Откриха сперма на 17 милиона години

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

1--ostracod-sperm-140513-670x440[1]

Най-старата и най-добре запазена сперма в света, на 17 млн. години, бе открита в Австралия, съобщиха в сряда учени от университета в Нов Южен Уелс.

Сперматозоиди от древен вид малка скарида е била открита в район в далечния север на щата Куинсленд, където преди това са били намерени много праисторически животни. Сред тях са гигантска птицечовка и месоядни кенгура.

Майк Арчър от катедрата по биология, почвата и околната среда към университета в Нов Южен Уелс, който копае в този район от 35 години, заяви, че спермата е вълнуващо откритие. „Това е най-старата фосилизирана сперма, откривана някога в историята на геологията”, твърди той.

bats-bats-big-as-blooming-c[1]

Но интересното е, че освен спермата, много добре съхранени са и меките тъкани на животното. Това е изключително рядко срещано и според учените това се дължи на дъжд от екскременти от прилепи върху водния басейн, където са се намирали въпросните ракообразни.

Смята се, че високото съдържание на фосфор в екскрементите е убило скаридите, но е и спомогнало процеса на минерализация, който е съхранил така добре меките тъкани.

Въпросните фосили принадлежат на вид сладководни ракообразни познати като остракоди и са намерени през далечната 1988 година. По-късно откритите останки са били предадени на европейски специалисти, които откриват спермата и публикуват откритията си в журнала Proceedings of the Royal Society B.

Дължината на половите клетки е около 1.3 милиметра – колкото и самите скариди.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

The backlash effect: Костя Копейкин

Да се къпеш в обществена любов не е ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм