Наука

Тази акула-циклоп бе открита край бреговете на Мексико (видео)

cyclops shark

Преди 3 години рибарско корабче е е успяло да улови акула край бреговете на Мексико, която се оказала бременна.  Когато отворили акулата, те открили, че един от  фетосите е уникален – албинос с едно голямо око разположено централно на главата, като истински циклоп. Веднага щом публикували снимката в Pisces Fleet Sportfishing, тя веднага се превърнала в хит в интернет. Учените потвърждават, че този индивид е бил истински (не интернет измислица), а самата очна тъкан е била функционална, но най-вероятно индивидът не би оцелял в дивата среда.

Някои хора я свързват с рибата Блинки от популярния сериал „Семейство Симпсънс“, която е резултат от радиационно замърсяване. Тази акула-циклоп е резултат на неправилно ембрионално развитие – прозенцефалонът (предна част на мозъка) не е могъл да се раздели на две хемисфери, което води до формирането на само един оптичен лоб и едно око. Това състояние е често абортивно, а тези, които оцелеят най-често умират в рамките на дни след раждането си. Акулите трябва да се защитават от самото си раждане, а тази не би успяла да го направи.
Причините за това състояние магат да бъдат както инхибиране експресията на гени, което води до НЕсинтезиране на протеини участващи в оформянето на мозъка, така и фактори на околната среда, които инхибират синтеза на въпросните протеини.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook