Наука

Как ви действа кафето?

Със своя стимулиращ ефект не е изненадващо, защо кафето е втората по обмен стока в световен мащаб след нефта. За много хора то е причината, която ги държи будни или им дава сили да издържат поредния натоварен ден. Но как всъщност ни действа? Какво точно кафето прави на мозъка?

Докато сте буден съединение наречено АДЕНОЗИН бавно се акумулира в мозъка ви. Въпросният аденозин се свързва с мозъчни рецептори, които бавно понижават вашата активност. Колкото по-висока е концентрацията  на аденозина, толкова по-изморен се чувствате, което е логично, защото колкото по-дълго сте буден, толкова по-ленив ставате. Докато спите обаче, концентрацията на аденозин бавно намалява и на сутринта се чувствате бодър.

Кофеинът в кафето е сходен по структура с аденозина. Кофеинът се придвижва по кръвоносната система и достига мозъка, където се конкурира с аденозина за свободни рецептори, с които да се свърже. Но тъй като това не е аденозин, преспиващият ефект липсва. В следствие аденозинът не може да се свърже със заетите рецептори, което е добре за вас, защото няма да се чувства изморен. Но с дълготрайната и ежедневна консумация на кофеин, мозъкът ви започва да продуцира нови рецептори  – тяхното количество се увеличава. Това означава, че ще се нуждаете от повече кофеин, за да постигнете същия ефект. Това означава и че ако се опитате да спрете кафето, най-вероятно ще изпитате някои  негативни симптоми, сякаш сте наркозависим.

Но кофеинът има и много други полезни свойства. Той стимулира синтеза на хормона адреналин – хормонът, който ни прави по-смели и енергични. Адреналинът засилва сърдечния ритъм, стимулира кръвотока и дори подобрява дишането. Освен това влияе върху нивата на допамин , което ви кара да се чувствате щастлив. Всъщност това са същите последствия, наблюдавани при употребата на кокаин, но в много по-слаба степен. Все пак си е слаб наркотик (кофеин). Тази допаминова стимулация е причината, която прави кафето пристрастяващо.

Та опасно ли е да пиеш прекалено много кафе? И колко е това прекалено много? Излиза, че има летална доза, която е около 150 милиграма за килограм живо тегло. Това означава, че ако тежите 70 килограма, над 11 000 милиграма кофеин ще са достатъчни, за да се натровите. Но физически би било доста трудно да вземете свръхдоза кофеин, защото ще трябва да изпиете няколко литра кафе наведнъж… А и докато стигнете до този етап ще започнете да халюцинирате и ще се чувствате достатъчно зле, за да спрете да пиете кафе.

Кофеинът има период на полуразпад 6 часа. Ако в една чаша кафе има 150 милиграма кофеин, 6 часа след като го изпиете количеството на кофеин в тялото ви ще спадне до 75 милиграма.  След още 6 часа кофеинът  ще спадне до 37,5 милиграма. Затова, ако искате да се чувствате бодри, ще трябва да презаредите.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook