Наука

Защо остаряваме?

Докато полагате поредния опит да запасите младежкия външен вид, може би се чудите защо всъщност остаряваме? Какво кара телата и клетките ни да стареят?

За този неприятен феномен са отговорни богат набор от вътрешни и външни фактори – диета, физическа активност, стрес и други, които допринасят за увреждането на клетките, тяхното възстановяване и като цяло скоростта, с която остаряваме. Но освен всички тези фактори, ние имаме и биологичен часовник. Може би не точно часовник, а по-скоро таймер, чието време изтича. С други думи – програмирани сме да умрем .

Тялото ви е изградено от трилиони клетки, като част от тях постоянно търпят делене. Всеки път, когато се делят, те създават копие на носения в тях геном под формата на суперспирализирани и компактизирани хромозоми. Хората имат два набора по 23 броя от тях в почти всяка клетка (без половите). Проблемът е, че репликацията на ДНК не е перфектен процес.  Репликативните ензими прескачат област в хромозомите, наречена теломери, с цел да се предотврати загуба на генетична информация. Самите теломери са изградени от структурна и нефункционална ДНК, която можем да си позволим да загубим. Проблемът е, че при всяко делене теломерите стават все по-къси и по-къси, докато напълно изчезнат. Тогава клетките спират да се делят.

Някои червеи имат способността да възстановяват напълно своите теломери, което ги прави биологично безсмъртни. Все пак продължителността има на живот варира и са уязвими към заболявания и външни фактори. Това означава, че стареенето е смесица от фактори на околната среда и генетиката.

Но защо и нашите клетки не удължават своите теломери?  Този репликативен лимит ни предпазва от развитие на ракови и туморни образувания. Тези две състояния всъщност представляват неконтролируемо и безкрайно делене на клетки.

При хората репликативният лимит е около 50 деления. Щом се достигне този лимит, клетките спират да се делят, губят различни биологични функционалности и умират, причинявайки различни характеристики свързани със старостта. Това дава и обяснение, защо продължителността на живот е черта, която се унаследява в поколенията. Все пак дължината на теломерите ви се определя от родителите.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook