Наука

Защо този жираф е лапнал череп на антилопа?

jwsxdzymlrjmrpahn83l_0

На тази снимка се вижда жираф с череп на антилопа в устата. От снимката само не става ясно каква е целта, но има много сведения за жирафи извършващи остеофагия – “ядене” на кости. Когато си толкова висок малко допълнително калций никога не е излишен. Костите са богат източник на фосфор и калций.

Въпреки името на този феномен, животните рядко изяждат цялата кост. Това се случва най-често, когато костта е на малко животно. Някои животни посягат дори на скъпата слонова кост… Какво разхищение.

Случаи на големи копитни животни дъвчещи кости са събрани в статия публикувана в  Journal of Archaeological Science . Въпреки това този процес остава все още мистериозен. Едно проучване дори посочва, че стомашните сокове на преживните животни не могат да извлекат голямо количество минерали от костите. Забелязано е и, че жирафите остеофагират доста по-често от други животни.

Някои жирафи са по-склонни към екзотично хранене от други. Жирафът Тони например от зоологическата градина  Werribee Open Plains Zoo, Австралия често е ял мъртви зайци пред посетителите… Някои посетители, учители се оплакват, че тъкмо докато обясняваш как жирафите са тревопасни, Тони започвал показно да си отхапва от мъртвото зайче…

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook