Наука

Учен с български корени е номиниран за Нобелова награда

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!
20140629213753-1[1]
Не се гордейте, докато четете тази статия… Няма смисъл да изпитваме гордост от успехите на този непознат човек. В България все пак пари за наука не се отделят, а учените биват прогонвани в други страни, където преуспяват, а ние в крайна сметка се гордеем, че сме ги прогонили… Този човек носи само българско име, а чужда страна му е дала почва за развитие!
Проф. Самуил Рефетов, американски учен с български произход е номиниран за Нобелова награда. Той напуска страната ни заедно със семейството си през 1949 година след войната. Тогава той е бил малък, съобщи БТВ.

Емигрирахме в Белгия, а после в Канада, където завърших биохимия и медицина. Като млад човек бях идеалист. Записах се в училище за тропически болести в Лондон”, спомня си проф. Рефетов.

В края на ’60-те години на ХХ век научните му интереси го отвеждат в Америка и започва в Харвард. Случайна пациентка променя пътя му. Когато започва да я изследва, той открива болест, непубликувана досега и я наричат Болестта на Рафетов. Заради това отличие е предложен за Нобелова награда. В момента работи в лабораторията на Чикагския университет предимно в сферата на болестите на щитовидната жлеза.

Професор Рефетов е щастлив със семейството си. Има три деца и пет внуци. Те стават причината той отново да се завърне след дълги години в България и повече да не прекъсва връзката си с родината.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

The backlash effect: Костя Копейкин

Да се къпеш в обществена любов не е ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм