Наука

Не не се справихте особено добре с пандемията…

От началото на предизборната кампания до настоящия момент един бивш министър на здравеопазването обикаля страната и всички медии, за да разкаже на всички как настоящите силни на деня не просто не се справят, а провалят постигнатите успехи при борбата с пандемията. Прокарва се нереалистичното усещане, че предишните “силни на деня” се справяха по-добре и дори са контролирали положението, което е много далеч от истината. Истината е, че със самата пандемия с борим от около година и половина. Този период бе белязан от ужасно много скандали, куриози и абсурди, които унищожаваха и малкото постигнати успехи.

Политическата нерешителност, желанието да се “угоди” на всички, страхът от налагане на нужни, но болезнени мерки, двойните стандарти, откровените гафове, липсата на всякаква комуникация и липсата на моменти на откровена логика създадоха модел на управлението на кризата, който може да се опише най-просто с “една крачка напред и две назад”.

Разбира се тук не можем да критикуваме медиците, които всъщност бяха на първа линия. Тя бяха най-силно засегнати от политическите решения, защото те бяха буфера между силните на деня и болните. Всяко погрешно управленско решение би могло да увеличи броя на болните, а лекарите (буферът) трябва да могат да ги поемат, макар останали вече и без сили. Позволявам си да изкажа мнението си като гражданин, пряк наблюдател, пряко засегнат (като всички останали хора), комуникатор на наука и популяризатор на ползите на ваксините, доктор по микробиология и не на последно място работещ във фармацевтичната индустрия.

Не може да не се отбележи, че в началото на 2020 година, в началото на пандемията, Правителството реагира изключително силно, светкавично и с невиждана сила. Може би просто искаше да покаже пред обществото решителност да се справи с проблема или наистина силните на деня си даваха сметка пред какъв риск сме изправени. При всички случаи поведението бе адекватно. Впечатлен съм и от действията на образователната администрация, която бързо успя да се адаптира към новата реалност и да въведе мигновено електронното образование. Това бе прогрес, който иначе трудно щеше да се случи. Да, образователният процес може би страда в онлайн среда, но в такива условия се показа най-доброто, на което сме способни – гъвкавост и адаптивност на учители и образователна система.

Строги мерки, но не и за Църквата…

Уви, адекватното поведение просъществува изключително кратко. С настъпването на великденските празници пролича, че силните на деня политици са по-скоро загрижени за имиджа си и как налагането на строги мерки ще повлияе върху рейтинга им. Българската православна църква оказа изключително силна съпротива на наложените мерки и буквално призова вярващите християни не просто да не спират да идват на църква, а за Великден масово да се изпълнят църквите с хора, защото “доказано” на тези свети места хората не могат да се заразят с коронавирус. Заразяват се само неверниците и хората със слаба вяра (Източник 1). Естествено силните на деня позволиха на всички хора да се струпат, макар близкия контакт помежду си. Бе позволено и десетки хора да целуват църковни реликви в масови ритуали, което от епидемиологична гледна точка е рецепта за катастрофа. Но политическата логика е ясна. Все пак, ако забраниш на хиляди християни да не идат на църква, накрая това ще повлияе негативно върху резултатите на предстоящите избори – проява на политическа нерешителност.

За щастие след Великден нямаше сериозни инциденти и единствената причина за това бе, че към момента вирусът се разпространяваше по-бавно и трудно. Но практиката от чужбина показва, че религиозните мероприятия са източник на сериозно разпространение на инфекцията. Taка например в Южна Корея основен клъстер на заболяването се оказа местна църква, виновна за заразяване на над 5000 човека със SARS-COV-2 и стотици починали от инфекцията (Източник 5). В края на 2020 година хората на Балканите разбраха след смъртта на висши духовници в Сърбия, че за жалост вярата и Църквата няма как да ги защитят от пандемията (Източник 6), което отново доказва безразсъдното поведение и в нашата държава.

Двойни стандарти…

Примерът с църквата е и остра проява на двойните стандарти в страната, които са крачка от корупцията. За едни хора правилата важат, а за други не. Нека не забравяме, че на 20-ти март 2020 година министърът на здравеопазването забрани на хората да се събират на открито, да посещават паркове и градинки и като цяло да излизат. За това си действия стотици бяха глобени (Източник 2). Ситуацията става дори по-отвратителна, защото дни след обявяването на заповедта министърът на отбраната Красимир Каракачанов бе заснет, че е на близко разстояние (дори интимно близко) със свой служител и съпартиец. Естествено двамата нарушители не бяха наказани (Източник 3).

Излишно е да се споменава, че подобни агресивни мерки са безсмислени и научно необосновани. Aко мерките трябваше да бъдат научно обосновани, то нямаше нужда хора да бъдат глобявани в парковете. Все пак има много натрупана информация за предаване на вирусни инфекции. В отворени пространства дори някой да разпространява вирусни частици, те се разпръскват в огромен обем, титърът им пада под инфекциозния минимум, те се разреждат, а UV лъчението от слънчевите лъчи допълнително бързо ги инактивира. В едно интересно изследване е показано, че от 1245 потвърдени случая на заразяване само 1 се е случил в парк. Това показва, че отворените протранства са изключително безопасни (Източник 4).

Лятото е спокойно…

България за щастие е дарена с изключително приятен и разнообразен климат. Студената зима на 2020 година бе заменена с горещо лято с дълги и слънчеви дни. Лятото доказа една прогноза, за която бе писано в множество научни изследвания – вирусът е чувствителен не толкова на високи температури, а на силно ултравиолетово лъчение. За щастие през лятото България се радва на силно Слънце, поради което броят на новозаразените практически спадна до 0 (не че преди това той бе значително висок). В настоящото лято на 2021 година отново се вижда подобна тенденция. В момента се оказва, че най-безопасните места са… горещите плажове. За нещастие лятото на 2020 година със своето затишие залъга силните на деня, които решиха, че всичко е отминало. Те не бяха предвидливи, не използваха летните месеци за подготовка за евентуалната вълна през септември. С края на лятото инфекцията ни удари с невиждана сила, а слабата подготовка, липсващата организация и хаоса изтощиха лекарите, а някои от тях загубиха живота си. Те работиха на ръба на силите си.

Образованието е затворено, но баровете не…

Eсента на 2020 година стартира със светкавично покачване на броя на болните. Ако преди лятото се стряскахме от 30 заразени на ден, то през есента те бяха стотици на ден. Естествено държавата започна да затваря всички публични институции, за да няма възможност хората да се струпват на едно място. Първият от многото куриози бе, че университетите прекратяваха присъствената форма на образование, за да спрат разпространението на вируса, но държавата не бе забранила дейността на баровете. В същия момент популярната софийска дискотека отпразнува своя рожден ден с масово парти. И така студентите вместо да се инфектират на студентските скамейки, те се инфектираха в баровете, което отново показва колко неадекватна политика се водеше от силните на деня политици.

Може би дори по-куриозното решение на политиците бе в ресторантьорския сектор. Правителството бе забранило до 31 януари посещение на всякакви заведения и спортни зали. Оказа се, че не можеш да идеш на обикновен ресторант, но ако нощуваш в хотел, можеш да се храниш в ресторанта на хотелите с всички останали. Така всички заведения бяха затворени, но в хотелите се организираха пищни банкети без проблем. Това естествено доведе до сериозно недоволство сред собствениците на заведения – отново двойни стандарти и явно афиширане на хаос в реда.

По време на коледните празници стана виден и друг абсурд. Бяха наложени изключително строги мерки за карантиниране, изолиране и спазване на физическа дистанция, но дефакто огромните магазини за техника, храни, евтини домашни стоки и други бяха широко отворени, което за пореден път компрометира усилията за ограничаване на пандемията.

И множество безсмислени мерки…

В опит да се афишира дейност по справяне с пандемията множество общини започнаха масова дезинфекция. Така в един момент можеше да видите човечета в бели костюми, които дезинфекцират асфалта, тротоара, пътните знаци… Този сизифов труд естествено е абсурдно безсмислен. Все пак в отворени пространства вирусът се разпръсква и разрежда в големите обеми въздушно пространство, а факторите на околната среда биха го убили за кратък период от време. Самата дезинфекция от своя страна, ако е еднократен акт, е безсмислена, защото след отмиване на активното вещество, околната среда отново може да се замърси. В крайна сметка всички се питаме какъв е смисълът от харчене на обществен ресурс за подобни дейности? И отново – научно доказано е, че подобни начинания са не просто безсмислени, а крият рискове от създаване на резистентни щамове към използваните активни вещества в препаратите за дезинфекция (Източници 7 и 8).

Абсурдът с ваксините…

Абсурдните ситуации продължиха и с доставката на ваксини. Куриозите започнаха още от ден 1. Всички си спомняме как за Коледа пристигна първата партида ваксини. Трябва да се отбележи, че при ваксините Правителството нямаше право на грешки с комуникацията. Ваксините са изключително чувствителна тема за обществото ни, защото масово се вярва, че те са опасни. Недоверието е огромно. В тези условия Правителството реши, че е отлична идея да транспортира ваксините в бус за кренвирши… В началото всички мислехме, че това е шега, но не бе. Макар в България да има фирми, които предлагат специализиран транспорт на термолабилни продукти, в България транспортът бе осъществен чрез бус за кренвирши. Това веднага предизвика вълна от присмех, която бе последвана от вълна от недоверие във ваксините, недоверие за качеството им, недоверие в адекватното съхранение. Това недоверие бе допълнително подсилено и от апаратурата, в която в Пловдив съхраняваха ваксината – хладилник, по-стар от голяма част от служителите на местното РЗИ. При комуникацията подобни грешки са пагубни. То просто будят недоверие.

Разбира се самият избор на ваксини за поръчка не стана ясно как е направен. Още в в средата на 2020 година имаше първоначални научни данни, които показваха, че ваксината на Pfizer носи най-висока ефективност и е сред първите, които ще бъдат пуснати на пазара. В допълнение Европейския съюз се бе насочил именно към продукта на Pfizer, но поради неясни причини България избра тази на Astra Zeneca. Нещата дори станаха по-зле, когато стана ясно, че продуктът на Astra Zeneca носи малък риск от тромбози, а в същото време бяхме заредени с огромни количества от нея.

Отново двойни стандарти…

През пролетта на 2021 година двойните стандарти продължиха. Оказа се, че кметицата на Габрово ще бъде глобена, че е допуснала да се проведе празничен концерт на открито, докато лидерът на една от управляващите партии свободно, без маски и с фриволни физически контакти се срещаше със своите почитатели.

Липсваща комуникация…

Ако трябва да се определи кой е най-големият провал през изминалата година и половина от пандемията, то това е комуникацията. Тя практически липсваше. Комуникацията с хората трябваше да бъде мащабна, използваща всички канали (социални мрежи, електронни медии, печатни медии, популярни хора). На хората не бе обяснено, че спазването на дистанция, хигиена и носене на лични предпазни средства е достатъчно условие, за да се ограничи разпространението на вируса. В резултат започнаха да се разпространяват множество митове и страхове, че едва ли не маските ще задушат децата.

Комуникация липсваше и за кампанията по ваксиниране. Тази комуникационна кампания трябваше да започне дори преди самата доставка на ваксините, тъй като компаниите производителки постоянно бълваха огромно количество информация за ефективността и безопасността на ваксините. Тази информация не достигна до хората. Дори след пристигане на нови и нови количества ваксини, единствената официална информация, която се разпространяваше бе чрез канали, които никой не посещава – сайтът на МЗ, страницата им и порталът за COVID. За сметка на това в социалните мрежи facebook и youtube конспираторите (Пламен Пасков, Цанов НАПРЕД и НАГОРЕ и други) се радваха на пъти по-голяма аудитория. Те успехя да разубедят повече хора да се ваксинират, отколкото МЗ успя да убеди. Така в един момент хората бяха заливани с повече пропаганда, отколкото с факти и истини. В един момент обществото осъзна тъжната истина, за която поне аз говоря от 9 години – българите не вярват на лекари и наука, те вярват на конспиратори, не искат да се ваксинират и трябва да се води специализирана кампания за справяне с този проблем.

Липсата на информационна кампания се отрази пряко и видимо върху желанието за ваксиниране. Някак си сред обществото се разпространи информацията, че ваксината на Astra Zeneca е по-малко ефективна и качествена от тази на Pfizer, а в резултат масово хората почнаха да отказват да се ваксинират с нея. От органите така и не се проведе информационна кампания, с която да се развенчаят тези митове.

Единствените места, в които можеше да се получи адекватна информация не бяха свързани с правителствени служби. Това бяха групите за рационално мислене и различни млади и загрижени лекари.

Дали някой за 1 месец е провалил кампанията по ваксиниране? Най-вероятно не… Кабинетите за ваксиниране са достъпни, ваксини има, на никой не се оказва, но в момента се намираме в период на затишие, в който хората са обзети в едно лъжливо чувство за безопасност. Липсата на риск не ги кара да изпитват нужда от ваксиниране. Други пък математически изчисляват, че е най-добре да се ваксинират по-късно през лятото. Все пак хората не са овце и не можеш задължително да ги накараш да направят нещо.

Заключение

След толкова много грешки, гафове и бездействие последното, което можем да кажем е, че управлението на кризата бе успешно и адекватно. Това, което не можем да простим на експертите сред управляващите, че нямаха смелостта да се противопоставят на абсурдните решения на политиците, които поставяха в риск здравето на обществото в името на това да се харесат повече на хората…


Използвана литература:

Източник 1: https://www.clubz.bg/95435-bpc_chovek_moje_da_se_zarazi_v_cyrkvata_samo_ako_vqrata_mu_e_slaba
Източник 2: https://news.lex.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%B4-300-%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8/
Източник 3: https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/karakachanov-narushi-zabranata-za-poseshtavane-na-parkove
Иточник 4: Indoor transmission of SARS-CoV-2 Hua Qian, Te Miao, Li Liu, Xiaohong Zheng, Danting Luo, Yuguo Li medRxiv 2020.04.04.20053058; doi: https://doi.org/10.1101/2020.04.04.20053058
Източник 5: https://www.dw.com/en/south-korea-church-leader-arrested-over-coronavirus-outbreak/a-54400630
Източник 6: https://www.latimes.com/world-nation/story/2020-11-24/covid-19-deaths-orthodox-church-leaders-balkans

Източник 7: Ct values and infectivity of SARS-CoV-2 on surfaces Kampf, Günter et al. The Lancet Infectious Diseases, Volume 0, Issue 0
Източник 8: Marshall DL Bois F Jensen SKS et al. Sentinel coronavirus environmental monitoring can contribute to detecting asymptomatic SARS-CoV-2 virus spreaders and can verify effectiveness of workplace COVID-19 controls. Microb Risk Anal. 2020; (published online Aug 30.)

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook