Наука

Консумацията на алкохол ни прави по-привлекателни

banner-ciela-website


Вече е и научно доказано! Консумирането на алкохол (еквивалентно количество на една чаша вино) може да направи употребилия го да изглежда по-привлекателен, отколкото когато е трезвен. Трябва да се отбележи, че този ефект изчезва, ако се прекали с питиетата.

Това откритие е направено от учени от University of Bristol и са го описали в статия – Increased Facial Attractiveness Following Moderate, but not High, Alcohol Consumption.

Професор Маркус Мунафо и колегите му от Училището по Експериментална психология са помолили група хетеросексуални индивиди (20 жени и 20 мъже), които употребяват алкохол социално, да попълнят анкета, която отчита привлекателността.

На доброволците са били предоставени изображения на хора, които са били заснети трезви и след консумиране на 250 мл и 500 мл вино. След това са били помолени да споделят на кое от изображенията заснетият човек е по-атрактивен.

Снимки на хора, които са консумирали само една чаша вино са определени като по-атрактивни от тези, на които са трезвени. Този ефект обаче не се наблюдава, когато е употребена повече от една чаша алкохол.

Тази промяна в атрактивността е свързана с промяна във външния вид. Според изследователите това се дължи на вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове), която е свързана с консумацията на алкохол и води до зачервяване на лицето, което се приема от много хора като атрактивен белег. Малки количества алкохол се свързват и с по-положително настроение и усмивки, които също разкрасяват.

Както всички знаем прекалената консумация на алкохол може да доведе до действия, за които може да съжаляваме на следващия ден. Внимавайте! 🙂

https://business.facebook.com/science.and.critical.thinking/
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Първи данни показват, че руската ваксина против SARS-COV-2 е безопасна и ефективна

Преди по-малко от седмица бяха публикувани в престижния ...

Facebook

shares