Наука

Свят без еволюция?

Еволюцията е един от най-спорните природни феномени. За едни хора тя обяснява функционирането на живота на Земята, а за други е просто поредната измислица, а тя дори не отрича религиозните хипотези и схващания. Макар много хора да я отхвърлят с лека ръка, въпреки множеството доказателства, никой не си дава сметка как би изглеждал Светът без еволюция.

Какво е еволюцията?

За да си представим свят без еволюция, първо трябва да си обясним какво представлява тя. Тя може да се опише само с една дума – промяна. Промяна, която се унаследява от бъдещите поколения, а в резултат и от цялата популация, се нарича еволюция. Промяната не е задължително насочена към усложняване или надграждане. Промяната е с цел адаптация към настоящите условия. Промяната настъпва след указване на натиск от външни фактори. Представете си как балонът се променя/деформира, за да се адаптира при прилагане на натиск. По същия начин и организмите се променят, за да се адаптират и оцелеят.

Именно поради тази причина днес сме изправени пред истинска медицинска катастрофа. Еволюцията е дала инструменти на бактериите, с които да се защитават от антибиотиците – единственото средство, с което можем да се защитим от тях. Антибиотиците създават натиск над бактериите, а те за да се адаптират развиват резистентност. 99.99% членовете на бактериалната популация загива след третиране с антибиотик, но 0.01% от тях мутира, оцелява и възстановява популацията. Мутантите развиват резистентност, придобиват гени, които защитават бактериите от медикаментите и които се предават не само от поколение на поколение, но и от вид на вид. Това може да се наблюдава пряко в лабораторни условия.

Без еволюцията половият процес няма смисъл?

Половият процес не е просто механичен акт на размножаване, на създаване на нови индивиди. Смисълът на половия процес е обогатяване генофонда на дадена популация с нови черти и характеристики, които да допринесат за съществуването на въпросната популация. Бактериите също осъществяват “полов” процес и то с цел обогатяване на своя геном. Самото съществуване на организмите се върти около тази единствена цел – обогатяване на генетичната информация. Изненадващо за някои хора, но смисълът на еволюцията се припокрива напълно със смисъла на половия процес – обогатяване на генетичната информация. Без еволюция всичко губи смисъл. Без нея “новопроизведените” индивиди на даден вид биха били точно копие на родителските индивиди – клонинги. Това силно противоречи с основните природни закони. А природата еднообразие не търпи!

Без еволюция няма родственост

Според еволюционната теория, видовете произлизат от други видове. Това означава, че еволюцията е следствие на родствеността. Липсата на еволюция би трябвало да означава, че родствена връзка между отделните видове не би трябвало да има.  От това пък следва разпад на цялата класификация на организмите в биосферата, цялата таксономия. Шимпанзетата не би трябвало да имат нищо общо с хората, те би трябвало да бъдат напълно отделни и самостоятелни единици. Това означава, че домашното куче – Canis lupus familiaris (въпреки очевидната прилика) не би трябвало да има нищо общо с вълка Canis lupus.

Уви, липсата на родственост лесно може да се опровергае с елементарен ДНК анализ. Хората и шимпанзетата имат (около) 96% сходство в геномите. Да твърдиш, че липсва родствена връзка между хората и шимпанзетата е все едно да кажеш, че липсва родственост между двама братя, които имат над 99.99% идентични геноми. А може ли да се отрече връзката между домашната котка и лъвът, въпреки очевадната прилика?

За жалост на креационистите, сходството в ДНК не може да се пренебрегне. То е и най-силното оръжие в подкрепа на еволюцията. Ако молекулярната таксономия (ДНК таксономия) се отрече, то трябва да отречем и техниките за ДНК анализ, които се използват в криминологията, медицината и т.н. Ироничното е, че ДНК анализът не само вкарва хора в затвора. Той и ги спасява. Има множество случаи, при които ДНК анализът доказва невинността на обвиняеми, а понякога до и на осъдени… макар и няколко десетилетия.

Без еволюция няма промяна и адаптация

Причината всяка година един вирус да причинява нова и нова епидемия/пандемия е именно промяната, адаптацията, еволюцията. Вирусите постоянно се променят, което се дължи на скоростта, с която се размножават, което е предпоставка за възникване и унаследяване на нови промени. Това прави вирусите трудни за разпознаване от имунната ни система. Затова и в науката при вирусите не може да се използва терминът вид, а се използва квазивид.

Липсата на еволюция би спрялa адаптацията и унаследяването на промени в техните геноми, което би затрило вирусите от лицето на Земята. Тъй като вирусите няма да могат да се променят, а ще стоят стационарни, имунната ни система ще ги разпознава с лекота и ще ги унищожава. Едно положително следствие – никакви вирусни инфекции.

Без адаптация и унаследяване на придобити промени и характеристики не само вирусите биха били изправени пред унищожение. Това би сполетяло всеки вид, който напусне своята ниша на обитаване. Или с други думи видовете просто няма да могат да се адаптират към новите непознати условия, ако решат да мигрират. Ако един вид мигрира от топъл към студен климат и не може да се промени, да се адаптира, да еволюира в резултат на натиска, който оказват климатичните промени, той ще загине. Видът е лишен от своята пластичност

Това се отнася с пълна сила и за хората. Според модерните теории за произхода на хората, ние произлизаме от Африка. От там човешкият род се разпространява по цялата планета. В северните райони поради слабата слънчева радиация хората придобиват по-светла кожа, светли коси и сини очи – липса на пигментация, адаптация. В тропичните райони, в резултат на еволюцията, хората придобиват тъмна, пигментирана кожа, богата на потни жлези (за охлаждане), черна коса и тъмни очи. Целта е пигментацията да поглъща слънчевата радиация, която иначе би причинила злокачествени ракови образувания. Без адаптация и еволюция хората със сигурност не биха могли да “завладеят” цялата планета. Липсата на еволюция означава, че различните раси всъщност са различни видове човеци, които нямат абсолютно нищо помежду си.

Haberlea rhodopensis или Родопска хаберлея

Haberlea rhodopensis или Родопска хаберлея

Растенията от своя страна не разполагат с лукса да са подвижни. Единственият начин да се справят с промени в условията е чрез биохимични процеси и адаптиране към средата. Когато на едно животно му стане горещо, то може просто да се премести. Растенията не могат да се преместят. Единствената опция е да развият устойчивост към абиотичен стрес (температурни колебания, колебанията във влажността, колебания в количеството на слънчева светлина и т.н.). Haberlea rhodopensis например може да оцелее при почти пълна суша. При наличие на вода тя буквално възкръсва. Тази характеристика се предава от поколение на поколение и усилено се изучава от физиолозите, за да я пренесат и в други растения.

Без еволюция не могат да възникнат нови видове

Според теорията на еволюцията новите видове произлизат от други – предшественици. Без еволюция този процес отпада. Това кара мислещите хора да се запитат – как тогава се появяват нови видове? Очевидно е, че дори и в момента се появяват нови видове. От къде са се появили? Как са се появили? Просто ей така са се материализирали от нищото? Телепортирали са се от другаде?

Без еволюция няма селекция

Индустриалният свят и глобалната икономика също биха пострадали от липса на еволюция.

Някой виждал ли е банановото растение? Истинският банан всъщност дава неядливи плодове. Ядливите банани са резултат от многогодишна селекция – насочено унаследяване на желани белези. Именно на този продукт на селекцията се градят цели икономики. Някои автори описват тази техника като насочена еволюция.

Насочена еволюция се използва и при природните продуценти на лекарства например. Това са различни микроорганизми и плесенни гъби. Разбира се такива продуценти всеки може да си изолира от почвата, но биосинтетичните им свойства биха били много слаби. За да се постигне висок добив на желаното вещество, се осъществява дълъг процес на селекция и насочена еволюция.

Селекция се използва и при създаване на породи животни – котки, кучета, коне, крави и други. Кръстосване с цел унаследяване на желани белези, което променя изначалният вид в съвсем нов.

Ако еволюцията не съществуваше, селекцията също не би била възможна. А без селекция бихме останали без разнообразие от домашни любимци, без любимите ни екзотични плодове, без лекарства и кой знае без какво още.

Без еволюция няма живот

Еволюцията е силата, която поддържа живота на Земята. След множеството “опити” за масово унищожение на Земята, след множеството катаклизми, животът винаги процъфтява. Това се дължи на способността му да се променя, да се адаптира, да трупа тези промени и да ги предава напред в поколението. Ако животът загуби тази пластичност и гъвкавост, той ще бъде унищожен.

Без еволюцията животът е просто парче стъкло, което би се счупило и при най-лекия натиск. Независимо дали ви харесва или не, до момента няма теория, която да описва живота по-добре.

И едно уточнение. Еволюцията има различна скорост. Тя настъпва по-бързо, когато генерационното време на един вид е изключително кратко, когато за 24 часа се създават милиони нови индивиди. Тя настъпва по-бавно, когато индивидите на даден вид дават поколение 30 годили след своето раждане. Някои хора смятат, че (макро)еволюцията не съществува, защото не могат да я наблюдават пряко. Но те не могат да наблюдават и някои други фиктивни герои с нечовешки сили, въпреки това вярват, че съществуват…

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook