Наука

Пушенето може да изтрие Y хромозомата от клетките

Учените сервираха на тепсия на здравните власти поредния аргумент, с който могат да водят войната срещу цигарите. Всъщност откритието засяга мъжете, защото според ново проучване пушенето на цигари може да „изтрие“ Y хромозомата – мъжка полова хромозома, която е отговорна за детерминирането на пола.

По-рано тази година, екип ръководен от Ларс Фосберг и Жан Димански от Uppsala University започва работа върху въпроса, защо мъжете страдат повече от ракови заболявания, които не са свързани с репродуктивните органи и е по-вероятно  да умрат от тях.

Авторите отбелязват, че загубата на Y хромозомата свързана с напредналата възраст е често срещана в нормални хематопоетични клетки, но все още не са добре проучени последствията от тази загуба.

Фосберг и Думански са открили, че загубата на Y хромозомите от кръвните клетки се наблюдава при 8.2% при възрастните мъже в представителна извадка от 1153 обекта, като продължителността на живот на засегнатите е с 5.5% намален от здравите индивиди.

Разбира се веднага изниква въпроса – „Какво предизвиква тази загуба на хромозоми?“ .  Екипът публикува статия в Science, която разкрива връзката между загубата на хромозоми и пушенето на тютюн.

Тествани са и други фактори, като спортуване, диабет, индекс на телесната маса, образование, употреба на алкохол и други, но значително увеличаване на загубата на Y хромозоми се наблюдава само при тютюнопушене. Авторите отбелязват, че към момента, това е най-често срещаната незиготна мутация. Среща се при 12-16%  от пробите при хора над 70 години. Загубата е 2.4 до 4.3 пъти по-вероятно при пушачи.

Добрата новина е, че този ефект рязко намалява и дори спира, ако тютюнопушенето се прекрати, което прави този процес обратим. Пушачи, които спрат цигарите на 25 до 35 годишна възраст, продължителността на живот е почти идентична с тази на непушачите.

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook