Разни

Икономика на секса

10009333_719851138036187_234056956_n[3]

Някога да сте се чудили, защо все по-малко хора решават да се оженят или ако го направят, го правят в късен етап от живота си?

Ще направим един бърз курс по „Икономика на секса“

Нека гледаме на секса като размяна, където всеки от двойката дава по нещо от себе си на другия. Може да ви се струва, че всеки дава едно и също нещо – интимен достъп до телата си, но всъщност нещата са доста по-сложни.

И мъжете, и жените се наслаждават на секса – всеки знае това, но интересното е, че според натрупаната информация мъжете и жените изживяват секса по различен начин. Мъжете имат по-високо либидо. Може да се дължи на тестостерона или на нещо друго, но според данните мъжете изпитват по-голяма нужда от него. Мъжете са по-сексуално толерантни и свързват секса с романтиката по-рядко. Никой не казва, че така трябва да бъде, а е така както е.

Жените от друга страна правят секс по причини не само свързани с удоволствие. Техните причини за правене на секс са изразяване и получаване на любов, подсилване и подсигуряване на връзката.

Но във връзка, в която мъжете искат да правят секс по-често от жените, кой решава това кога ще се случи? Разбира се, че жените… Сексът е благо, което се контролира от жените. Сексът и последващата връзка ще се случат, когато жените пожелаят. Но как жените решaват, че да стартират сексуална връзка?

Пазарене… Жените имат нещо, което мъжете искат… и то до болка… Дори са готови да правят жертви за това. Но колко струва на мъжете сексът? Може да струва няколко питиета и комплимент или месец на срещи и респектиращо отношение, или доживотно обещание за споделяне на пари, блага, живот и всичко останало. Като цяло цената варира широко.

Сексът се подчинява на основният принцип в търговията – търсене и предлагане. Когато количеството на даден продукт на пазара е голямо, цената пада, тъй като хората не искат да плащат много за нещо, което могат да намерят лесно. Но ако се намира трудно, хората са готови да платят много… Мъжете знаят, че сексът е евтин в тези дни особено, ако знаят къде да търсят.

Но как стигнахме до тук? Как цената на секса е стигнала до тези ниски нива? Според икономистите има „технологични шокове“, които повлияват рязко на цените на пазара. Да вземем например пестицидите. Те революционираха земеделието, като чрез тях е постигнат добив без паралел в човешката история. Ето и друг пример – хапчетата против забременяване също промениха света, те позволиха да се прави секс без да последва забременяване. Именно това е технологичeн шок, който завинаги промени пазара и понижи цената на секса. Разбира се това не се е случило за една нощ, но ефектите са епохални…

Преди контрацепцията, сексът преди брака се е случвал в процеса на търсене на половинка. Сексът не е означавал непременно брак, но сериозната връзка е била често изискване, за да има секс. Той (сексът) е бил ориентиран към брака. Но не вярвайте, ако някой ви каже, че дядовците и бабите ви са имали същото отношение към секса както и вашите приятели, защото да правиш секс тогава е означавало да се подготвиш да ставаш родител.

Спомняте ли си примера с пестицидите? Излиза, че те носят някои доста неочаквани вторични ефекти, които всяват хаос сред екосистемите, на които разчитаме. Учените смятат, че именно заради пестицидите популацията на пчелите намалява с притеснителна скорост. Пчелите участват в опрашването на растенията, които ни дават плодовете, които ядем. Но това е само един пример. Към момента се смята, че пестицидите унищожават екологията, каквато я познаваме…

Докато първоначалната цел на противозачатъчните е да предотвратяват забременяване, данните показват нежелани странични ефекти. В момента да искаш секс и да искаш брак са две различни неща без никаква връзка помежду си. Правенето на секс не води задължително до брак… Може да се каже, че пазарът се е разделил на две – в едната половина има само хора, които търсят секс, а в другата такива, които търсят сериозно обвързване. Интересното е, че повечето мъже търсят основно секс, а жените основно сериозна връзка.

Онлайн запознанствата обаче сякаш задълбочават този проблем, това разделение. Мъжете обикновено твърдят, че търсят забавление, а жените търсят много по-различни неща – „Само сериозни моля…“, „Не съм в настроение за игри“. Това разделение на пазара създава доста проблеми на жените. Те определено определят правилата, когато стане въпрос за краткотрайни сексуални връзки, защото мъжете са по-многобройни от тях. Това дава лукса на жените да избират при тези краткотрайни връзки. Но при търсене на дълготрaен партньор обратното е истина.

Често чуваме за чуваме за липсата на желание за обвързване у мъжете, но причината не е икономическа. Жените са по-многобройни на брачния пазар, което означава, че мъжете могат да избират и могат да имат нужда от продължително сексуално изживяване преди обвързване. Мъжете са в позиция да получат повече блага, докато инвестират по-малко ресурси. Но защо го правят? Защото могат…

Най-лошото е, че днес, когато сексът е изгубил своята стойност и цена, жените вече не се подкрепят, а точно обратното. Те са конкуренция помежду си. А когато жените се конкурират за мъж, те са готови да изпълнят всяко негово желание.

Но ето къде жените грешат за мъжете. Мъжете въобще не се страхуват от сериозно обвързване. Жените държат ключа към секса, но мъжете диктуват правилата на брания пазар и го управляват както си поискат. И за разлика от женската плодовитост, мъжката потентност не изчезва на 40, 50 или дори 60… Именно затова средната възраст при сключване на брак постоянно се покачва.

Според икономистите, за да се преодолее този проблем с неравенството на сексуалния и брачния пазар, жените трябва да се обединят и да започнат да работят заедно. Само така може да се покачи цената на секса, но това най-вероятно няма как да се случи…

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Разни

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook