Наука

Да се легализира марихуаната, но само и единствено с медицинска цел!

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

1601530_697953416892626_1235506857_n[1]

Все по-модерно става да се отправят призиви за легализиране на марихуаната. Разбира се няма нищо лошо в това, стига да има изключително строг контрол и разписани правила. Марихуана не може да се продава свободно, а само с медицинско предназначение.

Тезата се подкрепя и от последното проучване на лекари публикувано в журнала The Journal of Neuroscience.  Проучването е със заглавие Cannabis Use is Quantitatively Associated with Nucleus Accumbens and Amygdala  Abnormalities in Young Adult Recreational Users и в него авторите са стигнали до извода, след задълбочени изследвания на пациенти, че хората използващи марихуана с цел забавление имат абнормални промени в мозъка. Промени в морфологията на мозъка при използващите марихуана се наблюдават в стриатума и бадемовидното тяло, които отговарят за еуфорията, чувствата, които  изпитваме, когато сме награждавани, поощрявани и чувството на отвращение. Трябва да се подчертае, че промените в морфологията на мозъка е свързано с количеството на излагане на наркотика.

Но подобно откритие не елиминира положителните ефекти, които има марихуаната върху болни и страдащи хора. В този случай използването на марихуана с медицинска цел носи повече позитиви отколкото негативи.

Често раково болни подложени на химиотерапия страдат от силно гадене. В този случай марихуаната може да помогне на болните, като облекчи симптомите на гадене и да направи химиотерапията по-малко неприятна. Има и лека уловка – границата между благоприятните ефекти и появя на неблагоприятни е много тънка и зависи от изпушеното количество марихуана.

Марихуаната може да помогне и на хората страдащи от множествена склероза. Установено е, че марихуаната намаля болката в мускулите, спазмите и може да контролира треморите при болните от множествена склероза.
Установено е и, че употребата на марихуаната понижава налягането в очите при страдащите от глаукома.

Употребата на марихуана засилва апетита. Това за някои може да не е много положителен ефект, но за страдащите от хронична загуба на тегло е плюс. Такива например са болните от ХИВ.

Има проучвания, които показват, че марихуаната може да облекчава болките при раково болни.

Но това е само една страна на монетата. Употребата на марихуана крие и много рискове. Учени от калифорнийския университет са установили, че употребата на марихуана засилва симптомите на шизофрения, влошава способностите за учене и възприемане, причинява скованост.  Други проучвания посочват, че тетрахидроканабинолът причинява психоза. Освен това тетрахидроканабинолът инхибира освобождаването на ацетилхолин в хипокампуса, което преведено на български означава, че наркотикът влошава паметта на този, който го използва.

Но най-голямото притеснение на лекарите е, че проучванията сочат, че марихуаната е “gateway” наркотик или с други думи преходник към по-сериозната дрога като кокаин, хероин и други.

Всичко изказано до тук потвърждава тезата, че ако марихуаната се легализира, то трябва да има строг контрол и да се дава само и единствено с медицинска цел.

Използвани източници:

  • Delta-9-tetrahydrocannabinol effects in schizophrenia: Implications for cognition, psychosis, and addiction
  • An Experimental Study of Catechol-O-Methyltransferase Val158Met Moderation of |[Delta]|-9-Tetrahydrocannabinol-Induced Effects on Psychosis and Cognition
  • Inhibition of hippocampal acetylcholine release after acute and repeated Δ9-tetrahydrocannabinol in rats
  • Δ9-Tetrahydrocannabinol in Depressed Patients
 • Enhanced susceptibility of mice to combinations of delta 9-tetrahydrocannabinol and live or killed gram-negative bacteria.
 • Effects of Maternal Marijuana and Cocaine Use on Fetal Growth
 • The Cannabinoid System and Male Reproductive Functions
 • Cannabis Use is Quantitatively Associated with Nucleus Accumbens and Amygdala  Abnormalities in Young Adult Recreational Users

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм