НЕнаука

Войната на Исляма с образованието и науката

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

tahmasebi20130917235522900[1]

В 21 век едно от най-лошите и срамни неща, в което може да ви обвинят е в антиислямизъм… Много хора смятат идеята, че хората изповядващи Исляма са фундаменталисти и изповядват крайна идеология е грешен и изтъркан стереотип… Основният аргумент е, че Исляма изповядва мир и не толерира агресията. Но някак си случаите на крайни прояви от подобни хора зачестяват, като те стават все по-шокиращи и по-кървави.

Напоследък нашумя терористичната организация Боко харам , която действа на територията на Нигерия. Нейната единствена цел е да създаде напълно ислямска държава, която да се подчинява на законите на шериата. Боко харам отрича западното образование и наука, организацията дори се опитва да ги ограничи, като използва изключително крайни методи. Само за 2014 година (сега сме месец май 2014) организацията е избила 1400 човека , а между 2002 и 2013 година жертвите са над 10 000 . Тя напада, отвлича и убива чужденци, християни,  дори мюсюлмани. Разрушава църкви, села, градове. Дори отвлича малки момичета позволили си лукса да се образоват. Всичко това е странно, защото западното течение носи много благини – освен всички технологии, може би най-важни са иновациите в медицината, които идват от запад. А всеки знае, че Африка има нужда от сериозна медицинска помощ.

През 2009-та година тогавашният лидер на групировката – Мохамед Юсюф дава интервю, в което твърди, че идеята за сферичната Земя е в остро противоречие с ислямското учение и този факт трябва да бъде забранен. Трябва да се забранят и ученията на Дарвин за Еволюцията, както и фактът, че дъждът се образува при изпарение на водата благодарение на слънчевата радиация.  Трябва да се спомене, че въпросният лидер е имал образование, знаел е перфектен английски, водел е заможен живот и е карал Мерцедес-Бенц.

Последното кърваво нападение е от 6 май 2014 година, когато Боко харам нападат градче край границата на Нигерия с Камерун. Загиналите са над 300 мъже, жени и деца. Десетки нападатели пристигнали в града посред бял ден с бронирани машини и минибуси с означения на полицията и армията, разказват местни. Те опожарили пазара, митническия офис, полицейския участък и почти всички магазини в града и избили хората с автоматичен огън, а в някои случаи им прерязвали гърлата.

Малала Юсуфзай

Друг подобен пример е инцидентът с малката Малала. Малкото пакистанско момиче със зъби и нокти се бори за равни права с момчетата. Макар и още дете тя води непрестанна битка… за образование. Тя просто иска да учи – страшно престъпление, нали? Това не се харесва на талибаните, които се опитват да затворят всички женски училища и да направят образованието достъпно само за момчетата. Тъй като Малала печели многобройни битки с талибаните, те решават да я елиминират. Затова те изпращат убиец, който влиза в ученическия автобус и застрелва 14 годишното момиче (през 2012) в главата. Нейна приятелка също е била простреляна. За щастие Малала оцелява и след множество интензивни операции тя се възстановява. Момичето не се предава и има амбициите да стане министър-председател.

И в крайна сметка каква е функцията на религиите през 21 век? Ползите от тях компенсират ли вредите? А не са ли те просто една от много граници, които разделят хората на базата на някакъв повърхностен признак?

И не, християнството не е по-малко кръвожадна религия… Историята говори…

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм