Наука

Ще умират предимно неваксинирани…

На някои хора може това заглавие да звучи стряскащо, пресилено, грубо, но за жалост това е суровата истина, а този феномен наблюдаваме пряко и в момента.

Темата за ефикасността на ваксините е изключително гореща, особено в социалните мрежи. Обикновено, за да се обори факта, че ваксините към момента са спасили стотици хиляди животи, се вади анекдотен пример как някой се е заразил, макар да е бил двукратно ваксиниран, а дори може и да е бил хоспитализиран. Тук се пропуска факта, че никой не гарантира 100% ефективност. Разбира се един анекдот лесно може да се обори с огромното количество натрупани емперични данни (ако ответната страна е готова да ги приеме и най-вече да си промени гледната точка), а те показват, че ваксините предпазват не малка част от населението от заболяването. Дори някой да се инфектира, то той би прекарал заболяването изключително леко, а до смъртни случаи рядко се стига. Данните показват и другото мрачно бъдеще, което ни очаква – починалите ще са предимно неваксинирани… А в България те са много.

Фактите…

Кампанията по масово ваксиниране в световен мащаб започна още в края на 2020 година. Към днешна дата имаме предостатъчно количество емпирични данни, които от една страна биха ни показали ефективността на кампанията по масова превенция на COVID, а от друга пред какво сме изправени и за кого рисковете са най-високи.

Още през пролетта бяха публикувани първите официални проучвания относно ефективността на ваксините в реална среда. Резултатите потвърдиха заключенията в клиничните проучвания. В края на май бе публикувано едно подобно изследване с представителна извадка от 232 268 човека, инфектирани със SARS-COV-2. От тях 7694 са били хоспитализирани, 4481 са били в критично състояние, а 1113 са починали. На база на тези данни е установено, че ваксинираните са били с 95.3% редуциран риск от инфекция, 97.2% са били защитени от нужда от хоспитализиране, а ваксинираните са се радвали на 96.7% редуциран риск от смърт. Или с други думи – починалите са били предимно неваксинирани (Източник 1).

Но разбира се подобни сухи статистически данни са вече сериозно омръзнали на всички и сякаш тези % не говорят особено много. Ако се разгледат реални случаи и реални бройки, сякаш мащабът на ефективността на кампанията по превенция би се видял по-добре хората. А и каква е ефективността спрямо популярния делта вариант?

Актуални данни от средата на Юли 2021.

За огромно нещастие събирането на подобно количество детайлни данни не се извършва от страни с недобре развита здравна система. Затова ще разгледаме данните на САЩ, които правят изключително детайлен мониторинг на разпространението, включително и на делта варианта. Данните са от последните дни, отчитат влиянието и на делта варианта и са събрани от изключително реномирани източници като университетската болница Джон Хопкинс (Източник 2).

Oт събраните данни на KFF се вижда, че делът на случаите на Covid-19 сред неваксинираните в САЩ варира от 92.02% в Оклахома, до 99.85% в Кънектикът. Делът на хоспитализираните (спрямо общия брой) след инфекция със SARS-COV-2 при хора, които не са ваксинирани, варира от 95.02% в Аляска до 99.93% в Ню Джърси. Делът на смъртните случаи сред неваксинираните варира от 96.91% в Монтана до 99.91% в Ню Джърси.

От друга страна процентът на хоспитализираните ваксинирани хора в някои територии е по-малък от 1% – Калифорния, Ню Джърси, Индиана и други. Броят на починалите е пренебрежимо малък и е много по-малък от 1%. Трябва да се отбележи, че доминиращият щам в САЩ е въпросният делта вариант, а данните ясно показват, че ваксините намаляват убедително и риска от смърт в следствие на инфекция с този щам.

Израел в момента също доста актуална тема за дискусии. Много хора се изумяват, че макар високия дял на ваксинирани хора в страната, случаите на инфектирани отново се покачват. Това най-вероятно се дължи на разпространяващия се делта вариант. Но трябва да се отбележи, че макар увеличаващия се брой инфектирани, броят на хоспитализираните и особено на смъртните случаи остава пренебрежимо нисък. В крайна сметка отново се потвърждава наблюдението, че дори ваксинираните да са по-уязвими на инфектиране, то рискът от хоспитализиране и смърт остава нисък (Източник 3).

Огромното количество данни ясно показва, че за да предпазиш себе си и най-вече близките си, е нужно само да си поставиш 2 дози ваксина. Процесът е бърз, безболезнен и доказано безопасен.

Актуални данни към момента. Източник: Johns Hopkins University; U.S. Department of Health and Human Services


Източник 1: Eric J Haas, Frederick J Angulo, John M McLaughlin, Emilia Anis, Shepherd R Singer, Farid Khan, Nati Brooks, Meir Smaja, Gabriel Mircus, Kaijie Pan, Jo Southern, David L Swerdlow, Luis Jodar, Yeheskel Levy, Sharon Alroy-Preis, Impact and effectiveness of mRNA BNT162b2 vaccine against SARS-CoV-2 infections and COVID-19 cases, hospitalisations, and deaths following a nationwide vaccination campaign in Israel: an observational study using national surveillance data, The Lancet, Volume 397, Issue 10287, 2021, Pages 1819-1829, ISSN 0140-6736, https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)00947-8.


Източник 2: Jennifer Kates, Lindsey Dawson, Emma Anderson, Anna Rouw, Josh Michaud, Natalie Singer. 30 July 2021. COVID-19 Vaccine Breakthrough Cases: Data from the States. KAISER FAMILY FOUNDATION

Източник 3: https://www.nytimes.com/live/2021/06/24/world/covid-vaccine-coronavirus-mask

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook