Наука

Крият ли рискове електронните цигари?

Jp-nicotine-1-superJumbo[1]

Е-цигарите се превърнаха в новия хит сред пушачите. Причината е, че се смятат за по-безопасни от конвенционалните им хартиени варианти. Смята се, че отделените вредни вещества са в доста по-малки количества, но въпреки това варират.

Няколко въпроса тормозят хора и учени:

  • Колко големи са вариациите?
  • Защо никой не контролира е-цигарите и техните консумативи?
  • Какви други рискове може да крият?

Някои учени се опасяват, че по магазините това, което се продава като консуматив за е-цигати всъщност е форма на мощен стимулант, който е широко достъпен и се изкупува дори в литри…

Наркотикът в пълнителите е никотин, който е в течна форма – извлек от тютюн под формата на тинктура с добавени коктейл от аромати, оцветители и други химични съединения.

Тези “е-течности” , основните съставки  в е-цигарите, са мощни невротоксини. Малки количества, без значение дали са погълнати или абсорбирани през кожата, могат да причинят повръщане, пристъпи или дори смърт. Една чаена лъжичка със силно разреден разтвор може да убие малко дете.

Но както е-цигари, така и е-течностите не се регулират от държавните органи. Те се забъркват както в големи предприятия, така и в задните стаички на някои магазини, но и двата варианта се продават легално в магазини и в интернет в малки шишенца.

Доказателствата за възможните опасности вече се наблюдават. Токсиколози предупреждават, че е-течностите носят огромни рискове за общественото здраве, най-вече за децата, които могат да бъдат привлечени от ярките цветове и аромати като череша, шоколад или дъвка.

Но не трябва да си задаваме въпроса дали едно дете може да бъде сериозно натровено или убито от тези субстанции, а кога това ще стане. То е неизбежно…

Вече има множество описани случаи на натровени деца. От 2011 година вече има една смърт на дете в САЩ и самоубийство на възрастен, който си инжектирал  никотин. В САЩ броят на инциденти с е-течности се е увеличил с 300% от 2012 (1351 случая) година до 2013. Очаква се тази година това число да се удвои.
Преди 2 месеца 2 годишно момиченце от Оклахома е изпило малко шишенце с никотиновата течност на родителите си и е започнало да повръща, родителите веднага го откарали в спешна помощ. Статистиката с подобни инциденти показва, че те се случват най-често при малките деца.

Трябва да се подчертаe, че ако човек поеме в кръвоносната си система количеството никотин съдържащо се в една кутия цигари, той ще умре.

Що се касае до здравословните рискове, е-течностите са много по-опасни от тютюна, защото течността се абсорбира много по-бързо, дори и при силно разреждане.

Но е-цигарите не рефлектират само върху пазара, а и върху самата технология. В началото е-цигарите са били компактни и за еднократна употреба, наподобяващи на обикновени цигари. Но с увеличеното търсене те са се превърнали във високотехнологични устройства, които са пълнят многократно. Това също крие рискове… Има случай на жена приета в болница след като електронната й цигара се счупила в леглото й, течността се разляла и се абсорбирала в тялото на жената през кожата.

Проблемът при възрастните е идентичен с този при децата – много невежество и нулева загриженост. Самите родители не осъзнават, че течността в цигарите им е силно токсична, докато не се случи инцидент.

Е-цигарите имат и множество вторични рискове (пасивни)

Според последно проучване в журнала Nicotine and Tobacco Research, е-цигарите продуцират достатъчно никотинови емисии, за да бъдат лесно вдишани от хората близо до пушачите. В резултат може да се наблюдава пасивно пристрастяване… Учените са направили 2 проучвания с 3 марки е-цигари, за да изследват какви емисии изпускат.

В първото проучване учените са използвали устройство, което да “пуши” и измерва концентрацията на погълнатия никотин и други органични съединения като въглероден монооксид . Те са сравнили резултатите с тези от конвенционалните цигари. После са помолили участници в проучването да изпушат конвенционални и е-цигари в стаи, които измерват наличието на замърсители и опасни вещества.

Учените откриват, че е-цигарите са източник на никотин в околната атмосфера, който застрашава здравето на непушачите. Други вещества не са открити. Но все пак никотинът е бил 10 пъти по-малко от този в конвенционалните цигари. Въпреки това друго проучване  от Университетът в Ню Йорк съобщава, че активните пушачи на електронни цигари може би поглъщат доста повече никотин от тези, които пушат обикновени цигари. Високият прием на никотин е рисков фактор.

И двете проучвания смятат, че има още много какво да се научи за здравните рискове, които носят е-цигарите, включително и за хората, които стоят около пушачите.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook