Наука

Медицината трябва да остане разделена от религиозните и философски течения

Медицината трябва да се основава и да разчита само на науката! На истинската наука. Но това не е просто мнение на хора, които се смятат за част от движението защитаващо и разграничаващо науката от мистиката, суеверията и спиритуализма. Те не са срещу персоналните вярвания на хората, но се противопоставят, когато те агресивно навлизат в личния на живот на обществото и се опитват да го променят.

В световен мащаб назрява цяло движение за алтернативна медицина, което се опитва да внедри религиозни вярвания и практики в модерната медицина. Това движение се опитва и да създаде двоен стандарт и дори да елиминира конвенционалните норми за медицинска грижа, за да може различни небивалици да процъфтяват, а различни шарлатани да практикуват необезпокоявани от регулаторни  органи, чиято функция е да предпазват обществото. Това са коварните аспекти на алтернативната медицина, които трябва да бъдат разобличени и противопоставяни.

Медицината трябва да се основава на науката

Като професия, медицината ползва някои „привилегии” в обществото ни. За да практикуват, квалифицираните специалисти сключват договори с държавни и застрахователни институции, но в замяна те са длъжни да подсигурят определено качество на работа и етични стандарти. Здравните работници и университетите получават от държавата и финансиране за образование (държавни поръчки), наука (научни фондове) и грижа за пациентите (здравна каса).

На теория в замяна на всичко това обществото има правото да настоява за регулации, които да подсигурят честност, прозрачност и качество на здравни услуги и продукти. Подобни гаранции са възможни само в научно основана практика.

Науката е прозрачна и винаги взима под внимание всички аргументи, за да определи кое е безопасно и ефикасно. Ако напуснете тази система на здравеопазване, няма възможен начин да се поддържа определен стандарт. Всичко, което се извършва, за да се подсигури стандарт на качество практически е НАУКА .

Хората подкрепящи движението на алтернативната медицина практически искат да върнат магията обратно в медицината, а магията не може да отговаря на определени стандарти. Магията може да бъде оптимизирана с маркетингова цел – можете да отправите грандиозни твърдения и то без да е нужно да ги аргументирате по какъвто и да е начин. Поради тази причина тази групировка атакува силно науката и медицината основана на научния метод.

Холистична медицина

Според последователите на алтернативната медицина, конвенционалната е пълен провал. Причината за това е, че самите пациенти смятат, че конвенционалните методи на лечение не са здравословни. Причината за това е, че лекарите третирали части от организма, а не цялото тяло. Тук идва мястото на популярната напоследък „холистична медицина“. Разбира се подобни твърдения са напълно погрешни. Медицината обръща внимание на пациента като едно цяло. Този метод е познат като биопсхосоциален подход и се изучава в медицинските университети доста преди холистичната медицина да придобие популярност. Преподавателите учат бъдещите медици, че те трябва да познават психологичния и социален профил на пациента. Лечението трябва да бъде индивидуално и персонализирано.

Твърдението, че много хора прибягват към алтернативна медицина, защото са разочаровани от конвенционалната също е погрешна. Има множество проучвания и анкети, които сочат, че хората търсят алтернативната поради философски причини или защото са чули, че алтернативната „работи“.

Всяко едно твърдение на практикуващите алтернативна медицина са просто маркетингов трик. Те просто се опитват да преборят конкуренцията с лъжи.

Стига се до абсурдни твърдения – конвенционалната медицина не третира ума, който е аспект от душата, а не може да лекуваш само материята без душата. Причината за това е, че модерната медицина отрича основен факт – описаната от Декарт живителна сила. Но учените търсят въпросната живителна сила цели два века и не могат да открият подобна сила, субстанция или вещество. Никой дори не знае какво търси. Витализмът е едно инфантилно разбиране на живота, което обяснява функционирането на непознатите тогава биологични процеси.

Но нима някой може да обвини научното общество, че се дистанцира от твърдения, за които липсват доказателства? Историята на прогреса на науката всъщност е история на отхвърляне на подобни абсурдни твърдения. Едно по едно…

Същото се отнася и за дуализма – идеята за разделянето на духа от тялото, от мозъка. Учените нямат нужда от подобни схващания, които нямат никаква обяснителна стойност, не решават никакви проблеми и не могат да създадат нито едно успешно предположение.

Медицината, основана на наука, не просто работи, а тя е нужна, ако искаме да имаме ефективна регулация и някакви стандарти за лечение. Внасянето на различни философски и религиозни течения в медицината ще срути основите на здравеопазването, което няма да може да защити обществото от лъжливи или подвеждащи твърдения, от опасни и неефективни практики.

Ситуацията е много по-притеснителна. Също както при креационизмa и други ненаучни движения, последователите на алтернативната медицина искат да върнат часовника назад към каменната, ненаучна ера. Те искат да рестартират война, която са изгубили преди векове. Витализмът и дуализмът имаха шанс да се докажат, но се провалиха, защото просто не отговарят на реалността.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook