НЕнаука

Какво не е наред с Jurassic world?

Трейлърът на новия филм от поредицата Джурасик парк – “Jurassic World” излезе преди няколко дни и предизвиква изключително голяма еуфория. Но има голям проблем… Не искам да ви развалям удоволствието, но биолозите и палеонтолозите не го приеха с голям възторг 😀

Някои от многото проблеми са: всички динозаври изглеждат просто… грешно, насекомите в кехлибара не са комари, а на някои от животинските представители им липсват перата… Холивуд ни лъже, създава ни фалшива представа за тези животни и само биолозите могат да ни върнат на правия път на истината!

Първото нещо, което липсва в този кадър е надпис: „Не се препоръчва за лица, които си имат някаква идея от динозаври и древни животни!“ 😀

Тази жена се шегува с детето си, че ако нещо го подгони е добре то да бяга с всички сили. Сякаш това би било от полза… Дори Юсеин Болт не може да надбяга един тиранозавър, който се предполага, че развива скорост от 40 км/ч.

Не е много ясно какво представляват тези тичащи динозаври, но може да се предположи, че това са Gallimimus sp. – диназаври много наподобяващи на щрауси. За жалост, учените стоящи зад филма не са им дали пера, а всеизвестен факт е, че те са били пернати. Смята се, че не са били особено агресивни, но във филма са окрасени с доста сериозен набор от остри нокти.

Някакви си хорица плуват в малките си канута докато огромни динозаври пият вода. Хората би трябвало да са доста притеснени в такава обстановка. Макар и тревопасни динозаври, те могат да бъдат доста опасни. Разсеян Apatosaaurus sp. може без да иска да смаже някой „късметлия“, а Stegosaurus sp. може с един неволен замах на опашката си с 4 остри шипа да убие някого.

Този вече е доста голям, но и в него има нещо, което не е наред. Прилича на огромен мозозавър. В кадър е поставена голяма бяла акула за мащабиране, но такъв огромен мозазавър не е откриван. Странното е, че мозозаврите са роднини на групи влечуги, имащи раздвоен език (като при змиите), следователно и този на кадъра би трябвало да има… Освен това се вижда, че на гърба това влечуго има редица от люспести пръстени. В миналото палеонтолозите са смятали тази черта за реална, но по-късно са установили, че всъщност са наблюдавали трахеята на животното… С други думи във филма е създадена ретро версия на праисторическо животно, която не е научно точна.

На всеки може би е познат този кадър. Комар, който е пил от кръвта на динозавър и е бил попаднал в смола, която се е превърнала в кехлибар, който консервира насекомото в продължение на хилядолетия. Чисто теоретично се смята, че комарът може и да носи (според филма) невредим генетичен динозавърски материал. Но проблемът е, че това в кехлибара… НЕ Е комар. Това е муха от вида Nephrotoma appendiculata.

На този кадър се вижда как филмовите учени създават първият хибриден динозавър. Проблемът е, че ако си спомняте от първите филми от поредицата, създадените динозаври всъщност са си хибридни – смесица от динозавърска и жабешка ДНК. Значи този нов хибрид е хибрид на хибрида? Но защо са сложили всички тези жички и кабели? Най-вероятно, за да изглежда по-научно.

Това вероятно е динозавърът –убиец. Ама надали… Поне не и в реалния праисторически свят. В трейлъра се вижда, че този има прекалено много пръсти. Обикновено хищните динозаври имат малък брой пръсти – обикновено 3 и са с огромни нокти. Този има четири на брой, като единият е палец.  Хищните също са имали палци, но доста по-малки и схванати… В трейлъра изглежда, че сякаш този звяр ще отваря врати. Говори се, че този звяр щял да бъде смесица между тиранозавър, велосираптор, змия и сепия. Дали ще има и пипала?

На този кадър се вижда, че Крис Прат се е „съюзил“ с велосирапторите. Велосирапторите са били доста интелигентни динозаври (както знаете от предишните филми). Вероятно Крис е спечелил тяхното уважение с изпълнението си в “Guardians of the Galaxy” 😀 В противен случай просто биха го изяли.

Колкото и яко да изглежда идеята да клонираме динозаври… просто това не е възможно. Или поне не е възможно с настоящата техника. Дори и да е възможно технически, ние нямаме източник свежа ДНК. След смъртта на даден индивид ДНК деградира, което означава, че не можем да възстановим напълно цял и непокътнат геном, още по-малко да клонираме вида.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook