Наука

Натурален, естествен, био… маркетинг

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Едва ли някой не е забелязал все по-бързо навлизащата мода на натуралните, естествени, био продукти – храни, козметика, аксесоари. В опитите на специалистите по маркетинг и реклама да продадат даден продукт се стига до създаването на куриозни лъжи – естествени дъвки, салам без глутен, козметика без глутен и т.н. Това кара мислещите хора да се запитат какво всъщност стои за определенията био, естествено или натурално. Дали всичко това не е измама?
В настоящата статия ще разгледам един много рекламиран продукт – дъвките Ксилитол . Не съм ги избрал случайно… Причината е, че ежедневно по радиа, телевизии и дори в обширни статии във вестник Капитал се твърди, че не съдържат захар или вредния аспартам, а натурален екстракт от финландска бреза.

    Източник: Capital.bg

Източник: Capital.bg

Трябва да се знае, че за да се определи един продукт като натурален е необходимо една или няколко от основните му съставки да са “натурални”.  Това не спира производителя да влага в “натуралния” си продукт различни стабилизатори, емулгатори, подобрители на вкуса, е-та и всичко друго, което не ви харесва. Просто маркетинг специалистите предпочитат да залагат рекламата върху  използваните “естествени” суровини.

В случая с дъвките Ксилитол се залага върху натуралния екстракт от финландска бреза – алкохолът ксилитол, който се използва като подсладител. Да, за получаването му се използва естествена, природна, растителна суровина, но НЕ… производствената му технология не е “естествена”. Но маркетолозите спестяват този факт, като така се опитват да атакуват директно най-големия си конкурент – дъвките Орбит. Но как да се пробие малкият български пазар, доминиран от дъвките Орбит? Лесно – като излъжеш, че твоят продукт е по-здравословен, по-натурален, по-естествен, по-био и по-безопасен… Нали сега това е модерно?

Но технологията за получаване на ксилитол от финландска бреза далеч не е естествена или безопасна. Това обаче е тайна, която производителят на дъвки не иска да знаете:

  1. Растителната маса претърпява киселинна хидролиза – към нея се добавя концентрирана киселина и сместа се загрява. Целта е ксиланът в растителната маса да се се разгради до ксилоза и оцетна киселина. Добавя се и катализатор, който може да е сплав никел-алуминий под формата на прах.
  2. Премахване на оцетната киселина (ацетат).
  3. Премахване на остатъчната киселина от хидролизата чрез загряване и изпаряване.
  4. Към получения сироп се добавя етанол (чист спирт), за да може ксилитолът да кристализира. Той е пречистен от оцетната киселина, катализатора и други нежелани субстанции.
  5. Кристалният, прахообразен ксилитол се отделя от етанола и сорбитола чрез центрофугиране.

Така се получава “натурален” ксилитол от финландска бреза. Реалността сериозно се разминава с очакванията на потребителя, който едва ли под “натурален” продукт очаква да консумира продукт на химическата промишленост.

Въпреки, че ксилитолът е безопасен за хората, той има лаксативен ефект. При висока консумация той има разхлабващ ефект.

Важно е и да не давате продукти с ксилитол на домашните си любимци. Той може да е безопасен за хора, но не и за кучета. Описва се и дори като токсин за тях. Той може да причини хипогликемия, дори увреждане на черния дроб и смърт.

Това е само един от множеството примери как различни компании спекулират с определенията “БИО”, “НАТУРАЛНО” и “ЕСТЕСТВЕНО”. Подобни спекулации са явен опит за заблуждаване на потребителите, дори лъжа. Но лошото е, че никой не следи и наказва подобни подвеждащи реклами… Но търговците не страдат от морални угризения.

Литературни източници:
http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/01/30/2462938_chereshkata_na_duvkata/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм