НЕнаука

“Колоси” на мисълта: pravoslavie.bg

Сам Исус каза: „Защото с ДУМИТЕ си ще се оправдаеш и с ДУМИТЕ си ще се осъдиш” (Матей 12:37).

Знаете ли каква е разликата между Християнството/Мюсюлманството и Apple? Apple e световна търговска компания, която предоставя различни устройства и услуги, която се е превърнала в религия за голяма част от световното население. Това определение се отнася и за нейните конкуренти. Християнството/Мюсюлманството от своя страна е религия, която се е превърнала в търговска компания, чиято основна цел е трупане на капитал и влияние на гърба на наивните и слабите в обществото.

Неприятен факт е, че „истинските“ религии се определят като носител на всички морали и те следят за тяхното спазване, макар и те самите да не могат да ги спазват. На всеки се случва да не следва своите морали понякога, хора сме. А когато религията не спазва своите основни закони? Прословутите десет заповеди? Лъжата?

Днес се зачетох в противоречивия сайт pravoslavie.bg, който за жалост не остави в мен впечатление, че е говорител на християните, а по-скоро, че е пропаганден – един от многото. Той е инструмент за прокарване на своите грешни идеи и облъчване на стадото. Звучи сектантско, нали?

Дарвин = Хитлер?

Първият пример (link), който ще ви дам е статия, в която се твърди, че в основата на хитлеровата идеология стои трудът на Чарлз Дарвин – Теория за Еволюцията (теория е доказано твърдение с множество аргументи – истина).

Трябва да отбележа, че основен инструмент на пропагандата е очернянето. Трудът на Дарвин руши основните на религиозната идеология. Това е недопустимо и затова религиозните „мислители“ се опитват да накарат хората да вярват, че има някаква връзка между Дарвин и Хитлер. Колко християнско – да лъжеш и сочиш с пръст…

Според pravoslavie.bg зад ужасите на Втората световна война стоят именно атеистите, Дарвин и неговата теория, която насилствено се изучава в училищата в Европа. Статията за жалост не се позовава на реални факти, научни статии или каквато и да е реална аргументация, а на разсъжденията на религиозни автори – Палгрейв Макмилан, Малкълм Баудън и други.

Може би pravoslavie.bg не са чували поговрката, че когато сочиш с пръст, 3 други сочат обратно към теб. Християните със сигурност знаят много неудобни факти и събития, които умело избягват. Според историята Хитлер и неговата идеология лежат на християнска основа и този факт умело се укрива:

  • В реч от 27 октомври 1928 година Хитлер споделя: „We tolerate no one in our ranks who attacks the ideas of Christianity … in fact our movement is Christian. We are filled with a desire for Catholics and Protestants to discover one another in the deep distress of our own people. „
  • Според Пий XII Хитлер е спасител на Германия.
  • На униформите на немската армия е изписано „С нами Бог“ (Gott Mit Uns).
  • А фактът, че църквата е единствения автор на единственият наръчник за масови убийства и изтеания на хора не трябва да се забрава – Malleus maleficarum!

 

Бездетността: Наказание или промисъл?

Разсъжденията на Pravoslavie.bg не се ограничават само със сравнение между Хитлер и Дарвин. Според тях невъзможността на една млада двойка да заченат свое дете не е наказание от Бог, а по-скоро дар и те трябва да са щастливи, защото Бог ги обича. Има логика нали? Очевадно да искаш да имаш свое собствено дете, което да продължи биологичния род е прекалено егоистично… Да правиш опити и да използваш новите технологии в медицината е богохулство. Това е поредният ярък пример, че религията се намесва прекалено дълбоко в личния живот на хората, което е недопустимо! Да контролираш интимния живот на хората е власт, която дори и политиците нямат. Тя (властта) е огромна, а някои хора злоупотребяват, въпреки религиозните норми.

Рекомбинантни ДНК технологии

В православие.бг има една огромна статия, която е посветена на на рекомбинантните (ГМО) технологии. Жалко е, че в тази статия няма и един ред изписан с нещо съществено за тези технологии. Това разбира се е разбираемо, защото това е изключително сложна материя, която едва ли е засегната в религиозните учения. Но посланието е ясно – подобни техники не са християнски и са против божието дело.

Но какво знаят хората от православие.бг? Какво знаят те за човешкото страдание? Лесно е да се чете морал, когато живееш на място, което обезпечава не само елементарните ти нужди, но дори и те глези. Но Бог е създал огромни територии, които не могат да предоставят храна, която е богата на елементарни хранителни вещества.

Типичен пример за това е изключително тежката ситуция с деца останали без зрение заради недостиг на витамин А. В Африка местното население се изхранва с храна с изключително ниска хранителна стойност – бедна е на различни нутриенти (витамини, протеини, минерали). Според статистиката всяка година поради авитаминоза зрението си губят между 250 000 – 500 000 деца, а сумарно около 14 милиона деца имат засегнато зрение под някаква форма поради недохранване.

Липсата на витамин А води до инхибиране продукцията на родопсин – очният пигмент, който е отговорен за сетивността към слаба светлина. Родопсинът се открива в ретината и се състои от  ретинал (активна форма на витамин А) и опсин (протеин). Тъй като в тялото няма достатъчно количество ретинал, диета без витамин А ще доведе до ниски нива на родопсин в очите, при което протеинът опсин ще остане несвързан и така се появява нощна слепота. Нощната слепота се асоциира със загуба на гоблетни клетки на мембраната, която покрива външната повърхност на окото. Тези клетки отделят мукус (овлажнява окото), а при липсата им следва ксерофталмия – сухота в очите. Мъртви епителни клетки и микроби се акумулират върху окото, което може да доведе до тежка инфекция и слепота.

Още по-лошото е, че липсата на витамин А сериозно компрометира имунната система. Причината е, че тялото не може да синтезира нови защитни T-клетки. Освен повишен риск от вирусни и бактериални инфекции има и повишен риск от ракови образувания и дефекти у новородени деца.

Разбира се науката има решение за този сериозен проблем, който обаче не е много приемлив според религиозното общество. Но има ли значение религиозната етика, когато науката спасява милиони?

Биолози и агрономи са създали специален сорт ориз (генно мофифициран) – Golden rice, който синтезира и акумулира високи нива на бета-каротен, прекурсор на витамин А. Единствената разлика между новия сорт и бащиния сорт (Oryza sativa) e наличието на три гена, които са отговорни за биосинтезата на бета-каротен.

Въпреки многобройните проучвания, които доказват, че този сорт ориз е напълно безопасен за хората и околната среда, обществото отказва да го приеме като хуманитарен инструмент за справяне с тежки хуманитарни кризи.

Дали науката е егоистична, че се развива и налага нови инструменти, които подобряват нашия живот, или религията е егоистична, защото отказва да се промени дори с цената на милиони човешки страдания?

Не позволявайте някой да ви казва кое е редно и кое не!

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook