Наука

Колко точни са прогнозите на астролозите?

Не малка част от хората започват деня си с прочитане на сутрешния хороскоп, но замисляли ли сте се колко точни и верни са хороскопите? Да, много от вас знаят, че не са никак точни, но едва ли сте очаквали, че да налучкваш или да хвърляш боб е по-точен метод от астрологичната прогноза? С други думи на изпит е по-добре да налучквате, отколкото да преписвате от астролог 😀

Много астролози обаче биха спорили с нас, че всъщност прогнозите им са доста точни. Най-често след сериозно събитие, като земетресение например, астролози се появяват да напомнят, че отдавна са предсказали това събитие. Но реално начинът им на предсказание може да се сравни с това да изстреляш стрела с лък и в последствие да отидеш и да нарисуваш мишена около забитата стрела, за да можеш да кажеш, че си уцелил точно в десетката.

Още през 1978 година е проведен интересен експеримент, при който 27 астролози са били поканени да направят предсказания за предстоящи земетресения – общо 240 предсказания. Резултатите са доста любопитни, защото се оказало, че простото налучкване на дати е дало по-добри резултати от прогнозите на астролозите. Това означава, че астролозите не могат да отгатват бъдещето, а точно обратното. Предсказанията на ясновидци и млади, но неопитни учени са били също толкова (не)успешни (Източник 1).

През 1984 година друг научен екип преглежда 3011 предсказания на астролози в различни американски списания за период от 5 години и стига до извода, че само 11% (338) са били (относително) правилни. Повечето от успешните прогнози са били всъщност лаконични и не особено категорични, смислени твърдения – “Трагедия ще ни сподели през пролетта”, “Всички ще умрем”. Отново процентът на успешни прогнози е бил значително по-нисък от простото налучкване (Източник 2).

През 1971 в интересен експеримент са били сравнени твърденията на известния френски астролог Андре Барбо от 1963, който се е опитал тогава да предскаже какво ще се случи през 1965 година, със 105 произволно направени твърдения. Оказва се, че при произволните твърдения е имало с 5 точни предсказания повече, отколкото при твърденията на Андре. Той е предсказал, че Кенеди ще бъде преизбран през 1964 година, а той бива убит през 1963 година. Шарл дьо Гол щял да подаде оставка през 1965 година, а той е преизбран (Източник 3).

Ситуацията с предсказанията на астролозите може да се опише със следното заключение – каквото е било обявено не се е случило, а каквото се е случило, не е било обявено.


Цитирана литература:

Източник 1: HUNTER, R. N., & DERR, J. S. (1978) Prediction monitoring and evaluation program: a progress report. Earthquake Information Bulletin (USGS), 10(3), 93-96.

Източник 2: CULVER, R. B., & IANNA, P. A. (1984) The Gemini syndrome: a scienh5c evaluation of astrology. Buffalo, NY: Prometheus.

Източник 3: REVERCHON, J. (1971) Value of astrological judgements andforecasts. Yerres, France: Author.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook