Наука

Max Planck Institute of Meteorology потвърждава глобалното затопляне

Въпреки, че 97% от климатолозите (http://climate.nasa.gov/scientific-consensus/) твърдят, че хората са основен фактор, водещ до промени в климата, все още има хора, които отричат този факт. Причините за тяхното отрицание варират, но много от тях твърдят, че затоплянето на Земята всъщност е спряло, а данните за увеличаващите се глобални температури са следствие на погрешни климатични модели. Докато предишни проучвания (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/qj.2297/abstract) вече отхвърлиха идеята, че глобалното затопляне е спряло, нова научна статия в престижния журнал „Nature” от учени от Max Planck Institute of Meteorology стига до заключението, че повечето климатични модели са доста актуални и точни, а температурите все още продължават да се покачват.

От 2000 година насам, средната температура на Земята се е покачила с 0.06 ° C, което е само фракция от предсказанията на модел от 1990 година. Този факт се използва като основен аргумент срещу учените, които потвърждават глобалното затопляне и изграждащите се в момента модели за него. Новото проучване анализира методологиите за съставяне на климатични модели, като разкрива, че в тях няма грешки или допускане на невярна информация. Учените също така заключават, че лекото увеличение на температурата на земната повърхност (а не очакваното по-голямо) е резултат на естествени климатични флуктуации. Много други показатели, включително и температурата на световния океан, показват, че климатът наистина се променя.

В настоящото проучване са анализирани 114 модела чрез сравняване на очакваните от тях температури на повърхността в 15 годишни периоди от 1900 до 2012 години срещу реалните измерени температури. Когато сравнили стойностите се оказало, че моделите всъщност са били доста точни. За по-голяма част от предсказаните температури вариацията е била +/- 0.3 ° C.

Разбира се това не означава, че всеки модел е перфектен.

Според учените, случайните вариации, които не могат точно да се вземат под внимание в компютърните симулации, са виновни моделите и реалните наблюдения да не си съвпадат съвсем точно. Определено е ясно, че климатът се затопля – 2014 година е обявена за най-топлата откакто се изследва времето и климата. Освен това 9 от 10 от най-горещите години са в интервала след 2000 година.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook