НЕнаука

Житие на около 1500 години твърди, че Христос не е распнат – Ватиканът в паника

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

ETNOGRAFYA MUZESI'NE TESLIM EDILEN EL YAZMASI INCIL

Открита и държана в тайна през 2000 година, книгата съдържа „Житието на Варнава“ – ученик на Христос, който разкрива, че Христос всъщност не е бил распнат на кръст, нито пък е бил син на Бог, а негов пророк.  Книгата още нарича апостол Павел  „Самозванеца“. Писанието твърди, че Исус се е възнесъл към Рая жив, а Юда е бил распнат на негово място.

Според различни доклади, експерти и религиозни органи от Техеран, книгата е оригинална. Самата тя е изписана чрез злато (златни букви) върху кожени листове на арамейски език – езикът на Исус Христос.

Текстът е много сходен с текстовете в Исляма , което е пряко противоречие с ученията на модерното християнство. В тази книга дори се твърди, че Исус предсказва идването на пророка Мохамед , който ще създаде Исляма 700 години по-късно.

Смята се, че по време на Съвета на Никея, католическата църква собственоръчно избира кои текстове да бъдат добавени в Библията, която познаваме днес. Така се пропуска житието на   Варнава за сметка на тези на Матей, Марко, Лука и Йоан. Много библейски текстове са изплували през времето, включително тези на „Мъртвото море“ и Гностически евангелия, но Ватиканът е особено загрижено за това на Варнава.

Какво означава това за всички религии основаващи се на Библията и Христос? Ами нещата са доста сериозни. Ватиканът е поискал от властите да им бъде позволено да бъде изследвано това писание. Въпросът е дали ще признаят оригиналността на тази книга или ще я провъзгласят за мюсюлманска лъжа?

За много тази книга е лъч надежда, че вярващите ще осъзнаят, че обектът на тяхното възхищение условен и че всеки текст, особено религиозния, е обект подлежащ на произволна интерпретация.

Какво означава това за атеисти/агностици и други подобни? Този текст истина ли е? Измислица? От значение ли е? За тяхна радост този текст кара религиозните хора да задават доста въпроси, вместо да сочат с пръст и да вярват сляпо.

Но най-голямата опасност за вярата е, когато хората започнат да вярват в това, което искат да е истина. При това те започват да се защитават от всяко реално доказателство особено, когато то революционизира основите, на които ходят.

В продължение на векове защитата на сляпата вяра подтиква цели нации към война, насилие, дискриминация, робство. Неща, които са били оправдавани с лъжи…

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Безполезните IV терапии – венозна инфузия на витамини с цел подмладяване

Наблюдавам някои сфери на медицината и се чудя ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм