НЕнаука

Тези хора долетяха до Либерия, за да “лекуват” болните с хомеопатия

Д-р Ричърд Хилтнър е много готин човек! Той е в своите късни 60 години, но изглежда доста по-млад и има невероятната способност да прави всичко да изглежда супер положително дори и фактът, че той и още трима лекари бяха заминали да лекуват болни от Ебола в Либерия с… хомеопатия.

Хилтнър споделя: „Кацнахме в Монровия на 17-ти Октомври и трябваше да прекараме 3 дена в обучение как да използваме персоналната защитна екипировка – тези големи костюми, които всеки носи.“

Проблемите за екипа лекари започват едва, когато пристигат в провинция Ганта, която е сред най-сериозно пострадалите от епидемията. След като се екипират и приготвят хомеопатичните медикаменти, те правят опити да лекуват заразени с вируса. В този момент медицинският персонал и администрацията на болницата в Ганта разбира какво се опитват да направят тези хора и веднага ги изгонва от ETU (екип за лекуване на Ебола).

Става ясно, че никой в болницата или от цялата либерийска администрация няма идея, че този медицински екип ще използва хомеопатия. Либерийското правителство пуска въпросните лекари и им предоставя визи с представата, че са медици, които ще използват конвенционални медицински техники на лечение.

След като са били разкрити се е наложило Хилтнър и колегите му да направят серия пътувания из Либерия, за да оправят нужните документи, за да могат да практикуват професията си.

Но властите са пределно ясни: Няма начин да допуснат пациенти заразени с Ебола да бъдат третирани със захарни хапчета разтворени във вода.

Хомеопатията е създадена през 1796 година от немския учен Самуел Ханеман и се основава на идеята – „Подобното лекува подобно“ . Работи по следния начин: Сенната хрема ви кара да сълзите, нали? Какво още ви кара да сълзите? Лук! Просто потопете малко парче лукова люспа в дестилирана вода, разредете тази вода няколко стотин пъти, поразклатете и сте готов – повече няма да имате проблем със сенната хрема.

Ебола вирусът ви убива като разгражда стените на кръвоносните съдове, при което вие ще кървите до смърт. Наистина е ужасяваща смърт. Д-р Хилтнер споделя, че неговият екип носи 110 потенциални хомеопатични рецепти за Ебола. За да сработи принципа „подобното лекува подобно“, те имат нужда от субстанции, които причиняват хеморагична треска. Сред най-големите им надежди са арсен и отрова от гърмяща змия. С други думи, това е точно това, което би искал да си вкараш в тялото, когато вирус ти разгражда кръвоносните съдове…

Да оставим настрана простотията с лекуването с арсен. Проблемът е в това, че се опитват да лекува тежко заболяване с високо разредени активни субстанции – дали ще е екстракт от лук или арсен, няма значение, веществото пак си остава в разтвора. От химическа гледна точка е все едно да излеем едно количество вода върху захарчета. Теорията е, че хомеопатичният агент  „препрограмира“ „енергията“ на водата по същия начин, по който запазваме информация върху харддиска си. Всъщност „паметта“ на водата ви лекува… евентуално.

Независимо от твърденията на практикуващите тази нетрадиционна медицинска техника на лечение, няма нито една научна статия, публикация или доказателство, което да дава някакви индикации, че хомеопатията е по-различна от плацебото.

Тогава е разбираемо, имайки предвид, че цял свят ги наблюдава, защо либерийските власти не са позволили на този екип да лекува болни от вируса пациенти.

Жалко е, че четирима опитни лекари бездействат вместо да помогнат на бедстващите хора с похватите на традиционната медицина. Това е и позицията на Майк Нойес, завеждащ ActionAid, който е цитиран от Daily Mail Online: “С тази криза, не можеш да даваш фалшива надежда. Няма научно доказателство, че хомеопатията може да повлияе върху вирусна инфекция като Ебола.“

Екипът  евентуално по-късно успява да третира пациенти, които не са били заразени с Ебола чрез хомеопатия и са докладвали доста добри резултати. Разбира се, всеки един от тези пациенти също е получавал всички предписани конвенционални медикаменти, така че тези резултати на хомеопатите са безсмислени от научна гледна точка.

Като цяло самото пътешествие звучи като пълен провал – четирима доктори обикалят Либерия, прогонени от властите. Дори въпросът – преминали ли са карантина при завръщането си или са се лекували с разтвор на змийска отрова – е без значение, тъй като те никога не са имали контакт със заразени пациенти.

Въпреки, че самата експедиция е доста хаотична, има дори още по-странна страна на тази история.

Мисията е създадена от две организации“ Liga Medicorum Homeopathica Internationalis, ключова институция бранеща хомеопатията, и немската група Freundes Liberias – организация създаваща ко-операции между Германия и Либерия.

Freundes Liberias е събирала дори дарения за тази хомеопатична кампания. В интернет са описани намеренията им да изпратят екип от 20 лекари, но никъде не е споменато, че ще се занимават само с хомеопатия. Това обяснява, защо в началото властите в Либерия са смятали, че тези доктори ще се занимават с традиционна медицина и защо впоследствие са били шокирани от истината.

Та дали организаторите на експедицията са събирали дарения, изкарали са визи за Либерия като са твърдели, че изпращат лекари, когато всъщност изпращат хомеопати… Ако е така, това си е чиста лъжа.

Естествено всички оповестявания и реклами на кампанията във фесйбук и интернет веднага са били изтрити, за да не се разчуе за целия  този фарс. Според хомеопатите в социалните мрежи: „създателите на експерименталната ваксина (която е дело и на българка) ще трябва да преустановят дейността си след като успее хомеопатичната мисия в Либерия“.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook