НЕнаука

“Колоси” на мисълта: pravoslavie.bg

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Сам Исус каза: „Защото с ДУМИТЕ си ще се оправдаеш и с ДУМИТЕ си ще се осъдиш” (Матей 12:37).

Знаете ли каква е разликата между Християнството/Мюсюлманството и Apple? Apple e световна търговска компания, която предоставя различни устройства и услуги, която се е превърнала в религия за голяма част от световното население. Това определение се отнася и за нейните конкуренти. Християнството/Мюсюлманството от своя страна е религия, която се е превърнала в търговска компания, чиято основна цел е трупане на капитал и влияние на гърба на наивните и слабите в обществото.

Неприятен факт е, че „истинските“ религии се определят като носител на всички морали и те следят за тяхното спазване, макар и те самите да не могат да ги спазват. На всеки се случва да не следва своите морали понякога, хора сме. А когато религията не спазва своите основни закони? Прословутите десет заповеди? Лъжата?

Днес се зачетох в противоречивия сайт pravoslavie.bg, който за жалост не остави в мен впечатление, че е говорител на християните, а по-скоро, че е пропаганден – един от многото. Той е инструмент за прокарване на своите грешни идеи и облъчване на стадото. Звучи сектантско, нали?

Дарвин = Хитлер?

Първият пример (link), който ще ви дам е статия, в която се твърди, че в основата на хитлеровата идеология стои трудът на Чарлз Дарвин – Теория за Еволюцията (теория е доказано твърдение с множество аргументи – истина).

Трябва да отбележа, че основен инструмент на пропагандата е очернянето. Трудът на Дарвин руши основните на религиозната идеология. Това е недопустимо и затова религиозните „мислители“ се опитват да накарат хората да вярват, че има някаква връзка между Дарвин и Хитлер. Колко християнско – да лъжеш и сочиш с пръст…

Според pravoslavie.bg зад ужасите на Втората световна война стоят именно атеистите, Дарвин и неговата теория, която насилствено се изучава в училищата в Европа. Статията за жалост не се позовава на реални факти, научни статии или каквато и да е реална аргументация, а на разсъжденията на религиозни автори – Палгрейв Макмилан, Малкълм Баудън и други.

Може би pravoslavie.bg не са чували поговрката, че когато сочиш с пръст, 3 други сочат обратно към теб. Християните със сигурност знаят много неудобни факти и събития, които умело избягват. Според историята Хитлер и неговата идеология лежат на християнска основа и този факт умело се укрива:

  • В реч от 27 октомври 1928 година Хитлер споделя: „We tolerate no one in our ranks who attacks the ideas of Christianity … in fact our movement is Christian. We are filled with a desire for Catholics and Protestants to discover one another in the deep distress of our own people. „
  • Според Пий XII Хитлер е спасител на Германия.
  • На униформите на немската армия е изписано „С нами Бог“ (Gott Mit Uns).
  • А фактът, че църквата е единствения автор на единственият наръчник за масови убийства и изтеания на хора не трябва да се забрава – Malleus maleficarum!

 

Бездетността: Наказание или промисъл?

Разсъжденията на Pravoslavie.bg не се ограничават само със сравнение между Хитлер и Дарвин. Според тях невъзможността на една млада двойка да заченат свое дете не е наказание от Бог, а по-скоро дар и те трябва да са щастливи, защото Бог ги обича. Има логика нали? Очевадно да искаш да имаш свое собствено дете, което да продължи биологичния род е прекалено егоистично… Да правиш опити и да използваш новите технологии в медицината е богохулство. Това е поредният ярък пример, че религията се намесва прекалено дълбоко в личния живот на хората, което е недопустимо! Да контролираш интимния живот на хората е власт, която дори и политиците нямат. Тя (властта) е огромна, а някои хора злоупотребяват, въпреки религиозните норми.

Рекомбинантни ДНК технологии

В православие.бг има една огромна статия, която е посветена на на рекомбинантните (ГМО) технологии. Жалко е, че в тази статия няма и един ред изписан с нещо съществено за тези технологии. Това разбира се е разбираемо, защото това е изключително сложна материя, която едва ли е засегната в религиозните учения. Но посланието е ясно – подобни техники не са християнски и са против божието дело.

Но какво знаят хората от православие.бг? Какво знаят те за човешкото страдание? Лесно е да се чете морал, когато живееш на място, което обезпечава не само елементарните ти нужди, но дори и те глези. Но Бог е създал огромни територии, които не могат да предоставят храна, която е богата на елементарни хранителни вещества.

Типичен пример за това е изключително тежката ситуция с деца останали без зрение заради недостиг на витамин А. В Африка местното население се изхранва с храна с изключително ниска хранителна стойност – бедна е на различни нутриенти (витамини, протеини, минерали). Според статистиката всяка година поради авитаминоза зрението си губят между 250 000 – 500 000 деца, а сумарно около 14 милиона деца имат засегнато зрение под някаква форма поради недохранване.

Липсата на витамин А води до инхибиране продукцията на родопсин – очният пигмент, който е отговорен за сетивността към слаба светлина. Родопсинът се открива в ретината и се състои от  ретинал (активна форма на витамин А) и опсин (протеин). Тъй като в тялото няма достатъчно количество ретинал, диета без витамин А ще доведе до ниски нива на родопсин в очите, при което протеинът опсин ще остане несвързан и така се появява нощна слепота. Нощната слепота се асоциира със загуба на гоблетни клетки на мембраната, която покрива външната повърхност на окото. Тези клетки отделят мукус (овлажнява окото), а при липсата им следва ксерофталмия – сухота в очите. Мъртви епителни клетки и микроби се акумулират върху окото, което може да доведе до тежка инфекция и слепота.

Още по-лошото е, че липсата на витамин А сериозно компрометира имунната система. Причината е, че тялото не може да синтезира нови защитни T-клетки. Освен повишен риск от вирусни и бактериални инфекции има и повишен риск от ракови образувания и дефекти у новородени деца.

Разбира се науката има решение за този сериозен проблем, който обаче не е много приемлив според религиозното общество. Но има ли значение религиозната етика, когато науката спасява милиони?

Биолози и агрономи са създали специален сорт ориз (генно мофифициран) – Golden rice, който синтезира и акумулира високи нива на бета-каротен, прекурсор на витамин А. Единствената разлика между новия сорт и бащиния сорт (Oryza sativa) e наличието на три гена, които са отговорни за биосинтезата на бета-каротен.

Въпреки многобройните проучвания, които доказват, че този сорт ориз е напълно безопасен за хората и околната среда, обществото отказва да го приеме като хуманитарен инструмент за справяне с тежки хуманитарни кризи.

Дали науката е егоистична, че се развива и налага нови инструменти, които подобряват нашия живот, или религията е егоистична, защото отказва да се промени дори с цената на милиони човешки страдания?

Не позволявайте някой да ви казва кое е редно и кое не!

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм