Наука

Този е достатъчно луд, за да си потопи ръката в течен азот (видео)

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

800px-Liquid_nitrogen_dsc04496

Азотът може да съществува в течно състояние между -210oC и -195.8oC при нормално атмосферно налягане. Това е наистина студено! В някои (готини) училища учителите по химия правят демонстрация като потапят различни предмети в течния азот, а после ги чупят. В молекулярната биология течен азот също се ползва доста често – например за стриване на растителен материал. Общо взето течният азот се използва за деструктивни цели и затова някак си не изглежда много умно да си завреш ръката в кофа пълна с него…

Благодарение обаче на ефектът на Лайденфрост (Температурата на кипящия течен азот е -196 °C. Първоначално се наблюдава ефектът Лайденфрост, при който заради толкова ниската темпераура на кипене на течния азот, се наблюдава изпарение около пуснатото тяло. Но само след секунда този ефект се преодолява и телата замръзват до температура близка до -196 °C. След това те стават напълно твърди и могат да бъдат счупени лесно. ) ръката ви няма да бъде сериозно увредена. Може да се наблюдавали този ефект докато готвите с много горещ тиган. Ако повърхността е много гореща (по-гореща от точката на кипене на течностите), водните капчици образуват малки „танцуващи“ сфери, вместо веднага да се изпарят. Това се дължи на изолиращ слой пари, образуващ се между течността и горещата повърхност, което предпазва останалото количество вода от докосване на горещото тяло. Това забавя трансфера на топлина.

Този ефект се наблюдава и когато течният азот влезе в контакт с обект със стайна температура, като ръката ви. Вижте това видео, за да онагледи написаното:

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм