Наука

Повечето растителни екстракти и хранителни добавки не могат да понижат теглото

През последните години все по-популярни станаха различните чайове, растителни екстракти, хранителни добавки и почти лекарствени препарати, които обещават напълно ефективна редукция на наднорменото тегло без никакви усилия. Макар гръмките обещания, последните години нанесоха доста поражения върху претенциите и аргументите на тези продукти (но сякаш никой не се вслушва в тях). През 2020 и 2021 бяха публикувани 2 мащабни изследвания, които най-просто казано не успяха да открият доказателства в подкрепа на тезата, че мнозинството от предлагани растителни екстракти и различни комбинации от тях имат какъвто и да е значим ефекти върху телесната маса.

Първото изследване е публикувано през 2020 година и обобщава всички налични данни от 67 други по-малки изследвания (публикувани до 2019 година) върху способността на различни органични съединения с растителен произход да стимулират свалянето на излишните килограми. Най-известните съединения от списъка са хитозан, глюкоманан, свързана линолова киселина, фруктани и други. Всички проведени проучвания са сравнявали средните резултати на хората, получаващи някое от тези съединения с тези, получаващи плацебо. Интересното е, че някои от съединенията са довели до статистически значима редукция в теглото, но не и до клинично значима. Или с други думи – след много усилия и продължителна консумация на скъпи, но безполезни добавки сваленото тегло е под 1 килограм. По дефиниция клинично значим ефект се наблюдава, когато едно вещество доведе до редукция в теглото не по-малка от 2.5 килограма.

Интересното е, че много продукти (модифицирана целулоза, олигозахариди, екстракт от кървав портокал и други) имат прекалено смели претенции за доказани ефекти, но се оказва, че влиянието им върху теглото е проучено в единични експерименти, които като допълнение са с неадекватна и проблемна методология.

През 2021 година е публикувано второ подобно мащабно проучване. Този път са изследвани продукти, съдържащи цели растителни екстракти, а не просто пречистени съединения. Изследвани са резултатите на 54 проучвания, които са сравнявали резултатите на хора, консумиращи растителни екстракти и хора, консумиращи плацебо.

Най-значими резултати са наблюдавани при хората, консумиращи Phaseolus vulgaris (фасул) – редукцията в теглото е била средно 1.61 килограма, но отново по-малко от долната граница за клинична значимост от 2.5 килограма. На пръв поглед други екстракти (Irvingia gabonensis, Ilex paraguariensis, Cissus quadrangularis, Glycyrrhiza glabra, Sphaeranthus indicus, Garcinia mangostana) също са показали впечатляващи резултати, но в същност изследванията са били единични, извадките са били малки, а методологията под всякаква критика.

Да, растителните екстракти и органични съединения са огромен брой и едва ли ефективността на всички е определена, но това именно показва какъв е проблемът налице. На опаковките на тези продукти се гарантира почти магичен ефект, но всъщност той си остава недоказан. Към момента няма доказателство за реално ефективен продукт за отслабване. И нека не забравяме най-големия проблем – това не са фармацевтични продукти, а това означава, че производството им най-често не гарантира качество и безопасност, а това се вижда и от факта, че много от тези продукти са замърсени с опасни съединения.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook