Наука

9 популярни хранителни мита разбити от науката (част 2)

Тази статия е продължение на: 10 популярни хранителни мита разбити от науката (част 1). Двете статии са полезно четиво за хората, които търсят информация за промяна начина си на хранене и справяне с наднорменото тегло.

Мит 1: Всички калории са еднакви, няма значение от какъв хранителен източник произлизат

Просто това твърдение е невярно… Различните храни или по-точно техните различни съставящи ги нутриенти „преминават“ през различни метаболитни пътища и имат пряк ефект върху изгарянето на калориите, дори върху хормоните и мозъчните центрове, които регулират апетита (Статия 1, 2, 3).

Диета богата на протеини например може да подсили метаболизма с 80 до 100 калории на ден и да подтисне апетита (Статия 4, 5, 6).

В проучване на тази тема резултатите сочат, че подобна диета е накарала хората участващи в него да приемат по 441 калории по-малко. Те също така са изгубили по 5 килограма за 12 седмици само чрез добавяне на повече протеини към диетата (Статия 7).

Има още много примери за различни храни проявяващи различни ефекти върху глада, хормоните и здравето.

 

Мит 2: Нискомаслените продукти са по-здравословни, защото съдържат по-малко калории и по-малко наситени мазнини

Когато за пръв път станаха популярни митовете за нискомаслените храни, производителите веднага се адаптираха и пуснаха най-различни атрактивни подобни продукти с пищни етикети, убеждаващи ни колко са здравословни.

Проблемът е, че тези храни имат ужасен вкус, когато се отстранят мазнините. Затова производителите на храни започнаха да слагат допълнително захар и други въглехидрати.

Истината е, че допълнителната захар е изключително вредна, докато естествено съдържащите се мазнини в храните не (Статия 8, 9).

 

Мит 3: Консумацията на червено месо предразполага към различни заболявания, включително сърдечни, диабет тип 2 и рак

Постоянно ни се напомня за опасностите от консумацията на червено месо.

Истина е, че някои проучвания показват наличие на известни негативни ефекти, но това обикновено се отнася за преработени продукти и полуфабрикати.

Най-големите проучвания (с 1 000 000 участници едното и с 400 000 другото) показват, че непреработено червено месо не се свързва със сърдечни заболявания или диабет тип 2 (Статия 10, 11).

Две ревюта също показват, че няма силна връзка и между червеното месо и раковите заболявания (Статия 12, 13).

Не се страхувайте да ядете месо. Просто яжте прясно, необработено, не дълбоко замразено и разбира се не го препичайте.

 

Мит 4: Загубата на тегло е въпрос на воля, ядене по-малко и повече упражнения.

Загубата на тегло (и натрупването му) е често смятано за въпрос на воля и поддържане на отрицателен калориен баланс.

Но това е напълно погрешно.

Човешкото тяло е комплексна биологична система, в която вземат участие множество хормони, мозъчни центрове, които регулират кога, какво и колко ще изядем.

Знае се, че генетиката, хормоните и  други външни фактори играят важна роля за поддържането на теглото (Статия 14).

Боклуците и полуфабрикатите също могат да имат пристрастяващ ефект, което да докара хората буквално да изгубят контрол при тяхната консумация (Статия 15, 16).

Въпреки, че е индивидуална отговорност да се вземат нужните мерки за наднорменото тегло, да се твърди, че то (наднорменото тегло) е някакъв вид морален провал е неправилно и грубо.

 

Мит 5: Наситените мазнини и транс мазнините са идентични… Те са лошите мазнини, които трябва да избягваме

Псевдоздравословните организации, често слагат наситените и транс мазнините в една категория, наричайки ги лоши мазнини.

Вярно е, че транс мазнините са вредни. Свързани са с инсулинова резистентност и метаболитни проблеми, драстично повишават риска от сърдечни заболявания (Статия 17, 18, 19).

Въпреки това няма никаква логика двата вида мазнини да се слагат в една категория, тъй като наситените са безвредни…

Интересното е, че същите здравословни организации ни съветват да консумираме растителни масла, като соево или олио от рапица. Но всъщност именно тези масла са богати на нездравословни мазнини. Проучване е открило, че между 0.56 – 4.2% от мастните киселини в тях са токсични (Статия 20)!

 

Мит 6: Протеините извличат калций от костите и причиняват остеопороза

Вярва се, че приемането на протеини повишава киселинността в кръвта и извличането калций от костите, което води до остеопороза.

Въпреки, че е вярно, че високия протеинов прием увеличава екстракцията на калций в краткосрочен период, този ефект не се наблюдава в дългосрочен интервал от време.

Истината е, че високият прием на протеини е свързан с огромно понижение на риска от развитие на остеопороза и фрактури при напреднала възраст (Статия 21, 22, 23).

Този пример показва как сляпото следване на подобни „хранителни специалисти“ може да доведе до обратния на желания ефект.

 

Мит 7: Нисковъглехидратните диети са опасни и могат да доведат до увеличен риск от сърдечни заболявания

Нисковъглехидратните диети са популярни от няколко десетилетия насам.

Мейнстрийм хранителните специалисти постоянно ни предупреждават, че тези диети ще ни причинят запушване на кръвоносните съдове.

Въпреки тяхното мнение, от 2002 година насам са проведени над  20 проучвания върху нисковъглехидратнтие диети.

Тези режими на хранене всъщност причиняват по-голяма загуба на тегло и подобряват рисковите фактори за сърдечни заболявания повече, отколкото нискомаслените диети (Статия 24, 25).

Въпреки, че вятърът на промяната бавно обръща мнението на тези „експерти“, все още се намират хора, които да рекламират диетите бедни на мазнини, като по-здравословни, въпреки това, което казва науката.

Разбира се нисковъглехидратнтие диети не са за всеки, но е ясно, че те носят огромни ползи за хора с наднормено тегло, диабет тип 2 и метаболитен синдром – едни от най-големите здравни проблеми в Света (Статия 26, 27, 28, 29).

 

Мит 8: Захарта е вредна основно, защото ни снабдява с „празни“ калории

Всички са съгласни, че захарта е вредна, когато се консумира в огромни количества. Но много хора все още вярват, че е вредна само, защото ни снабдява само с „празни“ калории.

Това е ужасно далече от истината…

Когато се консумира в излишък, захарта може да причини остри метаболитни проблеми (Статия 30, 31).

Много експерти вярват, че захарта вероятно подхранва едни от най-масовите убийци – наднорменото тегло, сърдечните заболявания, диабет и дори рак (Статия 32, 33, 34, 35).

Въпреки, че захарта е безвредна в малки количества (особено за тези, които са активни физически и със силен метаболизъм), тя може да е изключително опасна в големи количества. Не прекалявайте със сладкото!

 

Мит 9: Рафинираните растителни масла като соевото или царевичното понижават холестерола и са супер здравословни

Растителните масла като соевото и царевичното са богати на омега-6-полиненаситени мазнини, които понижават до някаква степен нивата на холестерола.

Но е важно да се запомни, че холестеролът е фактор за сърдечни заболявания, а не причинител на самите заболявания.

Само защото нещо подобрява рисковите фактори, това не означава, че ще повлияе крайният резултат, който е от значение.

Истината е, че няколко проучвания показват, че тези масла увеличават риска от смърт от сърдечни заболявания и рак (Статия 36, 37, 38).

Въпреки, че е доказано, че тези масла могат да причинят сърдечни заболявания и смърт, мейнстрийм здравословните организации все още ни препоръчват да ги консумираме в огромни количества.

Те просто не разбират, че когато заменим истинската храна с процесирана, преработена, ние ставаме дебели и болни.

Колко десетилетия в проучвания им са нужни, за да разберат това? Дали четат въобще?

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook