Наука

Проучване – крайъгълен камък в областта на стволовите клетки се оказа фалшиво

_72625190_72625189[1]

Този Януари бе публикувано изследване, крайъгълен камък в клетъчната биология, засягащо ембрионалните клетки в престижния журнал Nature от Японския институт по биология на развитието – Рикен . Главен автор е Харуко Обоката (30 години), която твърдеше, че е развила нов начин за генериране на стволови клетки, като е потапяла обикновени миши кръвни клетки в киселинна баня. Техниката е описвана като по-бърза и евтина от традиционните методи, които индуцират плурипотентността. Въпросното проучване генерира огромен интерес и бе описано като голяма крачка напред, удивително, и т.н. В момента областта занимаваща се със стволови клетки търпи разцвет и постоянно се търсят нови приложения, които да спасяват човешки животи.  Тази новина изпълни с надежда много хора, но последни разкрития показват, че това проучване е фалшифицирано…

Средата на Февруари самият институт Рикен се усъмнил в проучването и е сформирал комитет, който да го разследва. В комитета били включени както хора от самия институт, така и такива, които нямали нищо общо с него. Във въпросната статия са били използвани изображения, които са били некоректно/погрешно описани. От друга страна пък други лаборатории не са могли да повторят успешно методиката, което означава, че данните в статията са съмнителни.

Към момента на разследването никой не бил сигурен дали описанията на изображенията са дело на неволна грешка или са умишлено сгрешени.  Дори самият съавтор от Харвард – Чарлз Ваканти сметнал, че е нелепа грешка и помолил Nature да им позволят да си я оправят.  Трябва да се подчертае, че проблеми в статия не означават непременно, че проучването не е реално…

Днес обаче официално бе оповестено, че проучването е фалшифицирано. Самият институт обвинява авторката Обоката в умишлено фалшифициране на снимките на ДНК фрагментите включени в проучването. Разследващият комитет ще настоява за дисциплинарно наказание.

Самата Обоката отрича подобни твърдения и дори смята да обжалва обвиненията. Дисциплинарни наказания може да се предприемат чак след обжалването.

Много хора ще си помислят, че това е един от примерите, в които наука греши и не може да й се има доверие. Но това не е вярно. Самият институт, в който е извършено проучването е отделило огромно количество време и средства, за да провери истинността на изследването.  Създава се и илюзията, че учените могат да си измислят какви ли не твърдения и обществото сляпо им вярва, което дава материал за различни фанатици и креационисти да поддържат своите идиотски тези. Този инцидент всъщност е пример за учени правещи истинска наука. Учени, които търсят истината.

Истината винаги е важна!

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook