НЕнаука

Истина ли е, че служители на Merck признават, че ваксините им убиват хора?

В интернет циркулира един много популярен мит, по-точно една лъжа… Според него учен от Merck (да почива в мир, велик учен) признава, че компанията и той лично създават ваксини, които убиват хората. Дори го има на видео заснето как го изрича.

Каква е истината обаче? Новината е публикувана в сайта naturalnews.com, който е собственост на луд веган, който пише само простотии. Ако си спомняте той бе си купил детски микроскоп (твърдеше, че е модерна лабораторна апаратура) за 20$, с 200 увеличение (обикновените лабораторни микроскопи имат 1000x увеличение). Той твърдеше, че само и единствено с този микроскоп е разкрил, че пилешките хапки в Макдоналдс причиняват някакво тежко заболяване – нито един лабораторен специалист не може да направи толквоа прецизно изследване като него . Освен това въпросния веган беше публикувал статия, в която се описва, че в млякото, което пият децата има гной и било много вредно…

А относно видеото. То е било публикувано от един доста известен конспиратор Leonard Horowitz. Според анализ на видеото този конспиратор е “пипнал” видеото, за да се внуши идеята, че Maurice Hilleman прави самопризнание. Всъщност ученият е бил попитан дали той е създал ХИВ, а той отговаря шегувай се “Да”.

Но кой е Maurice Hilleman? Може да се каже, че това е един от най-великите учени на 20 век, който поради една или друга причина е останал неизвестен за обществото.
Той има докторска степен по микробиология, като дисертацията му е на тема хламидии, които тогава са се смятали за вируси, но той доказал, че това са странни бактерии, които живеят вътре в клетките.

През 1957 година той започва работа в Merck като завеждащ отдела по Вирусология и клетъчна биология. Той е създал 36 ваксини – повече от който и да е друг учен, като 8 от тях се използват и до днес. Ваксините му са толкова успешни, че според много хора ученият е спасил повече човешки животи през 20-ти век от който и да е друг човек.

През 1988 година получава от президента на САЩ Медал за наука – най-високото научно отличие в страната.

През 2005 година Пенсилванският университет основава катедра по Ваксинология на негово име.

Според Robert Gallo (съоткривател на вируса на спин) Hilleman трябва да бъде провъзгласен, за най-великия ваксинолог на всички времена.

След смъртта си излиза негова биографична книга със заглавие: Vaccinated: One Man’s Quest to Defeat the World’s Deadliest Diseases.

На 15 октомври 2008 година Merck решава да промени името на едно от предприятията си за производство на ваксини на негово име (Hilleman).

Ние задаваме следните въпроси:

  • Защо човек, който до края на дните си създава ваксини и лекува милиони хора е направил такива “разкрития”?
  • Ако ги е направил и е опозорил името на Merck, защо компанията и не само му отдават такива големи почести?
  • Морално ли е някой да се подиграва с паметта на учен спасил милиони животи?
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook