналото е бил футболист, сега ходи на фитнес и толкова. Гей с ниска обща култура и психични отклонения. Дами, станали жертва на пластичната хирургия. Открита проститутка. Нима това е представителна извадка? Аз подобни познати нямам. А вие?

Big brother НЕ е социален експеримент!

Социалният експеримент всъщност е реален научен метод. Прилага се върху група от хора – семейства, училища, институции, бизнес, като се прави в реални условия или условия близки до реалността. Най-често се изпитват нови законопроекти, решения, правила, правилници, чиито ефекти върху обществото са неизвестни.

Big brother много прилича на социален експерт, но не е. Той е просто клоунада. Няма ясно поставена цел. Няма проблем, който да се изследва. Авторите не търсят отговори, а просто комични ситуации. Средата, в която живее “представителната извадка” е затворена, но не е реална. Тя е предпоставка за конфликти между отделните индивиди. Екипът на предаването поставя хората в странни и абсурдни ситуации, които не целят решаване на даден проблем, а просто да се създаде атракция, която не винаги печели вниманието на публиката.

Задачите поставяни пред хората в “експеримента” всъщност са чисто манипулативни. Очакваният резултат от тях е лесно предвидим. Big brother не кара хората да решават реални проблеми, а ги манипулира да извършат нещо атрактивно, което да забавлява публиката. Да накараш някой да се разхожда един ден в абсурдни дрехи едва ли цели да разреши някакъв проблем в социалния експеримент. По-скоро има за цел да злепостави участниците, за да се забавляват зрителите. Но практиката показва, че не винаги е забавно това, което продуцентите на предаването си мислят, че е…

Хората в къщата НЕ са модел за подражание!

Според Мира Радева хората търсят модели за подражание, а този подбор е идеален модел за тях…

Дали някога големите медии са си давали сметка, че те носят огромна отговорност за опростачването и затъпяването на населението? Те са основната причина за налагане на съмнителни ценности! Едва ли са се сещали дори… Важни са само рейтингът и приходите…

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook