Наука

Факти, които ще ви изумят

Някои неща в живота са доста изненадващи. Знаете ли например, че повечето алкохолни напитки съдържат всички 13 минерала, нужни на организма, за да функционира? Или че приблизително 1% от цялото световно население е пияно във всеки един момент. Може в момента и вие да сте част от тях?

А какво ще кажете за факта, че един сперматозоид съхранява 37.5 мегабайта информация? Това означава, че при нормална еякулация се осъществява трансфер на данни в размер на 1500 терабайта. Кажете това на игуаните, коалите и комодските варани, които имат  по два пениса.  Или най-добре на женското кенгуру, което има 3 вагини. Мъжкият октпод пък откъсва половото си пипало, слага го в женската и отплува, за да се самоубие. Колко романтично…

Средностатистическият човек изминава през целия си живот разстояние, равно на 3 обиколки на Земята. Ще са нужни около 30 години, за да мине покрай теб населението на Китай в колона по един.


А знаете ли, че Iphone е най-продаваният продукт на всички времена… след кубчето на Рубик, което има 43 252 003 274 489 856 000 възможни конфигурации. А ако разбъркате едно тесте карти и го съберете, ще получите една напълно уникална конфигурация от карти. Просто математически изчисление показва, че комбинациите на нареждане са огромен брой (52!).

А какво ще кажете за факта, че кислородът е нужен за възпламеняване, а водородът е запалим газ, но заедно образуват вода, която може да изгася огъня.

Преди изобретяването на гумичката, за да се изтрие написаното с молив е използван хляб. Фъстъченото масло пък, което се маже на филийките хляб, под високо налягане се превръща в диаманти. Много приятен сандвич, нали? Ако искате и чаша кафе към него, можете да викате в продължение на 8 години 7 месеца и 6 дни, за да продуцирате достатъчно енергия, за да си затоплите кафето.

А замисляли ли сте се, че физик, който се опитва да изучи атомите, всъщност представлява атоми изучаващи самите себе си 😀

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook