Наука

Какво ще стане, ако хората изчезнат?

От преместването на коритата на реките до променяне химическия състав на атмосферата, хората оказват огромно въздействие върху нашата планета. Но какво би се случило, ако хората изведнъж изчезнат?

Първите няколко седмици биха били хаотични. Само за няколко часа, електроцентралите ще изразходват горивото си и ще спрат да работят. С изгасването на всички светлини и изключване на електрическите решетки, над 1.5 милиарда крави, почти милиард прасета и почти 20 милиарда пилета ще избягат на свобода, в отчаяно търсене на храна. Без хора, които да ги хранят, огромна част от тези животни ще умрат от глад или ще станат храна на милиард кучета и още толкова котки, които също трябва да се изхранват сами.

Разбира се, много от модерните породи домашни животни не са подготвени за живот в дивата природа и няма да бъдат конкурентни спрямо други по-силни видове – вълци, койоти, диви котки.

Други животни, които разчитат на хората, от плъхове до хлебарки, ще претърпят драстичен спад в популациите си. Някои видове, като въшките, ще бъдат унищожени.

В градовете, много от булевардите и улиците ще бъдат превърнати в реки. Без електрически помпи, които да ги държат сухи, тунелите на метрото бързо ще бъдат напълнени с вода. Други улици пък ще бъдат обрасли с трева, плевели и пълзящи растения.

Но преди всичко това да се случи, повече градове ще бъдат затрити от пожари. В западните страни и САЩ модерните къщи, особено в покрайнините, са изградени от особено лесно запалими материали. Без пожарникари наблизо, само една светкавица е нужна, за да се стартира пожар, който да унищожи цял град. Ако това не се осъществи от пожар, то термитите ще свършат тази работа.

След 100 години повечето дървени структури ще изчезнат, а всичко направено от стомана – от жилищни сгради до коли и дори мостове – също ще бъде унищожено. Стоманата е изградена основно от желязо, а без постоянно боядисване и покритие против окисление, то (желязото) бързо ще реагира с кислорода в атмосферата и ще се върне в естествената си форма – железен оксид или ръжда.

Към този момент хората са изчезнали от повече от няколко стотин години, а по-голяма част от животинските видове (поне тези, които не сме докарали до унищожение) ще са възстановили популациите си, но разпространението им ще бъде променено завинаги. Камилите ще живеят в Австралия, докато в Северна Америка популациите на дузина видове пойни птици, които са внесени от Европа, ще процъфтяват. Възможно е дори в някои части на планетата, където има зоологически градини, избягали животни да формират нови популации.

Вечно разпространяваща се в космоса ще бъде електромагнитната радиация, която сме създали с нашите радиоприемници и предаватели, сателити и телефони.

Но ако нещо може да ни надживее на Земята, то това е нашият боклук. Химическите връзки, които изграждат пластмасата или гумата са “имунизирани” към повечето деградивни ензими, които се използват от бактериите, за да разградят природните полимери. И за разлика от металите, пластмасата не се окислява и не корозира. Тези пластмаси ще се локализират във водната среда или директно ще бъдат изхвърлени в океана и евентуално ще се озоват в седиментите. Стотици милиони години в бъдещето, извънземни геолози от космоса изненадани ще открият седиментни скали пълни с въглеродни частици, които в миналото са били част от гуми или найлонови торбички.

Разбира се, дали нещо ще оцелее, зависи от конкретните условия. Всичко ще оцелее по-дълго в пустините, където няма влага, която да ускори окислението или да засили разлагането на труповете. И докато въглеродният цикъл ще възстанови нивата на въглеродния диоксид до нормални стойности след няколко хиляди години, локални залежи на органични съединения или радиоактивни материали могат да просъществуват в продължение на много време.

Трудно е да се установи как извънземните палеонтолози ще си ни представят, как ще обяснят любовта ни към пластмасата или фактът, че само за един момент в геоложката история сме се изнесли от Африка и сме колонизирали цялата планета. Но определено ще им бъде интересно, ако сме били толкова успешна и напреднала цивилизация, защо сме изчезнали толкова бързо?

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook