Наука

За успешната диета не е от значение кога ядете

Без значение дали хората, които са на диета приемат основното си количество калории на закуска или на вечеря се оказва, че това не оказва влияние върху свалянето на количеството телесна маса, но влияе върху чувството за ситост.

Предишни изследвания по темата са давали доста противоречиви резултати. Някои изследвания са показвали, че е възможно силната закуска да подобри ефектите от диетата, а други показват, че това не е от значение, дори да пропуснете закуската. Проблемът е, че отговори на подобни въпроси трудно могат да се дадат, защото те се базират на повърхностни наблюдения и сведения за дневната консумация на храна, които се дават от самите участници в проучванията. Тоест това са субективни данни.

В ново проучване, макар и с малка представителна извадка от 30 човека, е бил приложен напълно различен подход. В продължение на 10 седмици изследователите са се грижили стриктно с изхранването на въпросните 30 човека с наднормено тегло, за да се избегне субективния фактор.

В началото на изследването е било определено нужното количество калории за всеки поотделно за поддържане на нормалните телесни функции. Приемът на калории е бил равномерно разпределен през деня.

В следващите 4 седмици участниците са били разделени на 2 групи. Едната група е приемала 45% от калориите сутрин, 35% за обяд и 20% за вечеря. Другата група е приемала 20% от калориите си за закуска, 35% за обяд и 45% за вечеря. Диетата им е предвиждала 35% от калориите да идват от мазнини, 30% от протеини и 35% от въглехидрати. След тези 4 седмици всички са били върнати на предходната нормална диета за 1 седмица, а в последствие двете групи са си разменяли диетите за още 4 седмици – тия, които са приемали повече калории за закуска са ги приемали за вечеря и обратното.

В края на проучването изследователите са открили, че разпределението на консумираните калории през деня почти не оказва влияние върху загубата на тегло и ефективността на една диета. Хората, приемащи повече калории сутрин са загубили средно 3.33 килограма, а тези приемащи повече калории вечер са загубили 3.38 килограма. Това означава, че храната се метаболизира по един и същи начин без значение от времето, в което се храните.

Единствената наблюдавана разлика е, че хората, закусващи обилно, са се чувствали по-сити. Същите хора са споделяли, че през деня изпитват по-рядко желанието да ядат нещо. Това се потвърждава и с клинични данни – имали си по-ниски нива на “хормона, стимулиращ апетита” грелин и по-високи нива на хормоните, свързани със ситостта.

Една от основните причини за постоянното проваляне на диетите е постоянното изпитване на глад. Това изследване предоставя добра стратегия и основа за успешна диета.


Източник: Leonie C. Ruddick-Collins, Peter J. Morgan, Claire L. Fyfe, Joao A.N. Filipe, Graham W. Horgan, Klaas R. Westerterp, Jonathan D. Johnston, Alexandra M. Johnstone, Timing of daily calorie loading affects appetite and hunger responses without changes in energy metabolism in healthy subjects with obesity, Cell Metabolism, 2022, , ISSN 1550-4131, https://doi.org/10.1016/j.cmet.2022.08.001

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook