НЕнаука

В 21 век гоненията на вещици са все още на мода, а инцидентите зачестяват

640px-witch_burning[1]

Повечето хора смятат, че пикът на този феномен наречен „Гонения на вещици“ е достигнат през далечната 1690 година с процесите в Салем, но парадоксът е, че дори в 21 век съществува тази агресия насочена към хора набедени в магьосничество. Гоненията въобще не изчезват, а напротив – засилват се. Това се дължи на различното икономическо развитие на различните държави, образованието, религиозността и дигиталната свързаност.

През последните години има порой от атаки над хора набедени във вещерство в Африка, Латинска Америка и дори сред имгранти в различни малки затворени общества в САЩ и Западна Европа. Според специалисти от правозащитните организации на ООН всяка година биват убивани хиляди хора, а милиони са пребивани. Това се превръща в международен проблем – форма на преследване и агресия, която се разпространява по целия Свят.

[showads ad=1]Миналата година тълпа в Папуа Нова Гвинея е изгорила жива млада майка, Кепари Лениата, 20 години , която е заподозряна в магьосничество. След това високо отразено в медиите събитие следва серия от прояви на групова агресия с летален край насочена към мъже и жени обвинени във вещерство.

Миналата година в Папупа Нова Гвинения е отменен закон от 1971 година според, който е разрешено нападателите да използват агресия като метод за защита срещу вещерство. Но прогресът е незначителен… Въпреки, че полицията обвинява мъж за изгарянето на младата майка през 2013 година, никой все още не е осъден.

Най-грозният аспект на тези престъпления обаче е тяхната бруталност. Жертвите често за изгаряни живи, понякога пребивани до смърт (като набедена жена от Непал през 2012 година). Друга практика е умъртвяване с камъни и дори обезглавяване каквито случаи е имало в Индонезия и Африка.

Най-лесно е да се обвини бедността и мизерията като основен виновник за тези зверства. Вярно е, че Африка и южния пасифик са известни с лошите си икономики, но икономическият фактор не може да поеме цялата вина.

В някои малки общества младите мъже (момчета) поемат ролята на ловци на вещици, което подсказва, че може би виждат това начин за спечелване на лесен престиж и уважение. Многобройните мъже ловци на вещици показва и друг зловещ аспект на този феномен – мнозинството жертви са жени . Според изследвания всеки 5 от 6 обвинени за вещесрство са жени, което показва, че тези обвинения се използват за прикриване на насилието над слабия пол.

Друг фактор основно в Централна Африка и мигрантските общества е наличието на църкви  проповядващи за възкресението, в които пастор обявил се за пророк говори за вещерството и обладаването от демони. Често твърдят, че специализират в прогонването на зли духове, понякога вземат солени такси за подобна услуга.

Един от най-популярните пастори в Нигерия – Хелен Икпабио твърди, че „Ако дете под 2 годишна възраст крещи през нощта, реве и е постоянно болнаво, знач то е слуга на Сатаната“ . С това тя се опитва да каже, че децата в тези общества е много вероятно да са обладани от демони. Според статистиката на ООН по улиците на столицата на Демократична република Конго има между 25 000 – 50 000 деца, които са изоставени от семействата си, защото са били обвинени във вещерство или обладаване от демони.

Етиологията на тази епидемия е комплексна, но според наблюдатели това се дължи и на свръхпопулация, бързо урбанизиране и стресът при отглеждане на деца в изключителна бедност и мизерия. Суеверията пък се разпалват от местни „лечители“, които вземат пари на родителите, за да направят екзорсизъм.

Но гоненията в днешно време не се ограничават само до вандализъм на единични лица или групировки. През 2011 година съдилища в Саудитска Арабия осъждат мъж и жена ( два различни случая) на обезглавяване, защото са обвинени в магьосничество. През 2013 година две азиатски прислужнички са били осъдени на 1000 удара с камшик и 10 години затвор, защото са направили магия на работодателите си.

Ливански телевзионен екстрасенс, Али Хюсеин Сибат е бил аресутван през 2008 година, защото водил телевизионно предаване на ливански език (Скрития език) и защото правил предсказания и любовни отвари. Първоначално е бил осъден на смърт чрез обезглавяване, но след намеса на международни правозащитни организации присъдата му е била подменена на 15 години затвор.

А като се замислите в България има цяла телевизия с гледачки…

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook