НЕнаука

Ето отговори на въпросите на Владимир Левчев

vbxfsdfg

Съвсем случайно попаднах на статията на напълно безизвестния за мен писател и преподавател по литература (кликни, за да прочетеш статията).

Ще си позволя да му отговоря, но не като атеист. Не искам да ме поставят в някакви клиширани описания, защото аз съм просто човек на логиката, който отхвърля всичко нелогично, недоказано и най-вече звучащо абсурдно. В същото време ще поставя няколко въпроса, на които той и други религиозни индивиди се срамуват да отговорят. Те бягат от тях като Дявола от тамян…

 

Кое звучи по-невероятно и абсурдно, – вярата в съществуването на задгробен живот, или струнната теория, научната теория за съществуването на седем паралелни свята?
Струнната теория не звучи невероятно, а е напълно логична и резултат от множество математически изчисления, изследвания и моделирания. Нещо, с което вярата не може да се похвали. Проблемът обаче е, че дори и авторът говори за Струнната теория, но той не я е чел, не я е разбрал, не я е асимилирал… Да, вероятно е чел повърхностно в някой псевдонаучен блог за тази теория, може би е и гледал филм в чиято основа стои тя, но това не означава, че той е разбрал или осмислил за какво става дума. Четете повече за науката, преди да я коментирате!
Кое звучи по-невероятно и абсурдно,  – вярата в безсмъртиено на душата, или научната прогноза, че хората скоро ще могат да “download”-ват във виртуалното пространство съзнанието си? Или да си правят изкуствени „аватари“ –  и така да живеят вечно?
Всъщност и двете идеи са абсурдни. Първата е фикция на религиозната общност, а втората е фикция на филмовото изкуство. Очевидно някой е изтеглил от Замунда нелегално филма Transcendence и е решил, че щом идеята я възпроизвеждат по кината, значи е реалност…
Кое звучи по-невероятно и абсурдно, – старата вяра, че има друг свят отвъд видимия, или научната теория, че може да се пътува назад и напред във времето и че съществуват паралелни вселени?
По-абсурдно разбира се звучи, че има свят отвъд видимия. Причината е, че за паралелните вселени и пътуването във времето има солидни научни доказателства. Вече има осъществени концепции за квантово телепортиране и пътуване във времето. Последната научна статия за паралелните вселени е от тази година. По тези проблеми се работи активно, а религиозните теории стоят стационарни от 2000 години насам.
Кое звучи по-невероятно и абсурдно, – просвещенската вяра, че светът се подчинява на закони, има логика, и съответно Първопричина, Логос, Висш разум, който е създал света, или „научното“ атеистично убеждение, че светът не е нищо друго освен вечнодвижеща се мъртва материя, или енергия?
Разбира се, че религиозното обяснение. Важното е не кое звучи по-достоверно, а кое е доказано и аргументирано. За човек, който си няма понятие от химия всичко би му звучало абсурдно просто, защото не разбира за какво става дума. Но нека вземем един доста странен вид живот – паразитния и по-точно молекулните паразити като вирусите. Повечето вируси са просто химични, молекулни машини без разум. Въпреки това те се възпроизвеждат като останалите живи видове – подчинени на общоприети химични и физични закони и принципи. Разликата е, че те са изградени от максимум 3 вида полимери – нуклеинови киселини, белтъци и липиди. Някои вируси стигат толкова далече, че те всъщност представляват една малка, къса полимерна молекула нуклеинова киселина и нищо друго. Представете си подобен вирус като парче конец, който може да се възпроизвежда.
Нима този живот не доказва, че материята е просто мъртва материя, която се подчинява на физични и химични закони?
Вярвате ли, че животът и разумът, както и въздуха и пясъка, са възникнали по някаква чиста случайност? Какви доказателства имате за това?
Случайност? Кой е казал случайност? Науката никога не е твърдяла, че възникването на живота е случайност… Това е религиозно твърдение на хора, които не разбират какво казва науката. А науката твърди, че животът е резултат на 4 милиардна години еволюция. Възникването пък е благодарение на благоприятните условия – налягане, гравитация, атмосфера, температура, химичен състав на околната среда, положение на планетата, източник на енергия. Ако подобни условия са налични и на друго място, то и там би се наблюдавал живот.
Защо се въздържаме от престъпления, –  защото имаме чувство за морал, за обективно добро и зло, или просто защото ни е страх от закона и смятаме, че за нас е по-изгодно да го спазваме? Как бихме постъпили тогава, ако знаехме, че сме недосегаеми за закона?

Не вярвам във вашата религия, но аз не съм тръгнал да убивам хора. Всъщност моралът е нещо, което не е характерно за религиозните общества. Религиозните хора имат остра липса на морал. Само те си позволяват да съдят хора с различна сексуална ориентация, разведени, ергени, хора с различна расова и религиозна принадлежност, съдят модерни медицински процедури и т.н. В мюсюлманския свят пък е прието различните индивиди да бъдат умъртвявани, жените да бъдат умъртвявани, жените да нямат каквито и да е права, жените просто да са собственост без глас и без право на образование. И след това вие твърдите, че сте МОРАЛНИ? Вие сте лицемери, което отново е неморално. Какви морали позволяват на българските духовници да се радват на луксозни лимузини, часовници, охрана или разврат?

 

Аз на свой ред ще задам само 3 основни въпроса:

  • Ако Бог е създал разумния живот, кой е създал висш интелект като Бог? Кой създаде създателя? Кой създаде Бог, ако самозараждането от нежива материя и енергия е невъзможно?
  • Кое звучи по-невероятно? Земята да е на няколко милиарда години или само на 6-10 000 години, макар и фосилите на динозаврите да подкрепят научната теория?
  • Кое звучи по-невероятно? Да вярваме сляпо на писание с неизвестни автори, което не търпи промени от 2000 години, или на аргументирани твърдения резултат на многократни, подлежащи на повтаряемост експерименти?
Надявам се някой да ми отговори…
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook