Снимки

Как се е родил митът за връзката между ваксините и аутизма?

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Защо хората са започнали да мислят, че ваксиниранeто на децата против морбили, паротит и рубеола (MMR ваксина) причинява аутизъм? Бащата на тази лъжа е д-р Андрю Уейкфийлд , английски хирург и медицински изследовател, който е публикувал проучване в известното списание The Lancet   през 1998 година, в което твърди, че е открил връзка между ваксините и развитието на аутизъм.

Аутизмът е разтройство на развитието на мозъка, което причинява социални, когнитивни и комуникативни увреждания. Усложненията и симптомите могат да варират значително. Заболяването не подбира етнически или социоикономически групи. Може да бъде засегнато всяко дете. Настоящите проучвания сочат, че заболяването е резултат от генетично предразположение в допълнение с компонент на околната среда. Но според Националната асоциация за аутизъм на САЩ, зачестяващото диагностициране на аутизма през последните 20 години не може да се дължи само на генетично предразположение.

Когато е публикувана статията, тя се разпространява като горски пожар по Света, всявайки страх у родителите и педиатрите. Но разследване на работата на д-р Уейкфийлд, продължило десетилетие, и проучвания върху над 25 782 500 деца, стигат до извода, че връзка между ваксините и аутизма няма. Статията на Уейкфийлд е свалена през 2010 година, поради липсата на точен статистически анализ, липса на контролна група, източник на данни –  спомените на хората, заключения, които не се основават на реални факти и само 12 тестови обекти… Всички автори на въпросната статия са 13, а генералното заключение е направено на базата на само 12 деца.

След 1998 година учени провеждат множество проучвания, за да разкрият каква е истината. През 1999 година се публикува изследване проведено с помощта на 500 деца. Връзка между ваксините и аутизма не е открита. Но за да са по-сигурни, 2 години по-късно учените провеждат ново проучване, но с 10 000 деца. В Дания провеждат проучване с 537 000 деца, а във Финландия проучване с 535 000 деца. Не само, че никой не е могъл да възпроизведе резултатите на Уейкфийлд, но те дори не могат да намерят каквато и да е връзка между ваксините и аутизма.

През 2012 година се извършва мета-анализ с 14 700 000 деца. Учените отново не успяват да открият каквато и да е връзка. Въпреки това, заради стореното от Уейкфиклд милиони деца остават неваксинирани.

Днес  1 от 4 родители вярва, че ваксините причиняват аутизъм в здрави деца, което е и причината за засилващия се спад на ваксиниране. През последните 20 години, ваксини, които са давани на бебета и деца ще предотвратят 322 милиона случая на различни заболявания, 21 милиона хоспитализирани и 732 000 смъртни случая.

И въпреки това, близо 50 000 в САЩ са се заразили с коклюш, който е взел 20 жертви през 2012 година. Коклюшът е високо заразна респираторна инфекция, която може да бъде избегната, ако детето е ваксинирано. Преди публикуването на статията на Уейкфийлд през 1980 година е имало едва 2900 случая на боледуващи.

Има много модерни и безопасни ваксини, които могат да спестят много мъки на децата, ако родителите им бяха добре информирани, че опасност няма. Жалко е, че вярват повече на жълти медии и лъжи, отколкото на учените и статистиката.

3hush318

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Снимки

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм