Наука

Тази акула-циклоп бе открита край бреговете на Мексико (видео)

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

cyclops shark

Преди 3 години рибарско корабче е е успяло да улови акула край бреговете на Мексико, която се оказала бременна.  Когато отворили акулата, те открили, че един от  фетосите е уникален – албинос с едно голямо око разположено централно на главата, като истински циклоп. Веднага щом публикували снимката в Pisces Fleet Sportfishing, тя веднага се превърнала в хит в интернет. Учените потвърждават, че този индивид е бил истински (не интернет измислица), а самата очна тъкан е била функционална, но най-вероятно индивидът не би оцелял в дивата среда.

Някои хора я свързват с рибата Блинки от популярния сериал „Семейство Симпсънс“, която е резултат от радиационно замърсяване. Тази акула-циклоп е резултат на неправилно ембрионално развитие – прозенцефалонът (предна част на мозъка) не е могъл да се раздели на две хемисфери, което води до формирането на само един оптичен лоб и едно око. Това състояние е често абортивно, а тези, които оцелеят най-често умират в рамките на дни след раждането си. Акулите трябва да се защитават от самото си раждане, а тази не би успяла да го направи.
Причините за това състояние магат да бъдат както инхибиране експресията на гени, което води до НЕсинтезиране на протеини участващи в оформянето на мозъка, така и фактори на околната среда, които инхибират синтеза на въпросните протеини.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм