Наука

6 мита за промяната на климата

Когато стане дума за промени в климата, има много погрешни схващания, много обърквания и лъжи, които циркулират в интернет пространството. Дори има специализиран сайт, който се противопоставя на официалните научни заключения, че парниковите газове (с антропогенен произход) повлияват негативно на околната среда.

В тази статия ще приложа научни изследвания, за да се изяснят някои важни факти.

1) Мит: Земята не може да се нагорещява, защото средата извън нея е студена.

Истината е, че има разлика между временните вариации в температурните показатели и дългосрочните климатични промени.

Самият термин “атмосферно време” включва в себе си ежедневните вариации в температурата, атмосферното налягане, сила и посока на вятър, образуване на облаци. Климатът от своя страна е усреднен модел на времето, който обхваща многогодишен период от време. Когато се проследява промените в климата, учените обикновено изследват 30 годишна или по-дълга времева рамка, докато промените във времето обхващат прогнози от 5-10 дни.

Има една много интересна фраза: “Климатът е това, което очакваш, а времето това, което получаваш.”

На графиката е представена средната глобална температура на водната и атмосферна среда. Както се вижда с просто око тенденцията е тези 2 стойности да се покачват и то рязко след индустриализацията след началото на 20-ти век.

Но това, че климатът се затопля не означава, че няма да има студени дни…

Всъщност някои учени смятат, че разтопяването на арктическия морски лед и глобалното затопляне може да промени  въздушните течения, които да насочат арктически студен въздух към някои части на САЩ и Европа.

2) Мит: Климатът се е променял и преди, което означава, че промяната е нормална.

Да, наистина има случаи, в които климатът се променял рязко в миналото. Естествени фактори могат да променят климата, но в настоящия случай антропогенната дейност е основен двигател.

Един от основните възли в промяната на климатичната система е наличието на свободен въглероден диоксид в атмосферата.

Истината е, че в момента количеството на освободен въглероден диоксид е най-голямото в историята на човечеството.

3) Мит: Слънцето е отговорно за глобалното затопляне.

Има проведени проучвания, които изследват взаимодействието на слънчевата дейност с климата, като изводите показват, че активността на Слънцето не се свързва с днешните промени в климата.

Ясно се вижда липсата на корелация между двата фактора. Покачването на температурите през последните 50 години може да се обясни с човешката дейност, изгаряне на фосилни горива и не на последно място изсичане на огромни горски площи.

4) Мит: Климатичните промени всъщност ще ни се отразят добре

Промените в климата могат да означават промяна в продължителността на някои сезони, а някои недостъпни територии в Русия и Канада биха станали достъпни. Въпреки това, като цяло негативните ефекти – наводнения и суша например – надхвърлят позитивните.

5) Мит: Въглеродният диоксид не е опасен, защото растенията имат нужда от него

Растенията имат нужда от въглероден диоксид, за да растат. Но те го фиксират, само докато трупат маса, след като спрат да трупат маса, те спират да го фиксират.

Освен това проучвания показват, че високи нива на въглероден диоксид стресират растенията и потиска тяхното развитие. Например земеделските култури стават по-малко продуктивни и дават продукция с по-слаби хранителни стойности.

Мит 6: Учените не са съгласни с твърденията около промените в климата

Истината е, че учените, които се занимават с изследване на климата са в почти 100% консенсус, че антропогенните фактори допринасят сериозно за климатичните промени.

На графиката се вижда очакваното покачване на нивата на световния океан през 21 век, което е в пряко корелация с покачващите се нива на въглероден диоксид.

Единственото, в което учените не могат да постигнат консенсус е колко сериозни ще са щетите и последствията, но са сигурни, че хората са основен двигател в настъпващите промени.

Графиките са създадени от National Climate Assessment на САЩ, които се занимават с климатични проучвания и изследвания.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook