Наука

Растенията също изпитват болка (видео)

Противно на мнението на някои защитници на животинските права (според, които не трябва да се консумират животински продукти, защото при добиването им животните изпитват силна болка), растенията не са просто неподвижни обекти. Това, че нямат животинска нервна система не означава, че не пренасят информация и сигнали. Това, че нямат животински тип органи за предаване и приемане на информация не означава, че не комуникират. Това, че не са животни не означава, че не изпитват болка. Да, те не могат да избягат при стрес, но могат да реагират срещу него и да предприемат контрамерки.

Няма нищо по-приятно от аромата на прясно окосена зелена трева в ранната лятна утрин. За вас може да е приятно, но за тревата не е. Този аромат всъщност е химичен стресов сигнал, който вика на помощ намиращите се близо насекоми. Все пак, когато настъпи опасност, без значение дали е косачка за трева или гладна гъсеница, растенията не могат просто да избягат. Те трябва да се справят с опасността щом са неподвижни.

За да се защитят, растенията прилагат богат набор от молекулни отговори към дразнителя. Тези вещества могат да се използват, за да отровят дразнителя, да предупредят обкръжаващите растения за настъпваща опасност или да привлекат насекоми на помощ. Понякога молекулните защити на растенията имат двойна роля. Например растенията, които продуцират кофеин го използват за самозащита, но и за привличане на  пчели, които в замяна помагат за успешното опрашване на растението.

Растенията говорят. Растенията чуват. Ето как.

Те нямат очи. Или уши. Или това, което наричаме нервна система. Но растенията могат да комуникират. Могат и да чуват. Ето как:

Първо имаме нужда от дразнител. Това може да бъде гладна листна въшка, която обожава свежи и зелени листа.
01_wide-796beb3b524b7dd2907374fa42e0a210a7682af1-s800-c85[1]За опита може да ползвате младо, зелено бобово растение с хубави и вкусни листа.

02-fe6daa1103ed0870461cc6561ce3d2a20be113d7-s800-c85[1]

Внимателно поставяте листната въшка върху растението. Тези насекоми се разпространяват по цялото растение, като се хранят с листната маса и образуват множество дупки по нея.

03-85c37237bfb78e248a7f0f65d259a2c6ac91e7aa-s800-c85[1]

Когато растението е под атака, то не стои  мълчаливо. През 1983 година двама учени, Джак Шултз и Иън Балдуин, съобщават, че младите кленови фиданки, които са нахапани от насекоми, отделят коктейл от химични вещества, който изпълва въздуха около тях. Хората не могат да усетят веществата, но те имат лек аромат, който съседните растения могат да усетят. Прилича на тих писък.

04-8aaf8bf02e7afd331e9c1a9493bbd721b503818d-s800-c85[1]

Тези вещества идват от наранените части на растението и са като аларма. Може би не е като умишлен предупредителен сигнал, а по-скоро автоматична аларма при най-малката заплаха. Коктейлът от съединения съдържа – алкохоли, алдехиди, кетони и естери – известни като летливи органични компоненти.

През изминалите 20 години учените са открили (Volatile communication between plants that affects herbivory: a meta-analysis), че абсолютно всички растителни видове изпускат тези сигнални молекули, когато са нападнати от вредители. Това са виковете на растенията, но има ли кой да ги чуе? Да, има!

05-999edaed4d1bd6241e5efb4e9da35c2f2c8dbdbf-s800-c85[1]06-96032237ba11cd91c21222da64107e510a28ea50-s800-c85[1]

Когато “аварийният” сигнал достигне до съседните растения, те също отделят летливи сигнални съединения. Очевидно те викат за помощ.

Някои бобови растения секретират съединения, които са насочени селективно срещу листни въшки. Но други секретират молекули с двойна функция – атрактанти, ароматни вещества, които привличат летящи насекоми – например пчели и оси. Осите са най-големият враг на листните въшки. Те се превръщат в обяд за летящите насекоми.

07-0c34aeda6593185d7b31b1caabccb354adf50399-s800-c85[1]Редица проучвания сочат, че тези химически процеси помагат на съседните растения. Щетите обикновено са значителни за първото растение, но съседите остават относително предпазени. Очевидно са чули вика за помощ и веднага са реагирали.

08_1-2afcbe8c920663e7df2fc968ab4eaf069937be72-s800-c85[1]

Но растенията не използват само химически агенти. Те изпращат сигнали и под земята чрез своите корени. Някои създават кратки ултразвукови сигнали. За нас прекараното време в гората може да е тихо и приятно, а всъщност да е истинска ултразвукова лудница.

Очевидно е, че растенията могат да комуникират. Но това означава ли, че могат да усещат и болка? Това е истински кошмар за вегетарианците, които отказват да ядат нещо, което изпитва болка.

Според учените от Института по приложна физика към университета в Бон, Германия, растенията отделят газове, които са еквивалентни на рев от болка. Използвайки лазерен микрофон, изследователите са прихванали звукови вълни, които са продуцирани от растения, отделящи газове след нараняване.

Има и сведения, че растенията могат да се “слушат” докато биват изяждани. Учени от University of Missouri-Columbia са открили, че растенията разбират и отговарят на звуковете от дъвченето на гъсениците, които пробиват листата им. След като чуят тези звуци, те отговарят с различени механизми.

Докато растат, растенията могат да променят траекторията си, за да заобиколят пречки или да се просягат за допълнителна опора със своите разклонения. Това говори, че може би е налична сложна биологична мрежа, която се разпростира през корените, листата и стеблото на растението.

Извършвани са и експерименти с радиоактивно белязане. Учени инжектират дърво с радиоактивен изотоп на въглерода. След няколко дни всяко дърво в радиус от 30 метра е имало наличен изотоп в себе си. Това е поредното доказателство за биолозите, че дърветата също комуникират помежду си.

Разбира се има и учени, които смятат, че няма истинска комуникация без нервна система, но все повече учени смятат, че растенията могат да проявяват интелигентно поведение без налично съзнание.

Замислете се следващият път, когато някой ви каже, че не би ял нещо, което изпитва болка…

Следващото видео е поредното доказателство, че растенията чувстват:

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook