Разни

Интелект vs секс?

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

1623632_715512568470044_1393272993_n[1]

Напоследък се наблюдава една доста интересна и по-скоро негативна демографска тенденция – колкото по-умен и образован си, сякаш толкова по слабо приоритетно е да създадеш напълно функционално семейство. Или с други думи – сякаш умните хора не искат да правят деца… Това го оставят на дъното в списъка с приоритети, за някакъв по-късен етап от живота.Като аргумент можем да навестим близките ромски квартали – всеки знае, че живеещите там не блестят с високо IQ, но се размножават като зайци. Дори и в САЩ се наблюдава подобна тенденция. Учените са установили, че жени, които са напуснали преждевременно училище имат средно най-голям брой деца. Обяснението е просто – амбицията на някои хора не се ограничава само до правене на деца, а до градене на кариера, което най-често поглъща страшно много време.

Според учените точно стремежите към най-доброто поглъщат времето на умниците. Всичко започва със семейството. Най-често умниците произхождат от сравнително добри семейства, които изискват поне някакъв минимум от децата си. Винаги има изключения. Семейството иска добри оценки, после насочва детето си към най-добрите учебни заведение, които да дадат някаква перспектива на детето. Българския вариант на това е да пратиш детето си да учи в чужбина. Често родителите не се спират само с доброто образование, те настояват децата им да се занимават и с множество извънкласни дейности, в което разбира се няма нищо лошо. Така програмата на тийновете е пълна, докато 12 годишното Айше няма какво да прави и си търси мъж За нея образованито не е приоритет. Айше вече е готова за най-голямата си цел в живота – да стане майка, докато вашите деца все още се подготвят за престижен университет и дори не им минава през ума за деца и сватби.

Вече децата ви са приети в топ университет в желаната специалност. Но разбира се трябва здраво да учат, защото все пак плащате сумати пари, а затова студентът трябва да жертва свободното си време за срещи. В същото време Айше отглежда детето си и дори се подготвя за още… В което разбира се няма нищо лошо.

Следва дипломиране и развитие на кариера, която отново ще погълне цялото свободно време. Това натоварва индивида и прави още по-трудно намиране на точния човек.

Ако добавим и икономическия аспект, картината става пълна. Разбира се, Айше не се притеснява от икономическия фактор, тя просто не го слага в уравнението. Интелигентният човек предо всяко свое действие обмисля всички варианти на ситуацията и чак тогава се решава да направи нещо. Затова дори създаването на едно единствено дете за един мислещ човек е едно сложно решение, а не импулсивно.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Разни

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм