Наука

Високата консумация на зеленчуци не ни предпазва от сърдечно-съдови заболявания

Според модерните парадигми на “здравословното хранене” високата консумация на зеленчуци (понякога дори за сметка на месо и месни продукти – нарушаване на умереното хранене и баланса) и различни растителни екстракти е толкова здравословна, че на моменти сякаш подобни храни и продукти имат почти магически свойства, предпазваща ни от всякакви тежки хронични заболявания. За нещастие данните и наблюденията не потвърждават това.

Консумацията на зеленчуци е жизненоважна, защото зеленчуците са източник на ценни микро и макроелементи, без които биха настъпили различни заболявания, следствие от хранителни дефицити. Най-елементарният пример е недостигът на витамин С и скорбут. Но зеленчуците със сигурност не предпазват от тежки хронични заболявания, каквито са сърдечно-съдовите заболявания. Храната не е са лекарство.

На пръв поглед е лесно интуитивно да приемем, че високата консумация на зеленчуци води да понижаване на рисковете от развитие на сърдечно-съдови заболявания, тъй като някои от нутриентите (като каротеноиди, витамин Е и други) на теория сами по себе си биха могли да предоставят защитен ефект. За нещастие изследователи от университетите в Оксфорд, Хонг Конг и Бристол не откриват доказателства в защита на тази теза.

Ново изследване, публикувано в журнала Frontiers in Nutrition показва, че високата консумация на сготвени или сурови зеленчуци не променя риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Самата цел на изследването е да се установи как генетични и фактори на околната среда допринасят за развитието на най-често срещаните животозастрашаващи заболявания. За целта е използвана огромна представителна извадка, изключително дълго проследяване на здравословното състояние на участниците в извадката, събрана информация в детайли за социални контакти и фактори на начина на живот, маниер на хранене.

Самата представителна извадка се е състояла от 399 586 човека, от които 4.5% развиват сърдечно-съдово заболяване в някакъв етап. За тези хора е имало детайлна информация за начина им на хранене. Направен е корелационен анализ на база данните за тези хора, за да се установи връзката между риска от хоспитализация или смърт в следствие от инфаркт на миокарда, инсулт и други значими състояния на ССС с различни фактори като социо-икономически статут, физическа активност и други фактори, включително хранене и диета.

Резултатите показват, че хората средно са консумирали общо количество зеленчуци, сурови зеленчуци и сготвени зеленчуци в следните количества – 5, 2.3 и 2.8 пълни лъжици (начин на измерване на консумираните количества) на човек. Рискът от смърт в следствие на състояние на ССС е бил с 15% по-нисък при хората, консумиращи най-високи количества зеленчуци в сравнение с тези, консумиращи най-ниско. На пръв поглед се наблюдава силен положителен ефект, но след взимането под внимание на всички социо-икономически фактори, фактори на околната среда и други този значим положителен ефект практически изчезва.

Авторите споделят, че не са открили данни, които да подкрепят тезата, че консумацията на зеленчуци има защитен, превантивен здравословен ефект. До подобни грешни заключения може да се стигне, ако не се вземат всички фактори, които влияят върху живота и здравето ни. Това означава и че бъдещи проучвания по темата също трябва да отчетат всички фактори, влияещи върху здравето ни, за да може направените заключения да бъдат верни.

Нека не забравяме, че доброто здраве е следствие от умерен начин на хранене без залитане в крайности, поддържане на здравословно тегло, движение и физическа активност, добър социален живот, щастие…


Цитирано изследване: Feng Q, Kim JH, Omiyale W, Bešević J, Conroy M, May M, Yang Z, Wong SYS, Tsoi KKF, Allen N and Lacey B (2022) Raw and Cooked Vegetable Consumption and Risk of Cardiovascular Disease: A Study of 400,000 Adults in UK Biobank. Front. Nutr. 9:831470. doi: 10.3389/fnut.2022.831470

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook