Наука

Има ли връзка между ваксинирането и разпространението на инфeкции?

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Двадесет и първи век – време на чудатости… Забелязвате ли една странна закономерност – колкото повече напредват технологичните и научни постижения, толкова повече хора ги отричат? Има някаква мода хора да се завръщат към първичното и примитивното, макар тези технологии да са създадени, за да ни улеснят и дори удължат живота. Според световната статистика, след бума в медицинските проучвания и открития, след откриване на редица групи съединения с клинично приложение, средната продължителност на човешкия живот е значително удължена. Въпреки това става все по-популярно да се отричат елементарни хирургични интервенции, да се заменят животоспасяващи медикаменти със захарни и билкови разтвори, да се замени контролираното и безопасно раждане с раждане в „домашни условия”. Дори отказът от ваксинация на децата има „логично” обяснение – да се запознаят с околната среда и да си изградят имунитет, нищо че родителите тичат постоянно с пакет мокри кърпички след децата си, не дават да докоснат дори тревата и са опаковани като в стерилни костюми – мръсно е…

Но да се съсредоточим върху инфекциите подлежащи на превенция. Популярен мит, който се разпространява от движенията против ваксините е, че ако мнозинството в една популация е ваксинирано, то тогава няма място за притеснения. Но истината е, че в живота абсолютни стойности и истини няма – всичко е относително. Така е и с ваксините! Те не дават 100% защита. Да не говорим и, че много от малките деца са във възраст, която не позволява да бъдат третирани с ваксина. Те са в потенциална опасност.

Защо тези два факта се избягват, а може би не се знаят? Това ме кара да се запитам какви са източниците на информация на хората, които отричат официални медицински терапии? Съветват се с лекари? Специалисти? Специализирана научна литература? Не… Най-вероятно интернет и сайтове от сорта на konspiracia.com.

Разбира се подобни решения не остават без своите логични последствия. В момента в световен мащаб смятани някога за унищожени инфекции възкръсват… Зачестяват случаите на огнища от морбили, полиомиелит, рубеола, коклюш, паротит и какво ли още не… А това е само, защото не се взимат адекватни мерки. Пресен случай е масовото заразяване с морбили на посетители на Дисни парк в САЩ, причинено от неваксинирани хора.

Но има ли връзка между отказите за ваксинация и зачестяващите случаи на разпространение на инфекции?

През 2008 година е публикувано проучване (Measles Outbreak in a Highly Vaccinated Population, San Diego, 2008: Role of the Intentionally Undervaccinated ) в научния журнал Pediatrics (Impact factor = 5.297), което стига до извода, че въпреки кампаниите по ваксиниране, огнищата от морбили могат да се появяват в групи от умишлено неваксинирани деца, което освен здравните рискове носи и големи разходи за здравната система. Тази мода може да предотврати унищожението на инфекцията. В САЩ за лечението на един индивид заразен с морбили се плаща по 10 376$, а тъжното е, че сред множеството случаи има и заразени деца, които са били прекалено малки за ваксинация.

Обзорна статия (Vaccine Refusal, Mandatory Immunization, and the Risks of Vaccine-Preventable Diseases ) в журнала New England Journal of Medicine заключава, че отказът от ваксиниране не носи само риск за индивида, но увеличава риска и за цялото общество, в което живее. Авторите на статията обясняват този феномен с избледняващата памет за изминали масови епидемии от инфекции, подлежащи на превенция. Хората се страхуват повече от спекулациите за последиците от ваксините, отколкото от сериозния риск от инфектиране с опасни патогени. Основна препоръка е да се подобри здравната култура на хората и да се предоставят достоверни източници на информация.

Модерните демократични страни спазват свободите на различните групи хора и се съобразяват с техните обичаи и традиции. Например, ако религиозните ти или философски възгледи отричат  различни лечения и терапии (като ваксиниране), ти имаш свободата и правото да не се подлагаш на тях. Но проучване (Health Consequences of Religious and Philosophical Exemptions From Immunization Laws ) в Journal of the American Medical Association споделя тревожни резултати, според които рискът от заразяване с инфекция, подлежаща на превенция в тази група е 35 пъти по-висок.

Проучване (Measles in Europe: an epidemiological assessment), публикувано в престижното медицинско издание The lancet споделя доста интересни резултати касаещи Европа. В продължение на 2 години учените са събирали информация за 12 132 случая на заболели от морбили от Румъния, Англия, Швейцария и Италия. Повечето от инфектираните са били или неваксинирани, или незавършили пълния курс на ваксиниране. Тъжното е, че за тези 2 години са регистрирани и 7 смъртни случая от морбили. Според авторите ще е трудно в условия субоптимално ваксиниране да се заличи тази инфекция от Европа.

Преди да вземете подобно важно решение е добре да сте сигурни, че то е добре аргументирано. Трябва да сте сигурни, че черпите от информация от достоверни източници, трябва да сте сигурни, че това решение е най-правилното за вас, вашето дете. Но трябва да знаете, че едно такова решение всъщност не засяга само вас индивидуално, то засяга и обществото, в което живеете. Хората са социални същества, те са част от социума.  Сигурни ли сте, че понякога решенията, които взимате не са егоистични?

При всички случаи не се съветвайте (само) с интернет !

Използвана литература:

http://pediatrics.aappublications.org/content/125/4/747.short

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMsa0806477

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=190649

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673608618498

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

The backlash effect: Костя Копейкин

Да се къпеш в обществена любов не е ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм