Наука

Парадокс: Защо ПП Зелените иска да падне забраната над марихуаната, но иска да се забрани ГМО?

cbcb

Ко?ноп – ко ДА?, а ГМО – ко НЕ? Що тъй прайти?

Добре де господа Зелени, защо така правите? Защо се опитвате да легализирате един обект със доста съмнителна репутация и качества, а в същото време се опитвате да издействане забрана на друг идентичен… Това не е ли малко лицемерно, дори парадоксално… Ще извиня вашият партиен лидер Борислав Сандов , все пак той е географ, но все се надявам, че сред толкова много Зелени поне един разбира от наука… Но нека първо да споменем малко реални факти… Първо за ГМО

Противно на погрешно изграденото мнение по медиите, все още няма реално НАУЧНО доказателство за каквито и да е вреди върху здравето на човешкия организъм.  Има  проучвания върху животни, които обаче са манипулирани, което не е наука. Такъв е и случаят с прословутото френско проучване с плъхове развили тумори в резултат на консумация на ГМО. ЕС обаче отхвърли това проучване поради фалшификации и други нередности. Просто реални доказателства няма… Дори обвинението, че ГМО избива пчелите не е вярно и беше доказано, че всъщност фермерите избиват пчелите с използваните от тях пестициди и инскетициди, които вече могат сигурно да убият и човек.

Но какво означава, да забраним ГМО? Да забраним научния прогрес? Молекулярната биология например не може да съществува без трансгенните технологии. Дори секвенирането (четенето) на геноми е основано на тази технология. За целта геномите за секвениране се намножават като се вкарват във вектори – вируси, бактерии, дрожди… Или с други думи да вкараш човешкия геном или фрагмент от него в дрожди или бактерии. Е това не е ли пак вид модифициране? За къде е медицината без него? И като споменах медицината, някой не се ли страхува от консумирането на ГМО докато си взема поредната доза инсулин? Не, той не я поглъща орално, където средата е изключително сурова, а директно си инжектира ГМО продукт в тялото… Да не говорим, че е публична тайна, че продуцентите на антибиотици, витамини, аминокиселини, киселини и редица други лекарствени субстанции са модифицирани микроорганизми, за да има по-висок добив иначе продукцията не би била икономически изгодна или би била доста по-скъпа… В природата не може да се намери естествен продуцент на лекарствени вещества годен за промишлени цели без да се модифицира.

А сега и за марихуаната…

От друга страна Зелените агитират отмяна на забраната върху марихуаната с идиотското твърдение, че от коноп сме щели да произвеждаме хартия… Значи да забраним трансгенните технологии, с които можем да създадем нови антибиотици (антимикробната резистентност е на лице), по-висок добив и по-евтин продукт, но да премахнем забраната над марихуаната, за да правим хартия. Логиката е желязна… А всички ние знам, че борбата е, за да може да се пуши марихуана свободно.

Но докато ГМО няма все още доказани негативни страни, множество проучвания сочат, че марихуаната е опасна за човешкото здраве… Ето и примери на такива НАУЧНИ проучвания:

Учени от университетската болница в Дюселдорф са изследвали 15 човека постмортем и са установили, че канабисът може самостоятелно да причини смърт. За две от жертвите няма друга причина за смъртта освен канабиса.

  • Delta-9-tetrahydrocannabinol effects in schizophrenia: Implications for cognition, psychosis, and addiction

Това проучване на Колумбийския университет открива, че приемането на тетрахидроканабинол (активната субстанция в канабиса) засилва шизофренията, влошава способностите за учене и възприемане, причинява скованост.

  • An Experimental Study of Catechol-O-Methyltransferase Val158Met Moderation of |[Delta]|-9-Tetrahydrocannabinol-Induced Effects on Psychosis and Cognition

Според това проучване пък, тетрахидроканабинолът причинява психоза.

  • Inhibition of hippocampal acetylcholine release after acute and repeated Δ9-tetrahydrocannabinol in rats

Според това проучване, тетрахидроканабинолът инхибира освобождаването на ацетилхолин в хипокампуса, което преведено на български означава, че наркотикът влошава паметта на този, който го използва.

  • Δ9-Tetrahydrocannabinol in Depressed Patients

В това проучване са изследвани свойствата на марихуаната при хора в депресивно състояние. Проучването констатира, че марихуаната не е подобрява състоянието на хората в депресията, като в 50% от тестовите обекти са последвали неблагоприятни странични ефекти.

  • Enhanced susceptibility of mice to combinations of delta 9-tetrahydrocannabinol and live or killed gram-negative bacteria.

Това проучване показва, че тетрахидроканабинолът засилва токсичното действие на вирулентните фактори синтезирани при бактерии при една бактериална инфекция.

  • Effects of Maternal Marijuana and Cocaine Use on Fetal Growth

Когато жена употребява марихуана и/или кокаин по време на бременност, ражда дете с по-малко тегло и по-малки размери.

  • The Cannabinoid System and Male Reproductive Functions

Тази научна статия посочва, че канабиноидите негативно повлияват на подвижността на сперматозоидите при хората.
Канабиноидите инхибират капацитацията на сперматозоидите, което попречва на сперматозоидите да оплодят яйцеклетката. Като цяло канабиноидите пречат на репродукцията.

  • Според д-р Марк Джонсън, специалист по заболяванията на дихателните органи в кралската болница в Глазгоу, в резултат на пушенето на марихуана се забелязва така наречения “синдром на изчезващи дробове”.
    Изследванията на същия лекар сочат, че състоянието на пациенти пушещи по 1-2 цигари марихуана на ден, е същото като на пушачи, употребяващи по 20 тютюневи цигари дневно.

Докато Зелените водят ожесточени битки да правят хартия от коноп и да забранят ГМО, университетите и научните институции са принудени да водят ожесточени битки с държавата и администрацията, да плащат огромни такси от хиляди левове, за да получат правото да работят с трансгенни организми, без което право работата им е ограничена…
Та аз благодаря, че се грижите (Зелени приятели) за недостига на хартия докато унищожавате науката ни!

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook