Наука

Хенриета Лакс – обезсмъртената жена

1798949_713199958701305_537034261_o[1]

Това е единствената “безсмъртна” жена и може би едно от най-известните имена в науката – Хенриета Лакс. Родена е през 1920 година, всъщност не е учен и умира през 1951 г. на 31 години.
За нещастие Хенриета е страдала от рак на шийката на матката. В течение на изследванията й от нея са взети две тъканни проби – една от здрава тъкан и една от ракова тъкан.По това време проучванията в областта на раковите заболявания са били все още доста примитивни. Основен принос в областта е има д-р Джордж Гей. Той е работил в лабораторията по тъканни култури в Джон Хопкинс, където с години се е опитвал да култивира човешки клетки, които обаче умирали в рамките на дни…

Д-р Гей работил и с материал от Хенриета, като установил, че някои видове клетки имат много странни свойства. Те не умирали, а продължавали да се делят. Те всъщност са били безсмъртни…

Всъщност тези безсмъртни клетки са били клетки от раковата тъкан на Хенриета. Раковите клетки за разлика от соматичните имат активен ензим наречен теломераза, който позволява безкраен брой пъти на делене. Те са като ембрионални клетки… В знак на признателност клетките са кръстени на ХЕнриета ЛАнкс – ХЕЛА. Прословутата клетъчна линия ХЕЛА, която се среща във всяка научна лаборатория по клетъчна биология.

Д-р Гей публикувал откритията си и скоро учени от цял свят го молели да им изпрати проба от тези безсмъртни клетки. Благодарение на линията ХЕЛА и Хенриета днес има над 60 000 публикувани научни статии.

Най-интересното и притеснителното за семейства Ланкс и техните роднини е, че геномът на линията ХЕЛА е напълно секвениран и свободен за достъп в публичното пространство. А семейство Ланкс споделят един и същи геном с много малко различия с ХЕЛА и Хенриета… Най-странното е, че много учени молят роднините на Хенриета за проби кръв за техните изследвания.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook