Наука

Австралия обяви хомеопатията за безполезна

Homeopathy-pills-and-bottles_IMG_0060-620-crop-Credit-www.homeopathy.hu_[1]

Тук можете да откриете и самото проучване, което е с обем 300 страници -> Линк.

Хомеопатичните лекарства имат нулев ефект при 68 заболявания, като той не се различава от приема на обикновено плацебо, установиха австралийски учени, цитирани от в. “Дейли мейл”.

Лечението с безкрайно разредените субстанции не води до никакви подобрения при повечето болести, сред които астмата, артрита, разстройствата на съня, грипа, настинката, екземата, маларията, холерата, хероиновото пристрастяване и други, сочат резултатите от проучване на Националния съвет за здравни и медицински изследвания.

Лекари от Австралия смятат, че хомеопатията не подобрява здравословното състояние на пациентите повече от плацебото – субстанция, която няма ефект върху заболяването. Те предупреждават своите колеги да оттеглят подкрепата си за хомеопатичните средства поради доказаната им научна безполезност.

Лекарите задължително трябва да информират своите пациенти за тяхната неефективност.

Хомеопатията е алтернативна медицина, основана на принципа “клин клин избива”. Според нея субстанция, която причинява известни симптоми, може да помогне за премахването им, ако тя бъде приложена в минимални дози.

Професорът-имунолог Джон Дуайър , участвал в изследването, призова правителствата да спрат легитимирането на хомеопатията.

Според него подобни лечения трябва да бъдат премахнати веднъж завинаги. Дуайър твърди, че не е етично съзнателно да се изписва на пациентите лекарство, ефективно не повече от плацебо.
Според специалиста най-голямата опасност, свързана с хомеопатията, е тя да се използва за ваксинация.
“Като имунолог за мен най-големият проблем е разпространеното схващане, че хомеопатичните ваксинации са безобидни и са толкова добри, колкото и класическите такива. Хората, които вярват в това, със сигурност не предпазват себе си и децата си“, казва Дуайър, цитиран от “Гардиън“. “Хомеопатични ваксинации са предлагани срещу ХИВ, малария… нито една от тях не е ефективна” , продължава експертът.

“Хомеопатията не е наука и не е базирана върху наука. В много от случаите хомеопатията може да бъде опасна и да поставя на риск човешки живот. Ваксинацията е класически пример за това” , казва Ричард Чунг – президент на австралийската медицинска асоциация.
Световната седмица на хомеопатията се провежда всяка година от 10 – 16 април в много страни по света, включително и в България. Началото на седмицата съвпада с рождената дата на нейния създател д-р Самюел Ханеман.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook