Наука

Рисковете на пасивното пушене у децата

banner-ciela-website

child-smoking-car[1]

В резултат на пасивното пушене се удебеляват кръвоносните съдове на децата, което увеличава риска от инфаркт и инсулт, когато пораснат, пише Европейски журнал за сърцето. Изследвани са над 2000 деца на възраст от 3 до 18 години, при които и двамата родители пушат.Експертите казва, че няма безопасни нива на излагане на цигарен дим и пасивно пушене.

Изследването разкрива физиологичния ефект върху растящите в домове с цигарен дим деца. Сканирания с ултразвук са показали как у децата, чиито родители пушат, се получават изменения в стените на основната артерия по врата до главата. Измененията са още по забележими при по-големите деца на прага на зрелостта.

„Нашето изследване показва, че пасивното пушене в детството причинява директни и необратими поражения в структурата на артериите” , обяснява д-р Шона Гол от Университета в Тасмания. „Родителите или тези, които мислят да станат родители, трябва да спрат да пушат. Това не само ще повлияе добре на тяхното здраве, но също ще предпази здравето на децата им бъдеще”, препоръча тя.

Съществува хипотеза, че при един родител пушач или при такива, които пушат навън, пораженията не са толкова големи. Няма достатъчно данни, с които тя да бъде потвърдена.

Експертите препоръчват на всяка цена децата да бъдат предпазвани от пасивно пушене. Ако не можете да спрете да го правите, поне гледайте да не димите у дома си или в колата.

https://business.facebook.com/science.and.critical.thinking/
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Мръсен въздух (част 5): мръсният въздух прави SARS-COV-2 по-инфекциозен и смъртоносен

Научните изследвания относно замърсяването на въздуха са изключително ...

Facebook

shares