Наука

Покачването на морското равнище вече е НЕИЗБЕЖНО…

banner-ciela-website

glacier collapse

Промените в климата е огромен, многостранен проблем поради, което е много трудно да се определи кой аспект от него е най-значим. Въпреки това не може да се пренебрегне фактът, че нивата на моретата и океаните се покачва, което засяга живота на множество хора. За нещастие, според ново проучване на Ерик Ригнот от NASA , публикувано в Geophysical Research Letters се твърди, че ледниците в Западна Антарктика за достигнали до положение, от което няма връщане назад. Те вече се плъзгат към океaна, където ще се разтопят и ще покачат още повече нивото на световния океан.

Преди време беше предсказано, че секция от ледник по крайбрежието на Западна Антарктика е достатъчно стабилна, за да остане непокътната в продължение на хилядолетия. Според нов доклад обаче, ледът ще се плъзне във водата и ще се разтопи доста по-бързо от очакваното. Тези ледници изпускат огромни количества вода всяка година – вода с маса колкото тази на ледената шапка на Гренландия. След като се разтопят, те ще покачат нивото на световния океан с цели 1.2 метра.

Ригнот и сътрудници са стигнали до този извод след като са анализирали 3 критични фактора на стабилността на ледниците: наклона на терена, дебита и размера на ледника плуващ във водата.

“Колапсът на този сектор от Западна Антарктика изглежда, че не може да се спре.” – потвърждава Ригнот. “Фактът, че разпадането се случва в цял огромен сектор се случва едновременно говори, че това се дължи на обща причина – например покачване на температурата под самия ледник.  Към този момент краят на този сектор изглежда, че не може да се предотврати.”
https://business.facebook.com/science.and.critical.thinking/
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Мръсен въздух (част 5): мръсният въздух прави SARS-COV-2 по-инфекциозен и смъртоносен

Научните изследвания относно замърсяването на въздуха са изключително ...

Facebook

shares