НЕнаука

Деца с трима родители – разсъждения на lentata.com

Lentata.com, „медията”, която промотира сред читателите си уринотерапията (Линк), която (уж) лекувала вагинални възпаления, болни яйчници и други, отново се опитва да всее паника в хората чрез своята стряскаща бедна биологична култура… А уж първият принцип на журналистиката е да се изричат само истини!

Във въпросната статия авторът съобщава, че  Великобритания е одобрила създаването на деца чрез биологичен материал от трима родители, като  в края на материала се дава и лично мнение – НО, ние за пореден път стоим пред въпроса – РЕДНО ли е науката да се намчесва чак толкова в човешката природа и дали това „заместване на създателя” няма да ни провали като човечество в бъдеще?”

Очевидно е, че авторът се опитва да внуши на читателите погрешното схващане, че по този начин хората биха могли да създават „дизайнерски деца”. Такива с руса коса, сини очи, определен пол и каквато си поискат родителите друга характеристика. Наистина това звучи като откъс от хорър филм. Но нали жълтото се чете и продава…

Дразнещо е, че в подобни писания не се открива и ред за медицинските ползи, които са огромни. Акцентира са не жълтото, което (парадоксално) е заклеймявано от медията. Няма медия, която да се опита да стигне до истината и да разясни на читателите на прост език за какво става дума.

А хората трябва да знаят, че:

Генетичният материалът от третия родител, който е жена е съвсем малък. Той не засяга външните физически белези на детето. ДНК фрагментът просто обезпечава нормалното функциониране на митохондриите – местата, в които се извършва енергийния метаболизъм. Макар и въпросният ДНК фрагмент да е малък в сравнение с човешкия геном, „повреди” в него водят до сериозни последици. Техниката предпазва от генетични дефекти, които водят до глухота, заболявания на черния дроб, сърцето, диабет и други. Митохондриите всъщност са “пришълци”. Те имат бактериален произход и полуавтономен геном. В този ред на мисли е по-правилно да се каже, че се манипулира полуавтономния геном на митохондриите.

Етично ли е да подобриш качеството на живот на едно дете?

Цитат от  статията за уринотерапия: “И не, че ви препоръчваме лечение с урина. Просто да си знаете, че има доста хора, които това правят.”

Или ако го правят много хора, значи е етично? 😀

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook