НЕнаука

Не, религията не трябва да се изучава задължително в училищата!

Стоя и се чудя какво не е наред на нашата цивилизация? Едни хора се бият в гърдите със своите примитивни вярвания, опитват се да ми докажат как тези вярвания учат на мир и любов, а аз съм тесногръд неверник. В същото време група примитивни човекоподобни със същите вярвания избиват над 100 студента в Африка. Смъртта им е разбира се заслужена – вярват в грешното фиктивно божество. Уловката е, че сред хиляди божества винаги ще се кланяш на грешното. Следователно всички трябва да умрем.

Опитват се да ми наложат 10 прости религиозни закона, които обаче дори свещениците не могат да спазват. Както в българските закони, така и в божиите има клаузи и вратички, с които можеш да се измъкнеш: НЕ убивай… освен, ако не е в името на Бог. Не прелюбодействай, а ако го направиш се изповядай и всичко ще е забравено. Не кради… освен, ако не е за скъп мерцедес, с който да стигаш по-бързо до миряните.

Нима след подобно лицемерие някой може да ме убеди, че трябва да се изучава каквато и да е религия в училище?

Ще обясня кратко, точно и ясно защо не трябва да се изучава религия в училище, като ще оборя и всяка теза на отец Евгений, който участва в телевизионен дебат по Нова телевизия. Най-важно при подобен спор е да сме хладнокръвни и да не се влияем от своите чувства, а да разчитаме на факти и събития. По делата ще ги познаете – по делата на Ислямска държава, по делата на кръстоносците, по делата на инквизиторите.

Теза 1: Религията учи децата да разпознават добро от зло и ги предпазва от изкушенията, които са проблем в училищата.

Тук науката е твърда и категорична. Според католическия университет Katholieke Universiteit Leuven, Belgium в своята научна статия: Religiosity, moral attitudes and moral competence: A critical investigation of the religiosity-morality relation, моралността не е свързана с религиозността на един индивид, а с неговото образование. Психолозите са открили, че колкото по-образован е един индивид, толкова по-висока моралност има той. Открили са и че религиозните индивиди са по-склонни да съдят хората. Любопитно е, че същият отец Евгений многократно е показвал в интервюта, че е против различни медицински техники (in vitro например) и показва агресия към хора с различна сексуална ориентация. Не е библейско.

Много показателен е и фактът, че сред най-покварените от изкушения са именно свещениците. Пловдивският митрополит Николай стига да миряните със скъпи лимузини, охрана и точно на време благодарение на своя ролекс. Покойният варненски митрополит разполагаше с нов електромобил. Троянският манастир се оказа гей бардак, къща за разврат, в която покойния отец Августин бе по-известен с прозвището Баба Гуси. Игуменът на Бачковския манастир буквално насилваше посетителките. Очевадно е, че религията не може да имунизира децата от покварата и не им дава никакъв морал.

Теза 2: Заради малцинството се пренебрегва мнозинството!

По света има стотици религии и хиляди божества. По закон всеки има право да изповядва своята религия. Но законите не важат за Българската православна църква, която настоява в училищата да се въведе не СИП, не ЗИП, а редовен час по религия, но не каква да е, а час по Православно християнство. Това е едно ужасяващо искане, защото погазва свободите на хората и не зачита правата им. А това говори, че целите на църквата не са в полза на децата, а просто въвеждане на сигурен метод за по-засилено влияние над обществото. Подобни цели са користни и не отговарят на християнските норми, които очевидно и свещениците не спазват.

Теза 3: Изучаването на религия води до намаляване на агресията

В интервюто тази теза е изказана от докторант, вероятно Богослов. Проблемът е, че на световен мащаб тезата е добре проучена и данни сочат точно обратното.

Хана Алън (THE LEVEL OF COMMITMENT OFINTRINSIC RELIGIOSITY ANDRELATIONAL AGGRESSION IN MIDDLE-AGED WOMEN) открива статистическа зависимост, която показва, че по-религиозните жени са по-склонни към агресивни актове.  Става ясно и че религиозните жени е по-малко вероятно да съобщят, че са жертви на агресия.

Психолози от Universit́e Catholique de Louvain (Religious Prosociality and Aggression: It’s Real) стигат до извода, че религиозните индивиди са склонни към агресивни актове към хора със хомосексуална ориентация. Като цяло религиозното общество има хомофобски характер.

В своето проучване (Relationships Between Religion and Intolerance Towards Muslims and Immigrants in Europe: A Multilevel Analysis) Стефани Доблер стига да извода, че религиозните индивиди не са особено толерантни. Източна Европа е значително по-нетолерантна от Западна по отношение на мигранти и мюсюлмани, като в целия континент нетолерантността към мюсюлманите е по-висока.

Не мога да не задам и един много интересен въпрос. Ако според отец Евгений православните християни в България са 82% и ако религията учи на всички добродетели, то кой тогава извършва всички актове на агресия и насилие? Едва ли са християните?

Malleus maleficarum – първият сборник с инструкции за изтезания и убиване на хора, който е написан и разпространяван от християнската църква.

Някак си не мога да си представя, че огромна институция като Църквата, чиито ръце са покрити с кръвта на хиляди хора, жертва на кръстоносните походи, Инквизицията  и гоненията на вещици, жертви на християнски фанатици, ще успее да научи на морал и да намали агресията при децата. Ислямистите стигат дори по-далече. Тяхната амбиция е да заменят светското образование с религиозно. Безумие!

А кой мисли за децата? Няма ли някой да застане от позицията на най-уязвимата част от обществото? Училището не е място за вяра, а е място, в което децата се учат да разсъждават и мислят логично. И в момента децата излизат масово неграмотни и се затрудняват да извършват елементарни калкулации.

А знаете ли каква е тъжната истина? И в момента има неделни училища, в които се изучава религия, но те стоят празни… Това обяснява, защо църквата толкова ожесточени се бори да накара децата насилствено да учат безполезни предмети.

Децата мразят училището, защото е задължително. Нека свещниците се замислят върху това.

Ползвана научна литература:

Religiosity, moral attitudes and moral competence: A critical investigation of the religiosity-morality relation

THE LEVEL OF COMMITMENT OFINTRINSIC RELIGIOSITY ANDRELATIONAL AGGRESSION IN MIDDLE-AGED WOMEN

Religious Prosociality and Aggression: It’s Real

Relationships Between Religion and Intolerance Towards Muslims and Immigrants in Europe: A Multilevel Analysis

 

 

 

 

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook