Наука

Max Planck Institute of Meteorology потвърждава глобалното затопляне

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Въпреки, че 97% от климатолозите (http://climate.nasa.gov/scientific-consensus/) твърдят, че хората са основен фактор, водещ до промени в климата, все още има хора, които отричат този факт. Причините за тяхното отрицание варират, но много от тях твърдят, че затоплянето на Земята всъщност е спряло, а данните за увеличаващите се глобални температури са следствие на погрешни климатични модели. Докато предишни проучвания (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/qj.2297/abstract) вече отхвърлиха идеята, че глобалното затопляне е спряло, нова научна статия в престижния журнал „Nature” от учени от Max Planck Institute of Meteorology стига до заключението, че повечето климатични модели са доста актуални и точни, а температурите все още продължават да се покачват.

От 2000 година насам, средната температура на Земята се е покачила с 0.06 ° C, което е само фракция от предсказанията на модел от 1990 година. Този факт се използва като основен аргумент срещу учените, които потвърждават глобалното затопляне и изграждащите се в момента модели за него. Новото проучване анализира методологиите за съставяне на климатични модели, като разкрива, че в тях няма грешки или допускане на невярна информация. Учените също така заключават, че лекото увеличение на температурата на земната повърхност (а не очакваното по-голямо) е резултат на естествени климатични флуктуации. Много други показатели, включително и температурата на световния океан, показват, че климатът наистина се променя.

В настоящото проучване са анализирани 114 модела чрез сравняване на очакваните от тях температури на повърхността в 15 годишни периоди от 1900 до 2012 години срещу реалните измерени температури. Когато сравнили стойностите се оказало, че моделите всъщност са били доста точни. За по-голяма част от предсказаните температури вариацията е била +/- 0.3 ° C.

Разбира се това не означава, че всеки модел е перфектен.

Според учените, случайните вариации, които не могат точно да се вземат под внимание в компютърните симулации, са виновни моделите и реалните наблюдения да не си съвпадат съвсем точно. Определено е ясно, че климатът се затопля – 2014 година е обявена за най-топлата откакто се изследва времето и климата. Освен това 9 от 10 от най-горещите години са в интервала след 2000 година.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм