Наука

Колко точни са прогнозите на астролозите?

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Не малка част от хората започват деня си с прочитане на сутрешния хороскоп, но замисляли ли сте се колко точни и верни са хороскопите? Да, много от вас знаят, че не са никак точни, но едва ли сте очаквали, че да налучкваш или да хвърляш боб е по-точен метод от астрологичната прогноза? С други думи на изпит е по-добре да налучквате, отколкото да преписвате от астролог 😀

Много астролози обаче биха спорили с нас, че всъщност прогнозите им са доста точни. Най-често след сериозно събитие, като земетресение например, астролози се появяват да напомнят, че отдавна са предсказали това събитие. Но реално начинът им на предсказание може да се сравни с това да изстреляш стрела с лък и в последствие да отидеш и да нарисуваш мишена около забитата стрела, за да можеш да кажеш, че си уцелил точно в десетката.

Още през 1978 година е проведен интересен експеримент, при който 27 астролози са били поканени да направят предсказания за предстоящи земетресения – общо 240 предсказания. Резултатите са доста любопитни, защото се оказало, че простото налучкване на дати е дало по-добри резултати от прогнозите на астролозите. Това означава, че астролозите не могат да отгатват бъдещето, а точно обратното. Предсказанията на ясновидци и млади, но неопитни учени са били също толкова (не)успешни (Източник 1).

През 1984 година друг научен екип преглежда 3011 предсказания на астролози в различни американски списания за период от 5 години и стига до извода, че само 11% (338) са били (относително) правилни. Повечето от успешните прогнози са били всъщност лаконични и не особено категорични, смислени твърдения – “Трагедия ще ни сподели през пролетта”, “Всички ще умрем”. Отново процентът на успешни прогнози е бил значително по-нисък от простото налучкване (Източник 2).

През 1971 в интересен експеримент са били сравнени твърденията на известния френски астролог Андре Барбо от 1963, който се е опитал тогава да предскаже какво ще се случи през 1965 година, със 105 произволно направени твърдения. Оказва се, че при произволните твърдения е имало с 5 точни предсказания повече, отколкото при твърденията на Андре. Той е предсказал, че Кенеди ще бъде преизбран през 1964 година, а той бива убит през 1963 година. Шарл дьо Гол щял да подаде оставка през 1965 година, а той е преизбран (Източник 3).

Ситуацията с предсказанията на астролозите може да се опише със следното заключение – каквото е било обявено не се е случило, а каквото се е случило, не е било обявено.


Цитирана литература:

Източник 1: HUNTER, R. N., & DERR, J. S. (1978) Prediction monitoring and evaluation program: a progress report. Earthquake Information Bulletin (USGS), 10(3), 93-96.

Източник 2: CULVER, R. B., & IANNA, P. A. (1984) The Gemini syndrome: a scienh5c evaluation of astrology. Buffalo, NY: Prometheus.

Източник 3: REVERCHON, J. (1971) Value of astrological judgements andforecasts. Yerres, France: Author.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

The backlash effect: Костя Копейкин

Да се къпеш в обществена любов не е ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм