НЕнаука

Ето отговори на въпросите на Владимир Левчев

banner-ciela-website

vbxfsdfg

Съвсем случайно попаднах на статията на напълно безизвестния за мен писател и преподавател по литература (кликни, за да прочетеш статията).

Ще си позволя да му отговоря, но не като атеист. Не искам да ме поставят в някакви клиширани описания, защото аз съм просто човек на логиката, който отхвърля всичко нелогично, недоказано и най-вече звучащо абсурдно. В същото време ще поставя няколко въпроса, на които той и други религиозни индивиди се срамуват да отговорят. Те бягат от тях като Дявола от тамян…

 

Кое звучи по-невероятно и абсурдно, – вярата в съществуването на задгробен живот, или струнната теория, научната теория за съществуването на седем паралелни свята?
Струнната теория не звучи невероятно, а е напълно логична и резултат от множество математически изчисления, изследвания и моделирания. Нещо, с което вярата не може да се похвали. Проблемът обаче е, че дори и авторът говори за Струнната теория, но той не я е чел, не я е разбрал, не я е асимилирал… Да, вероятно е чел повърхностно в някой псевдонаучен блог за тази теория, може би е и гледал филм в чиято основа стои тя, но това не означава, че той е разбрал или осмислил за какво става дума. Четете повече за науката, преди да я коментирате!
Кое звучи по-невероятно и абсурдно,  – вярата в безсмъртиено на душата, или научната прогноза, че хората скоро ще могат да “download”-ват във виртуалното пространство съзнанието си? Или да си правят изкуствени „аватари“ –  и така да живеят вечно?
Всъщност и двете идеи са абсурдни. Първата е фикция на религиозната общност, а втората е фикция на филмовото изкуство. Очевидно някой е изтеглил от Замунда нелегално филма Transcendence и е решил, че щом идеята я възпроизвеждат по кината, значи е реалност…
Кое звучи по-невероятно и абсурдно, – старата вяра, че има друг свят отвъд видимия, или научната теория, че може да се пътува назад и напред във времето и че съществуват паралелни вселени?
По-абсурдно разбира се звучи, че има свят отвъд видимия. Причината е, че за паралелните вселени и пътуването във времето има солидни научни доказателства. Вече има осъществени концепции за квантово телепортиране и пътуване във времето. Последната научна статия за паралелните вселени е от тази година. По тези проблеми се работи активно, а религиозните теории стоят стационарни от 2000 години насам.
Кое звучи по-невероятно и абсурдно, – просвещенската вяра, че светът се подчинява на закони, има логика, и съответно Първопричина, Логос, Висш разум, който е създал света, или „научното“ атеистично убеждение, че светът не е нищо друго освен вечнодвижеща се мъртва материя, или енергия?
Разбира се, че религиозното обяснение. Важното е не кое звучи по-достоверно, а кое е доказано и аргументирано. За човек, който си няма понятие от химия всичко би му звучало абсурдно просто, защото не разбира за какво става дума. Но нека вземем един доста странен вид живот – паразитния и по-точно молекулните паразити като вирусите. Повечето вируси са просто химични, молекулни машини без разум. Въпреки това те се възпроизвеждат като останалите живи видове – подчинени на общоприети химични и физични закони и принципи. Разликата е, че те са изградени от максимум 3 вида полимери – нуклеинови киселини, белтъци и липиди. Някои вируси стигат толкова далече, че те всъщност представляват една малка, къса полимерна молекула нуклеинова киселина и нищо друго. Представете си подобен вирус като парче конец, който може да се възпроизвежда.
Нима този живот не доказва, че материята е просто мъртва материя, която се подчинява на физични и химични закони?
Вярвате ли, че животът и разумът, както и въздуха и пясъка, са възникнали по някаква чиста случайност? Какви доказателства имате за това?
Случайност? Кой е казал случайност? Науката никога не е твърдяла, че възникването на живота е случайност… Това е религиозно твърдение на хора, които не разбират какво казва науката. А науката твърди, че животът е резултат на 4 милиардна години еволюция. Възникването пък е благодарение на благоприятните условия – налягане, гравитация, атмосфера, температура, химичен състав на околната среда, положение на планетата, източник на енергия. Ако подобни условия са налични и на друго място, то и там би се наблюдавал живот.
Защо се въздържаме от престъпления, –  защото имаме чувство за морал, за обективно добро и зло, или просто защото ни е страх от закона и смятаме, че за нас е по-изгодно да го спазваме? Как бихме постъпили тогава, ако знаехме, че сме недосегаеми за закона?

Не вярвам във вашата религия, но аз не съм тръгнал да убивам хора. Всъщност моралът е нещо, което не е характерно за религиозните общества. Религиозните хора имат остра липса на морал. Само те си позволяват да съдят хора с различна сексуална ориентация, разведени, ергени, хора с различна расова и религиозна принадлежност, съдят модерни медицински процедури и т.н. В мюсюлманския свят пък е прието различните индивиди да бъдат умъртвявани, жените да бъдат умъртвявани, жените да нямат каквито и да е права, жените просто да са собственост без глас и без право на образование. И след това вие твърдите, че сте МОРАЛНИ? Вие сте лицемери, което отново е неморално. Какви морали позволяват на българските духовници да се радват на луксозни лимузини, часовници, охрана или разврат?

 

Аз на свой ред ще задам само 3 основни въпроса:

  • Ако Бог е създал разумния живот, кой е създал висш интелект като Бог? Кой създаде създателя? Кой създаде Бог, ако самозараждането от нежива материя и енергия е невъзможно?
  • Кое звучи по-невероятно? Земята да е на няколко милиарда години или само на 6-10 000 години, макар и фосилите на динозаврите да подкрепят научната теория?
  • Кое звучи по-невероятно? Да вярваме сляпо на писание с неизвестни автори, което не търпи промени от 2000 години, или на аргументирани твърдения резултат на многократни, подлежащи на повтаряемост експерименти?
Надявам се някой да ми отговори…

banner-ciela-website

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Мръсен въздух (част 5): мръсният въздух прави SARS-COV-2 по-инфекциозен и смъртоносен

Научните изследвания относно замърсяването на въздуха са изключително ...

Facebook

shares