Наука

Как да “разплачем” православна статуя или икона?

banner-ciela-website


През изминалата седмица бяхме свидетели на поредното чудо. Според монаси от Лопошенския манастир върху техен килим са се появили чудодейно два мазни отпечатъка на детски длани. Символиката е доста силна – в този манастир идват двойки с репродуктивни проблеми, които се молят Бог да ги ощастливи с дете. Логично е отпечатъците да са на дете.
Но колко реално е това чудо? Не можем да пренебрегнем и факта, че силата на проявление на божиите чудеса намалява с течение на времето. Преди 6000 години Бог създаде цяла Вселена и нас включително. Явяваше са на хора като видение, под формата на горящ храст, причиняваше потопи, изпепеляваше градове, разделяше реки, контролираше флората и фауната, караше момичетата да зачеват от него без физически контакт. Днес се задоволяваме само с плачещи икони…

Ако се поразровите в тази тема ще стигнете до много интересно заключение. Може да се каже, че православната църква държи патентните права върху плачещите и кървящи предмети. Подобни събития се случват с изключително висока честота в православни храмове. Но как плачат?

Плачещи икони

 

Плачещата икона от храма Saint Nicholas в Милано

Плачещата икона от храма Saint Nicholas в Милано

 

През 2012 година Skeptical Inquirer публикува свое разследване на плачеща икона в православния храм Saint Nicholas в Милано. Иконата е на Дева Мария, от чиито очи се стичат капчици течност с неизвестен произход и съдържание. Вземат се проби, които са изследвани чрез хроматография и масспектрометрия в University of Pavia. Резултатите показват, че капките течност са някакъв вид растителни мазнини. Възможността тази течност да е част от боите на мастна основа се изключва, тъй като те са минерални. А и се избягва използването на растителни мазнини в изобразителното изкуство, тъй като са изключително нетрайни.
Трябва да се подчертае, че този феномен, ако беше естествен, би трябвало да се наблюдава по цялата картина, а не само в една конкретна и доста специфична област – очите на Девата.

Според изследователите най-вероятно някой е накапал малки капки зехтин или друг вид растителна мазнина.

Работейки по този случай, полицията споделя, че едновременно работят и по аналогичен, но в Месина, Сицилия. Семейна двойка твърдяла, че иконата, която притежават чудодейно започнала да кърви. Този феномен привлича хиляди поклонници (и техните . Полицията решава да вземе проби от кръвта и провежда ДНК анализ, като разкрива, че кръвта на кървящата икона всъщност е на собствениците. Двойката получава обвинение за злонамерено възползване от доверчивостта на хората.

Но използването на растителни масла е хитра постъпка, тъй като този акт трудно може да се свърже с предполагаем извършител. Използването на интимни телесни флуиди е хубаво да се избягва.

Плачещи статуи

Да накараш статуя да плаче е още по-лесно, а ефектът по-впечатляващ. Първо трябва да се сдобиете с религиозна статуя направена от порьозен материал – керамична статуя например. Тъй като през нея може да преминава влага, тези статуи винаги се гланцират. Това улеснява значително задачата ви, тъй като е нужно просто да направите миниатюрни пукнатини, които да нарушат цялостта на гланца, през които да преминава желаната течност. Трябва ви и допълнителен миниатюрен отвор, през който да инжектирате течност във вътрешността на статуята.

Именно тази тактика е била използвана, за да се осъществи финансова измама във Виетнамския общински католически център в Инала, Брисбейн, Австралия. Полицията е конфискувала плачеща статуя, която е била подложена на рентгеново изследване, при което са открити два малки изкуствени отвора, през които е инжектирана различна течност.

С помощта на газ хроматография и масспектрометрия е установен и съставът на маслената течност, който наподобявал този на комерсиално предлагани масла с розов аромат на пазара.

Религиозното общество обаче не е скептично настроено и приема подобни събития за напълно реални. Скептично е единствено към обвинението и направените химични, физични и молекулярни анализи. Според вярващите хора никой не е заловен да капе олио върху иконите –следователно това е чудо. Но ако не можем да разкрием номерата на фокусниците това означава ли, че те правят магии?

https://business.facebook.com/science.and.critical.thinking/
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Мръсен въздух (част 5): мръсният въздух прави SARS-COV-2 по-инфекциозен и смъртоносен

Научните изследвания относно замърсяването на въздуха са изключително ...

Facebook

shares