Наука

Какви трикове изпозлват производители на храни и как да четем съдържанието на продуктите

16330252  53616c7465645f5f638cdcf437b14c358d6d2fc97015c999fecafМит е, че списъкът със съставки на хранителните продукти има за цел да информира потребителя за съдържанието… Истината е, че списъка със съставки имат за цел да измамят, подлъжат консуматора, че въпросният продукт е по-здравословен отколкото всъщност е… С тази статия искам да ви разкрия някои от заблудите изписани в съдържанието.

Но производителите на храни са задължени по закон да описват всички компоненти на произвеждания от тях продукт. Как може това да доведе до измама и злоупотреба?

Най-често използваният трик е да разделят общото съдържание на въглехидрати на няколко различни съставки, химични съединения, за да не си проличи, че въпросният продукт съдържа прекалено много захар например.  Някои производители използват комбинация от захароза, фруктозен сироп, царевичен сироп, кафява захар, декстроза (или нейния синоним глюкоза) и други захари, за да са сигурни, че никои от горе изброените няма да се появи на етиката в прекалено висока концентрация. Трябва да знаете, че съставките се подреждат спрямо тяхното количество – колкото по-голямо е количеството на един компонент, толкова на по-челна позиция ще бъде изписан той.

Друг похват на производителите е да акцентират на суровини и съставки, които принципно са в незначително малки количества. Например на етикета на много шампоани е изписано, че съдържат полезни билки, докато всъщност подобни съставки практически едва се намират във въпросния продукт. В някои храни се твърди, че съдържат годжи бери или други “супер храни”, но всъщност присъстват е незначителни количества. Ако в края на съдържанието пише, че продуктът съдържа спирулина (примерно), това означава, че концентрацията е толкова ниска, че няма да последва никакъв здравословен или какъвто и да е физиологичен ефект.

Или с две думи – производителите рекламират, че продуктът им е здравословен, но всъщност това е нагла лъжа.

Много често производителите крият опасни съставки зад иначе звучащи невинно наименувания, които подлъгват консуматорите, че продуктите са безопасни. Силно канцерогенния натриев нитрат звучи невинно, но е доказано, че причинява мозъчни тумори, рак на панкреаса, рак на дебелото черво и други.

Също така не трябва да се залъгвате от името на продукта. Името на продукта не е свързано със съдържанието на продукта. Някои компании например правят продукти с име “Сос гуакамоле”, “Рулцца от раци” и други, в които нито има авокадо, нито пък раци… Вместо това те се правят от нишесте, хидрогенирано растително масло, оцветители, овкусители и други.  Имената на продуктите могат да съдържат думи, които да описват суровини, които не се съдържат в дадения продукт. Например солети с кашкавал не е нужно да съдържат кашкавал…

Трябва да знаете и че в състава на продуктите не са описани замърсителите. Просто производителите не са задължени да описват химичните замърсители в един продукт – тежки метали, бисептол-А, перхлорат и други токсични съединения открити в храните. Може да се каже, че съставът на продуктите всъщност въобще не отразява реалното съдържание. Хранителните компании искат да държат в неведение своите клиенти.

Компаниите дори са измислили как да манипулират описаните количества, за да изглежда, че продуктите им са лишени от опасни съставки. Например всеки продукт, който съдържа под 0.5 грама транс мастни киселини може да се обяви като продукт с НУЛА транс мастни киселини .  Компаниите използват тази дупка в законодателството на държавите по абсурден начин. Те редуцират масата на продуктите си до абсурдни стойности, за да може съдържанието на транс мазнини да е под 0.5 грама и да могат да ги обявят за безопасни.

Какво трябва да запомните, докато четете етикетите със съдържанието:
  • Запомнете, че съставките в съдържанието са подредени пропорционално спрямо тяхното налично количество. Съставката с най-висока концентрация се изписва на първо място.
  • Ако в описанието на продукта има съставка с дълго, сложно химично име, по-добре не го купувайте.
  • Не се залъгвайте от храните, които уж съдържат супер храни като годжи бери, подправки и подобни. Просто погледнете на кое място в съдържанието присъстват те. Ако са в края, по-добре не купувайте този продукт.
  • Запомнете, че в състава не са описани химичните замърсители. Храните могат да бъдат замърсени с пестициди, разтворители, акриламид, перхлорат, основи, киселини.
  • Не се залъгвайте, че кафявите продукти са по-здравословни от белите. Кафявата захар е мит… Тя е просто бяла захар с оцветители. Кафявите яйца, не са по-различни от белите. Черния хляб може да НЕ е по-здравословен от белия.
  • Внимавайте с храните в съмнително малки разфасовки. Производители използват този трик, за да намалят броя на калориите, грамовете и захарите.
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook