Наука

Има ли връзка между ваксинирането и разпространението на инфeкции?

Двадесет и първи век – време на чудатости… Забелязвате ли една странна закономерност – колкото повече напредват технологичните и научни постижения, толкова повече хора ги отричат? Има някаква мода хора да се завръщат към първичното и примитивното, макар тези технологии да са създадени, за да ни улеснят и дори удължат живота. Според световната статистика, след бума в медицинските проучвания и открития, след откриване на редица групи съединения с клинично приложение, средната продължителност на човешкия живот е значително удължена. Въпреки това става все по-популярно да се отричат елементарни хирургични интервенции, да се заменят животоспасяващи медикаменти със захарни и билкови разтвори, да се замени контролираното и безопасно раждане с раждане в „домашни условия”. Дори отказът от ваксинация на децата има „логично” обяснение – да се запознаят с околната среда и да си изградят имунитет, нищо че родителите тичат постоянно с пакет мокри кърпички след децата си, не дават да докоснат дори тревата и са опаковани като в стерилни костюми – мръсно е…

Но да се съсредоточим върху инфекциите подлежащи на превенция. Популярен мит, който се разпространява от движенията против ваксините е, че ако мнозинството в една популация е ваксинирано, то тогава няма място за притеснения. Но истината е, че в живота абсолютни стойности и истини няма – всичко е относително. Така е и с ваксините! Те не дават 100% защита. Да не говорим и, че много от малките деца са във възраст, която не позволява да бъдат третирани с ваксина. Те са в потенциална опасност.

Защо тези два факта се избягват, а може би не се знаят? Това ме кара да се запитам какви са източниците на информация на хората, които отричат официални медицински терапии? Съветват се с лекари? Специалисти? Специализирана научна литература? Не… Най-вероятно интернет и сайтове от сорта на konspiracia.com.

Разбира се подобни решения не остават без своите логични последствия. В момента в световен мащаб смятани някога за унищожени инфекции възкръсват… Зачестяват случаите на огнища от морбили, полиомиелит, рубеола, коклюш, паротит и какво ли още не… А това е само, защото не се взимат адекватни мерки. Пресен случай е масовото заразяване с морбили на посетители на Дисни парк в САЩ, причинено от неваксинирани хора.

Но има ли връзка между отказите за ваксинация и зачестяващите случаи на разпространение на инфекции?

През 2008 година е публикувано проучване (Measles Outbreak in a Highly Vaccinated Population, San Diego, 2008: Role of the Intentionally Undervaccinated ) в научния журнал Pediatrics (Impact factor = 5.297), което стига до извода, че въпреки кампаниите по ваксиниране, огнищата от морбили могат да се появяват в групи от умишлено неваксинирани деца, което освен здравните рискове носи и големи разходи за здравната система. Тази мода може да предотврати унищожението на инфекцията. В САЩ за лечението на един индивид заразен с морбили се плаща по 10 376$, а тъжното е, че сред множеството случаи има и заразени деца, които са били прекалено малки за ваксинация.

Обзорна статия (Vaccine Refusal, Mandatory Immunization, and the Risks of Vaccine-Preventable Diseases ) в журнала New England Journal of Medicine заключава, че отказът от ваксиниране не носи само риск за индивида, но увеличава риска и за цялото общество, в което живее. Авторите на статията обясняват този феномен с избледняващата памет за изминали масови епидемии от инфекции, подлежащи на превенция. Хората се страхуват повече от спекулациите за последиците от ваксините, отколкото от сериозния риск от инфектиране с опасни патогени. Основна препоръка е да се подобри здравната култура на хората и да се предоставят достоверни източници на информация.

Модерните демократични страни спазват свободите на различните групи хора и се съобразяват с техните обичаи и традиции. Например, ако религиозните ти или философски възгледи отричат  различни лечения и терапии (като ваксиниране), ти имаш свободата и правото да не се подлагаш на тях. Но проучване (Health Consequences of Religious and Philosophical Exemptions From Immunization Laws ) в Journal of the American Medical Association споделя тревожни резултати, според които рискът от заразяване с инфекция, подлежаща на превенция в тази група е 35 пъти по-висок.

Проучване (Measles in Europe: an epidemiological assessment), публикувано в престижното медицинско издание The lancet споделя доста интересни резултати касаещи Европа. В продължение на 2 години учените са събирали информация за 12 132 случая на заболели от морбили от Румъния, Англия, Швейцария и Италия. Повечето от инфектираните са били или неваксинирани, или незавършили пълния курс на ваксиниране. Тъжното е, че за тези 2 години са регистрирани и 7 смъртни случая от морбили. Според авторите ще е трудно в условия субоптимално ваксиниране да се заличи тази инфекция от Европа.

Преди да вземете подобно важно решение е добре да сте сигурни, че то е добре аргументирано. Трябва да сте сигурни, че черпите от информация от достоверни източници, трябва да сте сигурни, че това решение е най-правилното за вас, вашето дете. Но трябва да знаете, че едно такова решение всъщност не засяга само вас индивидуално, то засяга и обществото, в което живеете. Хората са социални същества, те са част от социума.  Сигурни ли сте, че понякога решенията, които взимате не са егоистични?

При всички случаи не се съветвайте (само) с интернет !

Използвана литература:

http://pediatrics.aappublications.org/content/125/4/747.short

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMsa0806477

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=190649

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673608618498

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook